Putin, Moskova'ya Düzenlenen IHA Saldirilarini 'Terör Eylemi' Olarak Nitelendirdi

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya’nin baskenti Moskova’ya düzenlenen IHA saldirilarindan Ukrayna’yi sorumlu tutarak, saldirilari “terör eylemi” olarak nitelendirdi.

Putin, Moskova'ya Düzenlenen IHA Saldirilarini 'Terör Eylemi' Olarak Nitelendirdi
Rus is dünyasinin temsilcileriyle Rusya’nin baskenti Moskova’da yer alan Kremlin Sarayi’nda bir araya gelen Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, toplantinin ardindan Moskova’ya düzenlenen IHA saldirilari hakkinda açiklamalarda bulundu. Saldirilardan Ukrayna’yi sorumlu tutan Putin, saldirilari “terör eylemi” olarak nitelendirdi. Putin, "Sovyetler Birligi’nin dagilmasindan sonra Rusya ile Ukrayna arasinda bu tür gerilim yasanmasi kaçinilmazdi. Ukrayna ismi verilen topraklar son yillarda Bati ile iliskili insanlar tarafindan yönetiliyor. Bu insanlar Ukrayna’dan bir anti Rusya olusturdular. Ukrayna’nin bagimsizlik ilanindan sonra tarafsiz bir devlet oldugunu ilan ettigini hatirlatmama izin verin. Bunun yerine yalnizca Rusya’ya düsman olan, Rusya ve Sovyetler Birligi’ne karsi savasmayi amaçlayan NATO’ya katilmak istediler" dedi.



"Kiev rejimi terör yolunu seçti"

Ukrayna’nin 2008 yilinda NATO’ya katilmak için harekete geçtigini hatirlatan ve 2014 yilinda da Bati destekli bir darbe gerçeklestigini savunan Putin, "2014’te bir darbe yasandi ve Rusya ile normal iliski saglamaya çalisan herkesi yok etme yoluna girdiler. Ardindan Donbass’ta askeri operasyonlarla savas baslattilar. Daha sonra sorunu barisçil yollarla çözmek istediklerini söyleyerek herkesi kandirdilar. Simdi artik IHA saldirilarina ulastik. Rusya Silahli Kuvvetleri, Kiev rejimi tarafindan Donbass’ta baslatilan savasa karsilik vermek zorunda kaldi. Rus ordusu tam olarak Ukrayna’ya ait askeri tesisleri, silah depolarini ve akaryakit depolarini uzun menzilli silahlarla vuruyor. Buna yanit olarak Kiev rejimi daha farkli bir yol seçti. Rusya’yi ve Rus halkini sindirmek için konutlara saldirma yolunu seçti. Bu tamamen terör faaliyetlerinin isaretidir" ifadelerini kullandi.

Ukrayna’dan gelen bu saldirilar karsisinda endiseli olduklarini da ekleyen Putin, "Rusya’yi karsi saldiri düzenlemeye, kendisine düzenlenen saldirinin aynisini düzenlemeye yöneltecek bu provokatif girisimler konusunda endiseliyiz, Ukrayna vatandaslari bunu anlamali. Fakat biz ne dersek diyelim bunun suçlusunu Rusya’da arayacaklar. Ancak bilmeliler ki biz Ukraynali kodamanlarin kullandiklari bu yöntemleri kullanmiyoruz" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya düzenledigi hava saldirilari sirasinda Ukrayna kuvvetlerinin Moskova’da yaklasik 25 IHA ile hava saldirilari düzenledigi iddia edilmisti. Saldirilarda birçok apartmanin vuruldugu ifade edilmis, Moskova’nin Profsoyuznaya Sokaginda bazi apartmanlarda olusan hasarlardan dolayi Rus ailelerin evlerinden tahliye edildigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA