Türkiye'de Tarimsal Kuraklik Riski Kalmadi

Türkiye genelinde bu yilki ilkbahar yagislari bitkisel üretimdeki kuraklik riskini ortadan kaldirdi. Bugday üretiminin ülke genelinde 20 milyon tonun üzerinde olacagi tahmin edilirken, uzmanlar fazla yagislarin ekili alanlarda hastalik riski olusturabilecegi konusunda çiftçileri uyardi.

Türkiye'de Tarimsal Kuraklik Riski Kalmadi
Türkiye’de bu yil tarimsal üretim sezonunun basinda ciddi bir kuraklik riski yasanirken, ilkbahar yagislarinin ortalamanin üzerinde gerçeklesmesiyle çiftçilerin yüzü güldü, kuraklik riski ortadan kalkti. Ülke genelinde bugday üretiminin 20 milyon tonun üzerinde olacagi tahmin edilirken, yagislarin fazla olmasi ekili alanlarda hastalik riskini de ortaya çikarabiliyor.

“Ülkemizde bitkisel üretim açisindan kuraklik riski kalmamistir”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Baskani Prof. Dr. Nuh Boyraz, bitkisel üretimde yagislarin çok önemli oldugunu vurgulayarak, “Üretim sezonu basinda, sonbaharda ülkemizde ciddi bir kuraklik riski vardi. Ilkbahara girdigimizde ise ilkbahar yagislarinin yeterli, hatta uzun yillar ortalamasinin üzerindeki yagis miktarlari çiftçilerimiz açisindan gerçekten can suyu oldu. Onun için su mevsimde, bugüne geldigimizde ülkemizde bitkisel üretim açisindan kuraklik riski kalmamistir. Bu ister istemez üretime de yansiyacaktir. Tahil, bugday üretimi 20 milyon tonun üzerinde olacagi tahmin edilmektedir. Tabii genis alanlari etkileyen bir dogal afet yasanmadigi sürece 20 milyon tonun üzerinde bugday üretimimizin olacagini biz de tahmin ediyoruz. Fakat yagislar üretim için mutlaka gerekli, su kaynaklarimizin tamamen yeterli düzeye ulasmasi açisindan, göllerin, barajlarin dolmasi açisindan mutlak suretle gereklidir. Ancak bitkisel üretimde yagisin fazla olmasi ve sürekli yagisli bir sezonun devam etmesi ekili alanlarda özellikle hastalik açisindan riskler olusmaktadir” dedi.



“Ilkbahar yagislari uzun süreli ve sürekli devam ediyorsa hastalik riski çok yüksek olacaktir”

Basta hububat üreticisi çiftçiler olmak üzere diger açik alanda üretim yapan tüm çiftçilerin mutlaka yagis durumuna, ortamin rutubetine göre ürünlerini kontrol etmeleri gerektigi uyarisinda bulunan Prof. Dr. Nuh Boyraz, “Çünkü yüksek rutubetli ortamlarda bitkiler pek çok riskli hastaliklari artirmaktadir. Onun için üreticilerin sürekli tarlalarini kontrol ederek herhangi bir hastalik söz konusuysa gerekli teknik birimlere danisarak mücadelesini yapmasi gerekir. Aksi takdirde çok iyi olarak gelismis olan ürünlerimizde tek bir hastaliktan dolayi çok ciddi derecede ekonomik kayiplar ortaya çikabilmekte. Bu bakimdan çiftçilerimizin hiçbir sekilde ürünlerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Eger ilaçlanmasi gerekiyorsa zamaninda ilaçlamalarini yapmalari lazim. Aksi takdirde gerçekten çok büyük ekonomik kayipla karsilasabilirler. Sadece hububat üretimi açisindan degil meyvecilik açisindan da çok önemli. Ilkbahar yagislari hastaliklarin çikisini belirleyen yagislardir. Ilkbahar yagislari uzun süreli ve sürekli devam ediyorsa hastalik riski çok yüksek olacaktir. Meyve üreticileri açisindan da bu riski dikkate alarak mutlaka gerekli önlemleri almalari gerekir” diye konustu.

Kaynak: İHA