Sigortacilikta Yapilan Hatalar Anlatildi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO) ve Nart Sigorta is birliginde, “Sigortacilikta Yapilan Hatalar, Sanayi Risklerinin Yönetimi ve Reasürans Dünyasindaki Gelismeler” Konulu webinar toplantisi gerçeklestirildi.

Sigortacilikta Yapilan Hatalar Anlatildi
Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Baskani Mehmet Akif Eroglu, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Adana Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Zeki Kivanç, Nart Sigorta Yönetim Kurulu Baskani Levent Nart, Sigortacilik ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Baskan Yardimcisi Fatma Ebru Gençosmanoglu, Milli Reasürans Genel Müdür Yardimcisi Vehbi Kaan Acun, Nart Sigorta Genel Müdür Yardimcisi Eda Okur Güner ve bölgedeki meslek odalarinin üyelerinin katildigi toplantida, farkli rizikolardaki hasar senaryolarina, kurumsal ve teknik önlemler ile risk yönetimine dikkat çekilerek yapilacak çalismalar ele alindi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan SEDDK Baskani Mehmet Akif Eroglu, deprem sonrasinda yasanan sorunlarla ilgili SDDK olarak, gerek depremle ilgili, gerekse sigorta sektörünün büyütülmesiyle alakali; sigortayi odagina alan, depremden çikartilan dersleri ortaya koyan bir yol haritasini hazirlayip raporlayarak ilgili mercilere sunacaklarini ifade ederek, “Sigorta konusu Türkiye ekonomisi için, finansal sürdürülebilirlik, tasarruf, fon için ve is insanlarinin yatirimlarinin korunmasi için stratejik bir sektör olarak görülmeli, bu noktada gereken her türlü destek verilmeli ve sigorta orani artirilmalidir. Bu konuda sanayi odalarimiz ve ticaret odalarimizla is birligi içerisinde hareket ederek, suur olusturmaya ve elimizden gelen her seyi yapmaya haziriz” seklinde konustu.

GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi de yaptigi konusmasinda, bölgede yasanan depremin yaralarini hep birlikte sarmaya devam ettiklerini belirterek, “Maalesef bölge sanayimiz yasanan depremden büyük hasar aldi. Depremden zarar gören firmalarin zararinin karsilanmasi konusunda sorunlar da yasadik. Poliçe yapilirken risk analizlerinin dogru yapilmamasi ve poliçede yer alan klozlarin eksik ve teminat miktarlarinin düsük tutulmasi gibi sorunlarla karsi karsiya kaldik. Bu noktada öncelikle yapici ve pozitif bir yaklasimin olmasi gerekiyor. 11 il için depremin etkisinin üzerinde bir risk algisiyla yaklasilmamasi ve buna bagli olarak maliyetlerin yüksek tutulmamasini istiyoruz. Isletme sahipleri olarak da öncelikle sigortalilik oranini artirmali ve sigorta yaptirirken poliçe olusumunu, klozlarin isletmemize uygunlugunu, teminat bedellerinin olusabilecek bir hasari karsilayip karsilayamayacagini tam olarak göz önünde bulundurmaliyiz” dedi.

Adana Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Zeki Kivanç da, depremden etkilenen illerdeki firmalarin yasadigi sorunlara dikkat çekerek, “Yasadigimiz bu zorlu süreçte sigorta sektörünün bir sisteme oturtulmasi gerekiyor. Sigorta sirketleri poliçe yaparken olusumdisinda olan kisimlari da önceden söylemeli. Hasar olduktan sonra olusum disi konulari ögrenmenin bir faydasi yok ve bu büyük magduriyetlere sebep olabiliyor. Bir de sigorta sirketleri sektör ve firma farki yapmadan sigorta yapmalilar. Maliyetler de maalesef çok yüksek” diye konustu.

Toplantida daha sonra, SEDDK Baskan Yardimcisi Dilek Sakallioglu, Milli Reasürans Genel Müdür Yardimcisi Vehbi Kaan Acun, Nart Sigorta Genel Müdür Yardimcisi Eda Okur Güner de katilimcilara; sigorta ve reasürans dinamiklerini algilamak ve anlamak, gelecekteki dogal afetlere ve sanayi tesislerimizde dogacak olumsuzluklara dünden daha hazirlikli olmak konularinda bilgi vererek, görüs ve önerilerini paylasti.

Düzenlenen toplanti soru cevap bölümüyle sona erdi.
Kaynak: İHA