Sakarya'da 3 Milyar TL'lik Tarihi Yatirim

Sakarya Büyüksehir Belediyesi, Sakarya’ya tarihi bir yatirim daha kazandiriyor. 3 milyar TL’ye mal edilecek Dariçayiri Baraji, 6 milyon kWh enerjiyle sehir ekonomisine yilda 750 milyon TL kazandiracak ve içme suyunda gelecege nefes olacak. Butona basarak çalismalari baslatan Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Içme suyu, taskinlarin önlenmesi ve enerji üretim potansiyeliyle Sakarya’nin yarinlarina nefes gibi gelecek” dedi.

Sakarya'da 3 Milyar TL'lik Tarihi Yatirim
Sakarya Büyüksehir Belediyesi, enerji üretimi ve içme suyu alaninda tarihi bir projeye daha imza atiyor. Hacmi ve ekonomiye verecegi büyük katki sebebiyle sehrin en büyük yatirimlarindan biri olarak nitelendirilen Dariçayiri Baraji projesi düzenlenen programla tanitildi. Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, toplantida proje alanina canli baglanti yaparak, merak edilenleri tek tek anlatti. Dev projenin detaylarini aktaran Baskan Yüce, Dariçayiri Baraji’nin 3 milyar TL maliyetle insa edilecegini, yilda 6 milyon kWh (kilovat) enerjiden ve su temininden elde edecegi 750 milyon TL’lik gelir ile kendisini 4 yilda amorti edecegini söyledi.



Yillik geliri 750 milyon TL

Büyüksehir’e yillik 750 milyon TL gelir saglayacak olan projenin kuzey ilçelerinin ve bölgedeki tüm sanayi tesislerinin içme suyunu saglayarak Sakarya’daki dogal kaynaklari koruyacagina dikkat çeken Yüce, projenin göl rezervuar alani, isale güzergahlari, terfi merkezleri, içme suyu depolari, içme suyu aritma tesisi, hidroelektrik santrali, 70 metre yükseklikteki baraj gövdesi ve yardimci yapilardan olusacagini ifade etti.

Yüce, protokol üyeleriyle birlikte butona basarak bölgedeki çalismalari baslatti.

Karasu, Ferizli, Sögütlü ve Kaynarca’ya insa edilecek 62 kilometre uzunlugundaki isale hattiyla 4 ilçeye su temin edecek proje, Sakarya’daki en büyük hidroelektrik üretim tesisi olacak. Ayrica bölgedeki tüm su kaynaklarini toplayacak olan baraj, iletim hatti görevi görerek kuzeyde yogun olarak yasanan taskinlarin da önüne geçecek.

Uluslararasi kalitede içme suyu

Hidroelektrik santrali ve dev barajin olacagi tesiste suyun uluslararasi standartlara göre hazirlanarak sunulacagina dikkat çeken Yüce, “Kuzeyde sürdürülebilir su yönetimi saglamak için Karasu’da Dariçayiri Deresi’nden içme ve kullanma suyu temin edilecegi baraj projemizi gerçeklestiriyoruz. Dariçayiri Deresi üzerine temelden 70 metre yüksekliginde olan baraj sayesinde saniyede bin 200 litre su alacagiz. Temin edilen bu suyun hemsehrilerimize ve sanayi tesislerine uluslararasi içmesuyu standartlarinda aritilarak iletilmesini saglayacak olan içmesuyu aritma tesisi insa edecegiz” dedi.



3 milyar TL’lik yatirim

Projedeki yapilara dair bilgiler veren Yüce, “Suyun gücünden yararlanarak tükettigimiz elektrigi üretmek maksadiyla yilda 6 milyon kilowatt enerji üretecek Hidroelektrik Enerji Santrali de kuracagiz. Karasu, Ferizli, Sögütlü ve Kaynarca’da toplam 62 kilometre uzunlugundaki isale hatlari sayesinde yerlesimler ile tüm sanayi yatirimlarinin içme ve kullanma suyunu karsilayacagiz. Içindeki tüm yapilar ile birlikte projenin toplam maliyeti 3 milyar TL’dir” diye konustu.



Sel ve su baskinlari önlenecek

Yüce, kendisini 4 yilda amorti edecek proje sayesinde bölgedeki sel ve su taskinlarini önlemeyi hedeflediklerini kaydederek, “Toplam maliyetini 4 yilda amorti edecek olan bu büyük yatirim ile hemsehrilerimize ve sanayi tesislerine sürdürülebilir, kesintisiz ve kaliteli içme suyu ve kullanma suyu temin etmenin yani sira amortisman süresi sonrasinda Büyüksehir’e yillik 750 milyon TL gelir saglayacaktir. Dariçayiri Baraji sayesinde Sakarya’mizin hidroelektrik enerjisini, sulari belirli bölgede toplayarak taskinlarin önlenmesini, sanayi için gerekli suyu düzenli olarak teminini, sehrin su ihtiyacini, tarim faaliyetleri ve sulama ihtiyacini karsilayacagiz” ifadelerine yer verdi.

Projenin tanitim programina Baskan Yüce’nin yani sira AK Parti Milletvekilleri Lütfi Bayraktar ve Ertugrul Kocacik, AK Parti Il Baskani Yunus Tever, Adapazari Belediye Baskani Mutlu Isiksu, Arifiye Belediye Baskani Ismail Karakullukçu, STK temsilcileri, muhtarlar, bürokratlar ve basin mensuplari katildi.

Kaynak: İHA