Depremin Yaralari Hep Birlikte Sariliyor

6 Subat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaras merkezli büyük depremlerin yaralarini sarmak için çalismalar devam ediyor. Depremin ardindan Konya’ya gelerek yurtlara yerlestirilen binlerce depremzededen büyük ekseriyeti geri dönerken, kalan depremzedelerin barinma, yemek, giyecek, saglik, egitim gibi tüm ihtiyaçlari karsilanarak depremin yaralari hep birlikte sarilmaya çalisiliyor.

Depremin Yaralari Hep Birlikte Sariliyor
Depremzede vatandaslar için güvenli ortam saglanan illerin basinda yer alan Konya’ya, deprem sonrasi ilk etapta afetten etkilenen 16 bin 498 kisinin tahliyesi yapilarak, yurtlara, misafirhanelere yerlestirilmesi saglandi. Deprem felaketinden itibaren Konya il merkezi ve ilçelerde bulunan KYK yurtlari, kamu misafirhaneleri ve MEB yurtlarinda suana kadar 24 bin 987 depremzede vatandas konakladi. Devletin deprem bölgesinde devam eden altyapi ve barinma sartlarini iyilestirme çalismalariyla 18 bin 257 depremzede gönüllü olarak KYK yurtlarindan ayrilarak memleketlerine döndü. Bugün itibariyle Konya’da 22 KYK yurdunda toplam 6 bin 709 depremzede konakliyor. Öte yandan, Konya’da ögrencilik durumu devam eden deprem bölgesi ikametgahli bin 488 ögrenci afetzede de farkli yurtlarda konaklamaya devam ediyor.

“Bütün devlet kurumlarimizdan çok çok memnunuz”

Kahramanmaras’tan depremin ardindan yaklasik 3,5 ay önce Konya’ya geldiklerini anlatan depremzede Bilal Terazi, “Beyhekim Kiz Ögrenci Yurdu’nda ikamet ediyoruz. Sag olsun devletimiz bizi buraya yerlestirdi. Geldigimiz günden bugüne kadar memnuniyet içerisindeyiz. Konya Valiligimizden, Konya Büyüksehir Belediyemizden, Kaymakamligimizdan, Selçuklu Belediyemizden, bütün devlet kurumlarimizdan çok çok memnunuz. Hepsine tesekkür ederim, Allah razi olsun. Kaldigimiz yurttaki bütün personellerimiz bize çok iyi davraniyorlar. Her türlü ihtiyaçlarimiz fazlasiyla karsilaniyor. Daha iyisi de olamazdi” dedi.

Hatay’dan Konya’ya gelen depremzede Sezgin Beyazkaya da buradaki insanlarin misafirperverligini, yardim severligini hiç böyle bilmedigini, anlatilanlardan çok öte oldugunu gördügünü söyledi.

Beyazkaya, insanlarin, kurumlarin, sivil toplum kuruluslarinin kendilerine yardimci oldugunu, her çesit giyim esyasi ihtiyaçlarini karsiladiklarini söyledi.

Beyazkaya, Konya’ya geldikten sonra Konya Valisine çikmak istedigini, Hatay’da oldugunu ögrenince de gurur duydugunu ifade etti.

Kahramanmarasli baska bir depremzede ise, egitimci oldugunu belirterek, “Insanlariniz güzel oldugu için, Konya’miz da çok güzel. Yemekler hazirlanip önümüze geliyor. Nasil itiraz edebilirim. Rabbime sükrediyorum, bizi bu nimetleri layik gördügü için. Çocuklarimizdan görmedigimiz hizmeti bu insanlardan gördük. Saygiyla, sevgiyle hepsini aniyor ve ölmüslerine rahmet okuyorum” ifadelerini kullandi.

Depremzede bir baska vatandas da “Devletimizden Allah razi olsun. Cumhurbaskanimizdan, bakanlarimizdan, bürokratlardan, meclisimizden, devletimizin en küçügünden büyügüne, Konya halkiyla, Konya yöneticileriyle beraber Allah razi olsun. Burada irk, dil, din farki olmaksizin hepimize ayni esit bir sekilde herkese ayni davranildi. Yok sen su görüstesin, sen bu görüstesin diye bir konu açilmadi. Siyaset açisindan, toplumsal açidan hiçbir ayri görüs görmeksizin en güzel hizmeti burada gördük. Konya halki, Konya yöneticileri, valisinden belediye baskanlarina, buradaki sorumlu olan müdürler, din görevlileri hepsine ayri ayri tesekkür ediyoruz. Hepsi elleri öpülesi insanlar. Depremzede olarak magduriyet yasamadik. Ne sehir yöneticilerinden ne disaridan gelenlerden ne yurtta kalan personellerden hiç eksigi olmaksizin depremzedelere burada iyi bakiliyor” diye konustu.



Yurtlarda konaklayan misafirlere her türlü hizmet veriliyor

Depremzede vatandaslar, yurtlarda banyo ve tuvaleti oda içerisinde bulunan en çok 4 kisilik odalarda aile hassasiyeti gözetilerek konakliyor, 3 ögün yemek servisi yapiliyor. Vatandaslara yurtlarda bulunan çamasirhaneden, çamasir yikama ve nevresim degistirme hizmetinden faydalanmakla birlikte kisisel bakim, temizlik malzemesi yeterli miktarda temin ediliyor. Yurtlarda olusturulan sosyal market araciligi ile toplanan kisisel bakim, giyim ve gida malzemeleri de vatandaslarin hizmetine sunuluyor. Depremzede vatandaslarin saglik durumlarinin anlik takibi açisindan konakladigi yurtlarda Il Saglik Müdürlügünce görevlendirilen doktor ve hemsire tarafindan saglik hizmeti sunuluyor. Bütün yurtlarda anaokulu ve çocuk oyun alanlari, kapasitesi yüksek olan yurtlarda ise yurt yerleskesi içinde ilkögretim siniflari olusturulurken, sinif olusturulmayan yurtlarda tasimali olarak yakin muhitlerdeki okullarda egitim-ögretim hizmeti veriliyor. Bütün yurtlarda Konya Il Emniyet Müdürlügü’nce görevlendirilen polis ve koruma güvenlik personeli 24 saat esasli görev yapiyor.

Konya Valiligince "Kardes Aile Uygulamasi" hayata geçirildi

Yapilan çalismalarda, depremin yaralarini sarmak, misafirlere güvenli ortam olusturmanin yaninda depremin psikolojik tahribatini bir nebze olsun iyilestirmek amaciyla Konya Valisi Vahdettin Özkan’in talimatiyla "Kardes Aile Uygulamasi" hayata geçirildi. Uygulama ile KYK yurtlarinda konaklayan misafir aileler ve gönüllü kamu görevlileri arasinda daimi irtibati saglamak üzere uygun nitelikli kamu görevlileri belirlenerek hizmet için vazifelendirildi. Depremzede vatandaslarin kamu kurumlarindaki (özellikle hastane, belediye, SGK, tapu, nüfus gibi) is ve islemlerinin en kisa sürede sonuçlanmasi için de bu kurumlar nezdinde Konya Valisi Vahdettin Özkan tarafindan irtibat personeli görevlendirilirken, vatandaslarin islemleri belirlenen kamu görevlilerince bizzat takip edilerek ivedilikle sonuçlandirilmasi saglaniyor. Konya’nin merkez ilçeleri yogunluklu olmak üzere, toplam 16 ilçede depremzede vatandaslara saglik hizmeti sunuluyor. Deprem sonrasindan simdiye kadar Konya genelinde depremzede vatandaslara, sadece Konya Valiligi Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfindan, 20 bin hanenin yaptigi 23 bin 200 sosyal yardim basvurusuna istinaden 22 milyon 600 bin Türk Lirasi nakdi yardimi yapildi.
Kaynak: İHA