Yildirim'in Çarptigi Çoban Konustu

Van’in Baskale ilçesinde yildirimin düsmesi sonucu yaralanan 2 çobanin hastanedeki tedavileri devam ediyor.

Yildirim'in Çarptigi Çoban Konustu
Dün ögle saatlerinde Baskale ilçesine bagli Yurttepe Mahallesi Terazin bölgesinde hayvan otlatirken yildirimin düsmesi sonucu Selahattin Isaoglu (25) ve arkadasi Tacettin Deli isimli vatandaslar yaralanmisti. Yaralanan ve bilinci açik olan Selahattin Isaoglu, cep telefonuyla 112’yi ve babasini arayarak durumlarini bildirmis ve arazi yapisinin el vermemesinden dolayi bölgeye ambulans helikopter sevk edilmisti. Bölgeye giden saglik ekipleri tarafindan ilk müdahaleleri yapilan Tacettin Deli’nin tedavisi Baskale Devlet Hastanesinde, Selahattin Isaoglu ise getirildigi Van Egitim ve Arastirma Hastanesinde tedavi ediliyor. Yildirim çarpmasi sonucu ambulans helikopterle hastanelere kaldirilarak tedavileri devam eden çobanlarin saglik durumu iyiye gidiyor.

Öte yandan yildirimin çarpmasi sonucu 2 esek ve bir köpek telef oldu.

Van Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Remzi Sarikaya, yildirim çarpmasi sonucu yaralanan vatandaslardan birinin ambulans helikopterle kendilerine getirildigini ve burada tedavisinin devam ettigini belirtti.

Yakin bir yildirim çarpmasi oldugu için yaraliya yogun bakim önerdiklerini ifade eden Bashekim Sarikaya, “Bu tür hastalarda yildirimin çarpmasi sonucu giris ve çikis yaralarinda sikinti olabiliyor. Elektrik akimi özellikle kalp olmak üzere solunum merkezi, beyin ve dokularin etkilenmesi sonucu hayati tehlike olusturabiliyor. Bizim hastamizda ciddi bir yanik söz konusu degildi. Ancak biz muhtemel kalp ve solunum durmasina karsi hastayi yogun bakimda takip ettik. Bize çok hizli getirilen hastaya uygun tedavileri uyguladik. Su an durumu gayet iyi” dedi.



“Hastamiz ucuz atlatti”

Yogun Bakim Uzmani Dr. Kübra Saçar ise yildirim çapmasinin ardindan ilk 24 saat kalp üzerindeki etkilerini takip ettiklerini belirterek, “Bu yüzden ilk 24 saat yogun bakimda takip ediyoruz. Hastamizda su ana kadar olumsuz bir etki görmedik. Ilk baslarda uyusma ve kasilma gibi bir etki görülmüs. Kalple ilgili de bir sorun yasamadik. Saglik durumu bu sekilde giderse servis planliyoruz” diye konustu.



“Belden asagisini hissetmedim”

Yildirimin çarptigi Selahattin Isaoglu da, arkadasiyla birlikte çay içtikleri sirada siddetli gök gürültüsüyle neye ugradiklarini sasirdiklarini söyledi.

Yildirimin çarpmasiyla 2 esegin ve bir köpegin telef oldugunu anlatan Isaoglu, “Yildirim sonrasi belden asagisini hissetmedim. Daha sonra 112 ve babami aradik. Yanimiza gelen köylüler üzerime toprak yigdi. Ambulans helikopter bizi kurtardi ve su an durumum gayet iyi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA