Uzmanlardan Bogulma Vakalarina Karsi Uyari

Hava sicakliklarinin artmasiyla birlikte havuz, gölet ve denize serinlemek için giren vatandaslarin bogulma vakalarinda artis yasanmaya basladi. Uzmanlar, girilen suya dikkat edilmesinin hayati önem tasidigini vurgulayarak, sosyal medyada fazla begeni almak için videolar paylasmak için çekim yapildigi sirada bogulmalarin da meydana geldigini söyledi.

Uzmanlardan Bogulma Vakalarina Karsi Uyari
Havalarin isinmasiyla birlikte serinlenmek isteyen vatandaslar, deniz, havuz, nehir ve göl sularina giriyor ve bogulma tehlikesi ise karsi karsiya kalabiliyor. Türkiye’de her yil çok sayida vatandas bogularak hayatini kaybediyor. Suya giren kisinin yüzme aparati kullanmasinin önemine vurgu yaparak ebeveynlere uyarida bulunan Konya Emniyet Müdürlügü Koruma Sube Müdürlügü Su Alti Grup Amiri Hakan Özdemir, “Suya girilen yerlerde mutlaka cankurtaran olmasi gerekmekte. Bu yerler seçilmesi lazim. Güvenli bölge olarak, samandiralarla yüzülmesi serbesttir uyarilari bulunan alanlarin seçilmesi daha saglikli olacak. Çünkü buralarda suyun zeminindeki canlilar da önemli. Deniz kestanesi suda yüzen kisiye herhangi bir tehlike olusturacak durum öncesinde kontrol edilmis olacak. Yüzen kisi güvenli olacak. Suya giren vatandaslarimiz yardimci aparat olarak kolluk, can simidi, sisme yelek kullanarak bogulma tehlikesine karsi kendi de bir önlem alabilir. Suya girilen yerde çocuklarin mutlaka daha fazla dikkatli olmalari ve sürekli ebeveynlerin gözetlemesi gerekiyor. Gözetlemedikleri kisa bir anda can kaybi gibi felaketler geliyor. Biz genelde bu tür olaylara gidiyoruz. Bu aci durumlar yasaniyor. Biz mutlaka çocuklarini suya giren ailelerin gözetlemesini istiyoruz” dedi.



“Iç sularimizda özellikle, su çekmesi diye bir durum vardir”

Göl, baraj ve akarsulara giren vatandaslarin kesinlikle dikkatli olmasi ve bu alanlarda su zeminleri ve rip akintisina karsi hatirlatmalarda bulunan Hakan Özdemir, “Bazen havalar çok güzel, günesli bir hava ama vatandasimiz bu günese aldanarak, dalgali suya giriyor. Bu dalgali suya girdiginde dalgalar yavas yavas kiyidan vatandasimizi uzaklastiriyor. Yeniden kiyiya gelmek için gücü kalmiyor. Maalesef öyle de bogulma vakalari yasiyoruz. Iç sularimizda özellikle, su çekmesi diye bir durum vardir. Bu deniz suyuyla tatli suyun kaldirma kuvvetlerinin birbirinden farkli olmasindan kaynaklaniyor. Tatli suyun kaldirma kuvveti daha azdir. Tatli suda vatandaslarimiz suya girdiginde dibin balçikli ve çamurlu oldugundan dolayi zemine giderken ayaklari balçiga girdiginde, sürekli asagiya girmeye devam ediyor. Bunun su çekmesi olarak biliniyor. Bu durumda da alinacak önlem, kesinlikle balçiga bastigi anda daha ilerlemesinler. Örnegin girdiler, girdiklerinde diklemesine yukariya çikmak için hareket yapmalari gerekiyor. Suda yüzer vaziyette diklemesine yukariya çikmasi lazim. Aksi durumda yan tarafa gittiginde balçiga daha fazla gömüleceginden suyun kaldirma kuvveti de az oldugundan çikamayabilirler. Denizlerde olan bir rip akintisi (dalgalarin kirildigi plajlarin yakininda meydana gelebilen, kirilan dalgalarin ters yönünde akan belirli bir su akimi) diye bir durum var. Bu akintida vatandaslarimiz çok iyi yüzmeyi bilse bile rip akintisini bilmediginden dolayi akintiya karsi sürekli bir efor sarf ediyor. Sürekli bir efor sarf ederek yoruldugundan dolayi maalesef kiyiya gelemeden can verme durumlari da olabiliyor. Bu durumlarda da alinacak önlemler var. Her zaman suya girdiginde sogukkanliligini korumasi lazim. Böyle bir durumla karsilasti. Elini kaldirarak, soguk kanligini koruyarak bagirarak yardim istemesi gerekiyor. Ola ki vatandas sesini duyuramadi. Çevreden bir yardim alamadi. Bu durumda. Rip akintisina dogru degil, sogukkanliligini koruyarak gücünü tasarruflu kullanarak akintiya karsi kiyiya dogru degil paraleline dogru yüzmeye devam edecek. Paraleline yüzdügünde akintisindan belli bir yerden çikacak ve kiyiya çikmak için yavas yavas gücünü tasarruflu kullanarak çikmasi gerekiyor” seklinde konustu.



“Bir fazla ’like’ almak hayatlarindan daha degerli degil”

Sig sulara baliklama atlayislarin da çok sayida omurilik felci ve ölüm vakasina yol açtigini anlatan Özdemir, "Son zamanlarda vatandaslarimiz sosyal medyada fazla begeni almak için videolar paylasmakta. Bu videolari çekerken maalesef kazalar yasayip suda boguluyorlar. Bunun için de vatandaslarimiz daha duyarli olmasi lazim. Güvenlik önlemini alip en emniyetli sekilde fotograf çeksinler. Çünkü bir fazla like almak hayatlarindan daha degerli degil" diye konustu.

Kaynak: İHA