Hayallerinin Pesinden Kostu, Harvard Üniversitesi'ne Tam Burslu Kabul Edildi

Sakarya’nin Adapazari ilçesinde yasayan 18 yasindaki lise ögrencisi, erken basvuru yaptigi Harvard Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi. Hedefine ve hayaline kavusan genç kiz, egitim hayatinda yeni bir baslangiç yapmanin heyecanini yasiyor.

Hayallerinin Pesinden Kostu, Harvard Üniversitesi'ne Tam Burslu Kabul Edildi
Adapazari ilçesinde yasayan ve Istanbul Cagaloglu Anadolu Lisesi’nde son sinif ögrencisi olan 18 yasindaki Zeynep Kurtulus, ortaokuldan beri hayali olan Harvard Üniversitesi’nde okumak için çalisti. Hedeflerine ulasmak için çaba sarf eden Kurtulus, 2019 yilinda New York’ta dil egitimi, 2021 yilinda Amerikan Cornell Üniversitesi’nde online yaz okuluna ve 2022 yilinda ise Harvard Üniversitesi’nde politika ve antropoloji üzerine 7 hafta egitim gördü. Bu çalismalar sonrasinda da Kurtulus, 2022 yilinin kasim ayinda Harvard Üniversitesi’ne erken kabul basvurusunda bulundu. ABD’nin köklü üniversitelerinden olan okulun incelemeleri sonrasinda basvurusu onaylanan genç kiz, egitim ve yasam ödemelerinin de bulundugu tam burslu egitim alma hakkini kazandi. Politika ve ekonomi bölümü okumak isteyen Kurtulus, simdilerde ise egitim hayatinda yeni bir baslangiç yapmanin heyecanini yasiyor.

"Emeklerimin karsiligini aldim"

Harvard Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edilen 18 yasindaki lise ögrencisi Zeynep Kurtulus, "Harvard Üniversitesi’ne kabul edildigim için mutluyum, emeklerimin karsiligini aldim. Bence bu basari için su kadar yil diye bir sey yok yani aslinda kendinizi tanimaya basladiginizdan itibaren nasil yetistirdiginizle alakali bir durum. O yüzden ben lise hayatim, ortaokul hayatim diye sinirlandiramam bunu. Aslinda kendimi tanimaya basladiktan, konusmaya basladiktan itibaren 3-4 yas diyebilirim. Türkçe kitaplar da okuyorum, Ingilizce kitaplar da okuyorum. Türk yazarlarin kitaplarin Türkçe okumayi tercih ediyorum dogal olarak ama genelde okuyacagim kitaplari Almanca ise Almanca okuma, Ingilizceyse, Ingilizce orijinal dilinde okumayi tercih ediyorum. Tabii ki dilimi ilerletmek önceligim oldu her zaman çünkü Harvard gibi üniversitede okumak istiyorsaniz eger oradaki egitim dilini ayak uydurabilmeniz gerekiyor" dedi.



"Politika ve ekonomi okumayi planliyorum"

Hedeflerine ulasmak için yasadigi süreçten bahseden Kurtulus, "2019’da bir ayligina New York’a bir dil okuluna gittim dil pratigimi gelistirmek için. Aslinda biraz da orada gözlem yapmak için gittim. Ben Amerika’da okumaya uygun muyum degil miyim? Okuyabilir miyim okuyamaz miyim? seklinde. 2021 yilinda pandemiden dolayi online olmustu Amerikan Cornell Üniversitesi’nin yaz okuluna online olarak katildim. O da uluslararasi insan haklari üzerineydi. 2022 yilinin yazinda ise Harvard Üniversitesi’nin yaz okulundan kabul aldim. Orada da 7 hafta Harvard kampüsünde Harvard ögrencileriyle yaz okuluna gittim ve politika ve antropoloji üzerine dersler aldim. Harvard Üniversitesi’nden tam burslu kabul aldim ve bir yil bosluk almayi düsünüyorum. Bu süreçte de bildigim diller yani Almanca ve Ingilizceye ek olarak Fransizca ögrenmek istiyorum. Çünkü yabanci dillere merakim var. Bunun üzerine gitmek istiyorum. Bunun yani sira ise birkaç ülke gezmek istiyorum. Bölümü ikinci senenin basinda seçiyorsunuz ve ben su anlik politika ve ekonomi okumayi planliyorum" diye konustu.



"Ülkeme dönmek her zaman aklimin bir kösesinde duruyor"

Hedeflerinden bahseden ve küçüklerine tavsiyeler veren Kurtulus, "Ne gibi sartlar olur bilmiyorum ama ben vatanimi çok seviyorum ve ülkeme geri dönmek gibi bir planim var açikçasi. Diplomasi çok ilgimi çekiyor ve akademide kalmak da güzel olabilir. Bunu zaman gösterecek. Ülkeme dönmek her zaman aklimin bir kösesinde duruyor. Ben çok emindim yaz okuluna gittigimde de kendimi çok ait hissetmistim. Ben kendimi hiçbir yere bu kadar ait hissetmemistim ve kolay kolay da böyle hissetmem. Çok emindim ve tahmin ediyordum. Ben bu yoldan geçmis biri olarak, ortaokullu, liseli, küçüklerime, verebilecegim en büyük tavsiyem kendileri olmalari, hangi alanda iyi olduklarini ve hangi alandan keyif aldiklarini düsünüyorlarsa onun üzerine gidip o alan üzerine çalismalari. Çünkü keyif aldiginiz iste basarili olursunuz ve bence bundan asla vazgeçmemelisiniz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA