Gökcan; 'Mücadelemizi Büyütecegiz, Dayanismayla Yaralarimizi Saracagiz'

Türk Is Sendikasina bagli 14 sendika baskanlari ve üyeleri 1 Mayis Isçi bayrami dolayisiyla basin açiklamasi yapti.

Gökcan; 'Mücadelemizi Büyütecegiz, Dayanismayla Yaralarimizi Saracagiz'
Türk is sendikasi baskani Yusuf Gökcan yaptigi açiklamada, sunlari kaydetti; “Ekmek, Baris Özgürlük için isçiler birlikte hareket ediyor, taleplerini seslendiriyor. Isçilerin örgütlü mücadelesi zor sartlardan geçerek bugünlere gelmistir. Cumhuriyetimizin ilk yüz yili kurtulus, kurulus, ekonomik ve sosyal alanda var olus mücadelesi temelinde gelisti. Demokrasinin, sosyal hukuk devletinin isçi hak ve özgürlükleri açisindan önemi ve degerini isçi sinifi yasayarak ögrendi.Cumhuriyetin Ikinci Yüzyilinda, her alanda bagimsizlik ile temel insan hak ve özgürlüklerinin egemen olmasi temel önceligimiz olmaya devam edecektir. Bu 1 Mayis’ta herkes yarali. 6 Subat 2023 Pazartesi günü yasanan ve daha sonra devam eden depremler “asrin felaketi” olarak tanimlandi.

Yurdumuz bir yas evine döndü. Geçen senelerde omuz omuza mücadele verdigimiz arkadaslarimizin, kardeslerimizin bir bölümü artik aramizda degil Anamizi, babamizi, ailemizi, memleketlerimizi, anilarimizi yitirdik On binlerce canimiz enkazlar altinda can verdi Biz geriye kalanlar ise, felaketin ardindan daha da zorlasan hayat mücadelesinin üstesinden gelmeye çalisiyoruz.

Depremin yasandigi bu bölgede tekrar ayaga kalkmaya, memleketi ayaga kaldirmaya, yaralari sarmaya ihtiyacimiz var. Türkiye Isçi Sinifi, ne derece fedakâr ve özverili oldugunu, depremin gerçeklestigi ilk andan itibaren ortaya koydu. Arama kurtarma çalismalarinin en önemli asamalarinda Türkiye Isçi Sinifi oradaydi. Isçi sinifinin çabalariyla daha fazla canimizin enkaz altinda aci çekerek, soguktan donarak ölmesinin önüne geçildi. Deprem sonrasi yaralarin sarilmasinda öncü ve etkin rol oynadi.

Örgütlü toplum olmanin, sendikal örgütlenmenin önemi bu felaket sonrasi daha iyi anlasildi. Yasanan deprem felaketi, yurdumuzda uzun süreden beri ayni olan seylerin kökten degismesi gerektigini hepimize gösterdi

Bu felaketten belki daha az can kaybiyla çikilabilirdi. Insan kaynakli hatalar bütünü, kayiplarin inanilmaz boyutlarda erismesinin en temel nedeni oldu. Günlük çikarlar ugruna hareket edip, parayi ve onun sagladigi sözde itibari, insan hayatinin önüne koyanlar nedeniyle kayiplarimiz artti Buna neden olan zihniyet topyekûn degismelidir.

Ücretli çalisanlarin geçim ve yasama sartlari her geçen gün zorlasmaktadir. Yasanan enflasyon karsisinda ücret artislari kisa bir zaman içinde etkisini yitirmektedir. Vergide ücretliler aleyhine olan yapi köklü olarak çözüme kavusmamistir. Daha yilin ilk aylarinda vergi oranlari yükselmekte, ücretli çalisanlar agir vergi yüküyle karsi karsiya kalmaktadir. Asgari ücret artislari enflasyon karsisinda kisa bir sürede etkisini kaybetmekte, yapilmak durumunda kalinan artis toplumun agirlikli bölümünün gelirini asgari ücret seviyesinde yogunlastirmaktadir.

Kamuda taseron sorunu devam etmektedir. Insani bir talep olan nakil hakki konusunda halen bir adim atilmis degildir. Kayit disi istihdam sorunu agirligini sürdürmektedir.

Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller, mevzuattan kaynaklanan sinirlamalar, uygulamada karsilasilan sorunlar devam etmektedir.

Bütün olumsuzluklara ragmen Isçi sinifi, yasama ve çalisma sartlarinin insana yakisir olmasi çabalarini kararlilikla sürdürecektir.

Günümüzde, kamu kesiminde yaklasik 700 bin isçinin toplu is sözlesmeleri müzakereleri sürdürülmektedir. Burada elde edilecek sonuç, çalisma hayatinin biçimlenmesinde önemli rol oynayacaktir. Yüz binlerce isçi ve ailesi geçim sartlarinin iyilesmesini, yasama sartlarinin gida-konut-ulasim harcamalari cenderesine çikarilmasini talep etmektedir.

Isçi sinifi mücadele azmini kaybetmemistir. Sorunlarimizin üstesinden gelmek için daha fazla mücadele vermemiz gerekiyor Deprem, simdiye kadar ugruna mücadele verdigimiz isçi hak ve özgürlükleri mücadelesinin aslinda hayati bir mesele oldugunu hepimize gösterdi

Bugün ülkemizin karsi karsiya bulundugu sorunlarin bilincinde olarak, demokrasi içinde istikrari savunmaya devam edecegiz. Isçiler, demokrasiye yönelen her tehdidin karsisinda olmaya devam edecektir.

Isçiler bu ülkenin temel ve kalici unsurudur. Bu ülkede bütün insanlarimizin baris ve huzur içinde yasamasinin yolu sosyal devletin islemesine, yoksullugun ortadan kaldirtilmasina, issizligin yok edilmesine gelirin adaletle paylasilmasina, hukukun islemesine kisaca birlikte yasamanin sartlarinin güçlenmesine baglidir.

Bizim emek mücadelemiz ayni zamanda ekmek, demokrasi, birlik, toplumsal baris ve vatan mücadelesidir. Mücadelemizi büyütecegiz, dayanismayla yaralarimizi saracagiz. Isçi sinifi olarak hep beraber ayaga kalkacagiz.”
Kaynak: İHA