Astim Hastalari Doktora Basvurmakta Geç Kaliyor

Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Neslihan Kantarci, astim tanisi ve tedavisinden duyulan çekince ve endiseler nedeniyle hastalarin doktora basvurmakta geç kaldigini belirterek astimin kontrol edilebilen bir hastalik oldugunun altini çizdi. Dr. Kantarci, ülkemizde astimli hastalarin yüzde 10’undan fazlasinin halen sigara içmekte olduguna dikkat çekerek bunun da tedaviyi zorlastirdigini söyledi.

Astim Hastalari Doktora Basvurmakta Geç Kaliyor
Acibadem Eskisehir Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Neslihan Kantarci, astim hastaliginin görülme sikliginin yasam ve çevre sartlarinin degismesine bagli olarak giderek arttigini; tüm dünyada astima bagli ölümlerin yilda 250 bin kisi olarak tahmin edildigini söyledi.

Astimi “tekrarlayan nefes darligi, hirilti, gögüste baski hissi ve öksürük yakinmalari ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastaligi” olarak tanimlayan Dr. Kantarci astimin en sik tetikleyicilerinin polen, ev tozu akarlari, ev hayvanlarinin tüyleri gibi alerjik etkenler ile mesleki ve ev içi kullanilan kimyasallar oldugunu ifade etti.

Ataklari arttiran en önemli etkenlerin ise bahsi geçen etkenlerin yani sira üst solunum yolu enfeksiyonlari, sigara ve ilaçlarin düzgün ve dogru kullanilmamasi oldugunu sözlerine ekledi.

Hastaligin kronik ve semptomlarinin degisken olmasinin hastalarin buna alismasina ve doktora basvurmada gecikmelere neden olduguna dikkat çeken Dr. Kantarci “Ayrica astim tanisi almaktan korkmak, hastalik ve ilaçlar hakkinda yanlis önyargilar yine tedaviye uyumsuzlukla sonuçlanmaktadir. Oysa astim kontrol edilebilen ve geri dönüsümlü bir hastaliktir. Hastadan hastaya degismekle birlikte genellikle ömür boyu ilaç kullanimi gerektirmez. Astim ilaçlari bagimlilik yapmaz. Son yillarda uzun zamandir kullanilan rutin ilaçlar disinda yeni biyolojik ajanlarin da tedaviye girmesiyle astim giderek daha kalici tedavi edilebilen bir hastalik olmaya baslamistir” diye konustu.



“Bu belirtiler görülmüyorsa astim kontrol altinda demektir”

Dr. Kantarci, astim hastaliginin kontrol altina alindigini gösteren belirtileri söyle siraladi:

“Gündüz astim yakinmasi bulunmamasi; gece astim nedeni ile uyanmama; hastaligi tedavi eden ve kontrol altinda tutan ilaçlari kullanirken ayrica hizli etkili nefes açici ilaçlara ihtiyacinin olmamasi; nefes ölçümlerinin normal düzeyde olmasi; günlük islerin engellenmeden yapilabilmesi”.

Dünyada ve ülkemizde bu hastaligin tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilacin bulundugunu hatirlatan Dr. Kantarci tüm çabalar ile astimi tamamen kontrol altinda olan hasta sayisinin arttigini ancak halen istenen düzeyde olmadigini ifade etti.

Kaynak: İHA