Altinbas Üniversitesinden TEKNOFEST Basarisi

ISTANBUL – Altinbas Üniversitesi, EVA TEAM takiminin çatisi altinda mühendislik ve psikoloji alanlarinda tamamen ögrencilerin hazirlayip, ürettikleri projeler ile yedi kategoride yarislara katilarak, TEKNOFEST’e imza atti. Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasinda Birincilik basta olmak üzere Sabit kanat IHA ve Drone kategorilerinde performans ödülü ve toplamda 263 bin 700 TL ödül ve destek almaya hak kazandilar.

Altinbas Üniversitesinden TEKNOFEST Basarisi
Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan düzenlenen teknoloji festivali TEKNOFEST 6’nci kez düzenleniyor. TEKNOFEST’e 2018 yilindan itibaren EVA TEAM Takimi çatisi altinda çok genis bir ekiple katilan Altinbas Üniversitesi, Elektrikli Araç Yarislari, Robotaksi Binek Otonom Araç Yarislari, Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasi (Sabit Kanat ve Döner Kanat Kategorileri), Insansiz Su Alti Sistemleri Yarislari, Roket Yarismasi ve bu yil ilk kez gerçeklestirilen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasi’na özgün olarak gelistirdikleri projeleriyle katilim sagladi.

EVA TEAM, bu yil Teknofest bünyesinde ilk defa düzenlenen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasina üniversite bünyesindeki Psikoloji Bölümü ögretim üyesi ve ögrencileri ile Bilgisayar Mühendisligi ögrencilerinden olusan takimla katilim saglayarak Birincilik ödülünü alma basarisini gösterdi. Psikoloji Bölüm Baskani, Dr. Ögretim Üyesi Burak Emer Gürsoy, proje danismanliginda duygu ve tavirlari ölçmek için teknoloji destegi kullanmayi hedeflediklerini belirtti.



“Ögrencilerimizi profesyonel hayata hazirliyoruz”

Üniversite olarak uygulamali egitime büyük önem verdiklerini ifade eden Elektrikli, Otonom ve Insansiz Araçlar Uygulama ve Arastirma Merkezi (AUTONOM) Müdürü ve Makine Mühendisligi Bölüm Baskani Doç. Dr. Süleyman Bastürk, “2018 yilinda EVA TEAM adiyla elektrikli araç takimi olusturduk. EVA TEAM altinda elektrikli araç, otonom araç, insansiz hava araci, insansiz su alti araci, roket, uydu ve psikoloji takimlarimiz var. Bu takimlarimizla gerek mühendislik ögrencilerimiz gerekse de psikoloji bölümü ögrencilerimizle disiplinler arasi takimlar kurarak, TEKNOFEST’in olusturdugu yarismalara katiliyoruz. Geçtigimiz bes yilda da takimimiz elektrikli araç yarislarinda 3 defa üçüncülük ve Jüri özel ödülü ile otonom araç yarislarinda en iyi takim ruhu ödüllerini aldi. Bu sene de Teknofest bünyesinde ilk defa düzenlenen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasinda birincilik ödülü ile sabit kanat IHA ve Drone kategorilerinde performans ödülü alarak toplamda 263 bin 700 TL ödül ve destek almaya hak kazandilar. Her geçen gün takimlarimizi gelistirerek, ögrencilerimizin yarismalara katilmalarini, kendilerini gelistirmelerini, gördükleri teorik dersleri, tasarlayip üreterek yarismalarda uygulamaya dönüstürmelerini sagliyoruz. Ögrencilerimiz bu gibi yarismalarda büyük kazanimlar elde ediyorlar. Profesyonel hayata daha ögrencilikten hazir hale geliyorlar. Profesyonel hayatta yasayacaklari proje sürecini ögrenciyken yasamis oluyorlar” dedi.



“Toplam 7 kategoride yaristilar”

Bastürk, birçok farkli disiplinden mühendislik bölümü ve psikoloji bölümü ögretim üyesi ve ögrencileri barindiran EVA TEAM, gelistirmis oldugu projelerle 1 milyondan fazla ögrencinin basvurdugu TEKNOFEST çerçevesindeki yarismalara katilarak finallere kalmanin önemli bir basari oldugunu kaydetti.

EVA TEAM’in, 7 kategoride yarismalara katildigini belirten Bastürk, “Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari, Robotaksi Binek Otonom Araç Yarislari, Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari Yarismasi (Sabit Kanat ve Döner Kanat Kategorileri), Insansiz Su Alti Sistemleri Yarislari, Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasi ve Roket Yarismasi olmak üzere toplam 7 kategoride yarismalara katildi” dedi.

Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasinda Birinci oldular

Bu yil Teknofest bünyesinde ilk defa düzenlenen Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarismasina üniversite bünyesindeki Psikoloji Bölümü ögretim üyesi ve ögrencileri ile Bilgisayar Mühendisligi ögrencilerinden olusan psikoloji takimi EVA PSY ile katilmis ve 1255 takim arasindan 29 takimla birlikte finale kalarak birinci oldu. EVA PSY takimi danismani ve Psikoloji Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Burak Emre Gürsoy projeleri ile sosyal psikolojinin önemli çalisma alanlarindan olan örtük tavirlarin ölçümü için yeni bir ölçüm araci gelistirerek alana kati saglamayi hedeflediklerini iletti. Takim kaptani Alireza Rahmanian ise böyle bir yarismaya katilma sansi elde ettikleri için çok mutlu olduklarini ve tüm takim arkadaslarina tesekkür ettigini belirtti.

IHA yarislarinda performans ödüllerini aldilar

EVA TEAM altindaki IHA takimi TUAV TEAM bünyesinde gelistirdikleri sabit kanat ve döner kanat (drone) IHA ile Uluslararasi Insansiz Hava Araçlari yarislarina katilan takim her iki kategoride de performans ödülünü aldi. Takimin danismani ve Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Dogu Çagdas Atilla, yarisma için özel olarak tanimladiklari görevi yapmaya yönelik gelistirdikleri sabit kanat ve döner kanat IHA’larla yarista performans ödüllerini kazandiklarini belirtti.

Takim kaptani ve Makine Mühendisligi 2. Sinif ögrencisi Hilmi Erim Ermanis yarislar için sezon basindan beri takim arkadaslariyla çok yogun bir sekilde gece-gündüz çalistiklarini, tamamiyla özgün olarak gelistirdikleri araçlarla görev uçuslarini basarili bir sekilde tamamladiklari ve performans ödülü kazandiklari için çok mutlu olduklarini belirtti.



Çevreyi algilayan otonom araç ürettiler

Gelistirdikleri otonom araç projesinden bahseden Altinbas Üniversitesi Yazilim Mühendisligi Bölüm Baskani Doç.Dr. Oguz Ata, “Otonom araçlarda mühendisligin birçok alani bulunuyor. Üniversitemiz mühendisligin sadece teorik degil uygulama alanina da önem gösterdigi için biz de bu yarismalarla ögrencilerimizin uygulama ile bulusmalarini sagliyoruz. Otonom araçla çevrenin algilanmasi, sensörlerden gelen verilerle dis dünyanin anlamlandirilmasi ve buna göre hareket edebilmesi gibi olaylari ögrencilerimizin gerçek dünyada test edebilmeleri için bu yarismalara katiliyoruz” diye konustu.

“Yakit tüketimini azaltip, karbon emisyonunu düsürdüler”

Altinbas Üniversitesi, TÜBITAK tarafindan TEKNOFEST çerçevesinde düzenlenen Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari Elektromobil yarislarinda da yerini aldi. EVA TEAM takimi, yarislar için tamamen özgün bir tasarimla üretilen EVA-4 Black Mamba (Kara Mamba) adini verdikleri yeni bir araçla katilim sagladi.

EVA TEAM Takim Kaptani ve Makine Mühendisligi 4. sinif ögrencisi Ömercan Limli, bu yil ürettikleri EVA-4 aracin tüm zorunlu ve opsiyonel parçalarinin tamamini takim bünyesinde tasarlayip ürettiklerini ve yerlilik oranini %95’in üzerine çikardiklarini belirtti.

Limli, tasarimi ve uygulamasi kendisine ait olan, TÜBITAK 2209-A Programi çerçevesinde desteklenen ve EVA-4’te ilk defa kullanilan kompozit malzemeden üretilen yaris koltugu projesi ile ilgili de bilgi verdi. Araç koltuk tasariminin, otomotiv sektöründe verimliligi arttirmanin önemli faktörlerden biri oldugunu anlatti. Bu maksatla araç agirligini etkileyen komponentlerden olan koltugun daha hafif bir malzeme olan karbonfiber kompozit malzemeden üretildigine isaret etti. Ergonomik ve özgün bir tasarimi sayesinde, yakit tüketiminin azaltilmasi ve karbon emisyonunun düsürülmesi sagladiklarini dile getirdi.

Su Alti Sistemleri Yarismasinda 1400 basvurudan ilk 10’a girdiler

ASELSAN tarafindan koordine edilen ve TEKNOFEST çereçvesinde düzenlenen Su Alti Sistemleri Yarismasina EVA TEAM bünyesinde olusturulan Su Alti Takimi EVA ROV ile katilan takim, basvuru yapan 1400 takim arasinda ilk 10’a girerek basarili bir yaris dönemi geçirdi. Takim danismani ve Elektrikli, Otonom ve Insansiz Araçlar Uygulama ve Arastirma Merkezi (AUTONOM) Bas Arastirmacisi Ars.Gör. Onur Agma, yarisma için özel olarak belirlenen görevlere yönelik bir araç tasarlamak üzere makine, bilgisayar, yazilim ve elektrik-elektronik mühendisligi bölümlerinden uluslararasi ögrencilerin de oldugu disiplinler arasi bir takim olusturduklarini belirtti.

Takim kaptani ve Makine Mühendisligi 4. Sinif ögrencisi Omar Alzoubi, çok yogun bir yaris sezonu geçirdiklerini ve yarislara katildiklarini, yarismaya basvuran 1400 takim arasindan finallere kalarak ilk 10’a girmeyi basardiklarini belirtti.

Doç. Dr. Süleyman Bastürk, üniversite bünyesinde uygulamali projeler üreten EVA TEAM çatisi altinda mevcut projeleri gelistirmenin yanisira önümüzdeki yillarda da Roket, Uydu ve Hack takimlariyla ulusal ve uluslararasi yarismalara katilmayi planladiklarini belirtti.

Kaynak: İHA