AB Ve Azerbaycan Enerji Gündemiyle Brüksel'de Bir Araya Geldi

Azerbaycan Enerji Bakani Perviz Sahbazov ve Avrupa Birligi (AB) Enerji Islerinden Sorumlu Komiser Kadri Simson, Azerbaycan ile AB arasindaki üst düzey enerji diyalogu kapsaminda Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi.

AB Ve Azerbaycan Enerji Gündemiyle Brüksel'de Bir Araya Geldi
AB-Azerbaycan Enerji Diyalogu kapsaminda Azerbaycan Enerji Bakani Perviz Sahbazov ve Avrupa Birligi Enerji Islerinden Sorumlu Komiser Kadri Simson, Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Görüsmeye, Azerbaycan Enerji Bakanligi, SOCAR, Azerbaycan Yenilenebilir Enerji Kaynaklari Devlet Ajansi (AREA), Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlügü (DG ENER), Avrupa Yatirim Bankasi (AYB) ve Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) temsilcileri de katildi.

Görüsmede, Azerbaycan-AB arasinda gaz arzinin çesitlendirilmesi, yenilenebilir enerjinin gelistirilmesi ve enerji verimliligi konulari ele alindi.

“Güney Gaz Koridoru’nun genisletilmesi stratejik bir önceliktir”

Enerji Bakani Sahbazov yaptigi açiklamada, AB ile Azerbaycan arasinda enerji alaninda stratejik ortaklik belgesinin uygulanmasinin, Azerbaycan’dan Avrupa’ya dogal gaz ihracatini 2027 yilina kadar 20 milyar metreküpe çikarmak için ortak çabalarin güçlendirilmesini gerektirdigini belirterek, “Ek gaz arzi, genisletilmis tedarik yollari gerektirir. Bu baglamda, Güney Gaz Koridoru’nun genisletilmesi stratejik bir önceliktir. Projenin genisletilmesini baslatmak ve ilerletmek için önemli yatirimlara ve finansal araçlara ihtiyaç vardir. Bu konuda Avrupali ortaklarin destegi önemlidir” dedi.



AB’den Güney Gaz Koridoru’nun genisletilmesine destek

Enerji krizi sirasinda Azerbaycan’in Avrupa’nin enerji güvenligine sagladigi katkiya dikkat çeken Simson ise, AB’nin beklenen gaz talebini de dikkate alarak Güney Gaz Koridoru’nun genisletilmesinin önemli konulardan biri oldugunu söyledi.

Güney Gaz Koridoru’nun genisletilmesini desteklediklerini ifade eden Simson, “Bugünkü toplanti, sonraki somut adimlari belirlememize yardimci oldu. REPowerEU planimiza uygun olarak Avrupa Birligi, Güney Kafkasya’daki komsularimizi ve ortaklarimizi yenilenebilir enerji üretimini artirma konusunda desteklemektedir. Örnegin, Hazar bölgesindeki Azerbaycan’da düsük metan emisyonlari, ülkenin metan faaliyetindeki lider konumunu ortaklasa savunmak için firsatlar olusturacaktir” dedi.

Görüsmede, Hazar-AB "yesil enerji" koridoru için Karsilikli Çikar Projesi statüsünün elde edilmesi için perspektifleri ve Azerbaycan’da mevcut ve planlanan enerji projelerinde Avrupa finans kurumlariyla isbirligi firsatlari gözden geçirildi.
Kaynak: İHA