Uzmanlar Uyardi, Her Papatya Sifali Degildir

Mayis ayi gelmesiyle birlikte kirlarda papatyalar açmaya basladi. Halk tibbi amaçlarla kullanmak üzere kirlardan papatya topluyor. Mayis papatyasi, çay olarak tüketildiginde saglik için pek çok faydasi var. Uyku problemi basta olmak üzere, sinir sistemi ve sindirim sistemindeki sorunlar ile kas agrilari gibi rahatsizliklarin tedavisinde yaygin olarak kullanilmaktadir.

Uzmanlar Uyardi, Her Papatya Sifali Degildir
Balikesir Üniversitesi ögretim üyelerinden Bitki Bilimci Prof. Dr. Fatih Satil, kirlarda açan her papatyanin mayis papatyasi olmadigini vurguladi. Satil, "Hatta aktarlarda açikta ambalajsiz satilan papatyalarin hemen hemen hepsi mayis papatyasi dedigimiz saglik ve diger amaçlarla kullanilabilecek papatyadan degil. Bu nedenle açikta satilan ve mayis papatyasi olmayan bazi papatyalar yarar yerine zarar bile verebilir. Bu nedenle aktarlardan alacagimiz ürünlerin standartlara uygun, etiketli ve ambalajli olmasina dikkat etmek gerekir" seklinde uyarilarda bulundu.

Prof. Dr. Fatih Satil, dogadan papatya toplarken nelere dikkat edilmesi gerektigi konusunda da su açiklamalarda bulundu: "Mayis papatyasinin ortasindaki sari kisim koni seklinde ve içi bostur. Yapraklari tül seklindedir. Ayrica sifali papatyalar kendine özgü kokusu ile diger türlerden ayrilir. Sifa amaçli kullanilacak papatya çayi için kurutulmus papatya çiçekleri sicak suya atilarak demlenmeli ve kesinlikle kaynatilmamalidir."
Kaynak: İHA