Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina Yönelik Strateji Ve Eylem Plani Çalistay Serisi Düzenlendi

Atatürk Üniversitesinde iç ve dis paydaslarin katilimiyla Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina Yönelik Strateji ve Eylem Plani Çalistay serisinin ilk asamasi gerçeklesti. Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin (SDG) tümünü ele alan çalistay serisi, iç ve dis paydaslarin katilimiyla 4 gün boyunca Arastirma Üniversitesi Izleme ve Degerlendirme Ofisi koordinatörlügünde Atatürk Üniversitesi Uygulama Otelinde düzenlendi.

Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina Yönelik Strateji Ve Eylem Plani Çalistay Serisi Düzenlendi
Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina yönelik Atatürk Üniversitesinin strateji ve eylem planini olusturmak amaciyla her bir amaca yönelik 16 farkli çalistay düzenlendi.

Her bir çalistay, alaninda uzman akademisyenlerin moderatörlügünde tamamlandi. Farkli sektörlerden uzmanlar bir araya gelerek fikir alisverisinde bulundu. Çalistaylar ayrica, en iyi uygulamalarin paylasilmasina, stratejilerin tartisilmasina ve is birlikli eylem önerilerinin gelistirilmesine olanak sagladi.

165 Iç Paydas ve 84 Dis Paydas Katildi

Atatürk Üniversitesinin ev sahipliginde düzenlenen çalistaylara; akademik ve idari personel ile ögrencilerin yani sira, bölgeyi ve sehri temsilen kamu kurum ve kuruluslarinin ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri katildi.

165 iç paydas ve 84 dis paydasin katildigi çalistay, farkli bakis açilarinin bir araya gelmesini saglayarak kapsayici bir yaklasimin benimsenmesine katkida bulundu. Her bir çalistayda o hedefe özgü konular ele alindi ve ilgili sektörlerden uzmanlarin bir araya gelerek çözüm önerilerini tartistigi oturumlar düzenledi.

Çalistaylarda, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarini gerçeklestirmek için bölge ve sehrin sorunlarina çözüm üretmeye dönük Atatürk Üniversitesine özgü strateji ve eylem plani gelistirmek ve bu baglamda yeni is birlikleri olusturmak hedeflendi.

Insanligin Gelecegi Için Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari Ele Alindi

Çalistaylarda temiz enerji kullaniminin tesvik edilmesi, iklim degisikligiyle mücadele, açlikla mücadele, su kaynaklarinin sürdürülebilir yönetimi, kadinlarin toplumdaki rolü, baris ve adalet, saglik, egitim, ekonomik büyüme, sürdürülebilir sehirler ve yerlesimler, sanayi ve inovasyon, esitsizliklerin azaltilmasi, sorumlu üretim ve tüketim, yoksullukla mücadele, su ve kara ekosisteminin korunmasi basliklariyla tümü sürdürülebilir kalkinma amaçlari ele alindi.

Söz konusu 16 çalistayda her bir sürdürülebilir kalkinma amaci için özel olarak olusturulan gruplar, kapsamli çalismalar yürüterek, elde edilen sonuçlar dogrultusunda, gereken adimlarin belirlenmesi ve stratejilerin olusturulmasi için bir dizi öneri ortaya çikarildi. SDG17 Amaçlar için Ortakliklar çalistayinda, bu önerilerin etkin bir sekilde uygulanmasi ve hayata geçirilmesi için tartismalara açilarak devam edecek.

Düzenlenecek SDG17 Amaçlar Için Ortakliklar Çalistayinda Önerilerin Ayrintilari Tartisilacak

Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarinin etkin bir sekilde uygulanmasi ve hayata geçirilmesi için üniversite üst yönetiminin de dahil olacagi SDG17 Amaçlar Için Ortakliklar çalistayinda, önerilen stratejilerin uygulanabilirligi üzerine bir degerlendirme yapilarak, olasi engelleri belirlemek ve uygulama sürecini yönlendirmek için bir ortam saglanacak. Ayrica çalistayda önerilen stratejilerin basarili bir sekilde uygulanmasi için gereken kaynaklarin belirlenmesi ve finansman mekanizmalarinin olusturulmasi ele alinacak. Sürdürülebilir kalkinma amaçlarina yönelik politika düzenlemeleri ve mevzuatin güçlendirilmesi gibi konularin da ele alinacagi çalistayda katilimcilar, bu stratejilerin yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde nasil uygulanabilecegini, ilgili paydaslarin nasil is birligi yapabilecegini ve sonuçlari takip etmek için nasil bir izleme ve degerlendirme mekanizmasi olusturulabilecegini tartisacaklar.

Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarini ele alan çalistay serisine aktif bir sekilde katilarak programin basarili bir sekilde gerçeklesmesine katkida bulunan iç ve dis paydaslara tesekkür eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, sürdürülebilir kalkinma amaçlarinin gerçeklestirilmesi için çok sayida paydasin is birligi yapmasinin önemine degindi.

Tüm paydaslarin katilimiyla, farkli bakis açilarinin bir araya geldigini ve çesitli deneyimlerin paylasildigini aktaran Rektör Çomakli, üniversite yönetimi olarak, çalistay serisinin basarisinda katilimcilarin degerli katkilarinin oldugunu ve ortaya çikan strateji ve eylemlerin uygulanmasinda paydaslarin desteginin önemli oldugunu ifade etti.

“Paydaslarimizla Is Birligi Içinde Sürdürülebilirlik Konusunda Daha Fazla Projeye Imza Atacagiz”

Prof. Dr. Çomakli: “Katilimcilarimizin çalistay serisi sirasinda sunduklari fikir ve öneriler, Üniversitenin sürdürülebilir kalkinma alanindaki çabalarina da katki saglayacak. Bu paydaslar, Üniversitenin ögrenci, ögretim üyesi ve personeliyle birlikte sürdürülebilirlik odakli projelerde is birligi yapma potansiyeline sahip. Iç ve dis paydaslarin çalistaylarda gösterdikleri aktif katilim, sürdürülebilir kalkinma amaçlarina ulasma çabalarinda önemli bir itici güç. Bu katilim, farkindaligi artirmak, stratejileri güçlendirmek ve sürdürülebilirligi tesvik etmek için birlikte çalisma firsati sunuyor. Paydaslarimizla is birligi içinde sürdürülebilirlik konusunda daha fazla projeye imza atacagiz ve çalismalarin sürekliligini saglamak için çaba gösterecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA