Kemik Erimesinde Kullanilan Bazi Ilaçlar Ve Kanser Ilaçlarinin Bir Kismi Çene Kemiklerinde Problemlere Yol Açabiliyor

Bahçesehir Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Dekani Prof. Dr. Selçuk Basa, kemik erimesi ve kanser ilaçlarinin bir kisminin çene kemiklerinde problemlere yol açtigini söyledi. Basa, "Bu ilaci alan bir hastada cerrahi müdahale yapilacagi zaman bunu mutlaka kontrol etmek istiyoruz. Çünkü kemikte çok ciddi kemik iligi iltihaplarina yol açiyor ve hasta sonrasinda daha sikintili durumlarla geliyor" dedi.

Kemik Erimesinde Kullanilan Bazi Ilaçlar Ve Kanser Ilaçlarinin Bir Kismi Çene Kemiklerinde Problemlere Yol Açabiliyor
16. AÇBID Uluslararasi Çene Cerrahisi Kongresi, Antalya’nin Serik ilçesi Belek turizm bölgesinde 10-14 Mayis tarihleri arasinda gerçeklestiriliyor. Yurt içi ve yurt disindan çok sayida katilimcinin katildigi kongrede, agiz, yüz ve çene cerrahisi konularindaki gelismeler ele alindi. Kongre hakkinda bilgiler paylasan Bahçesehir Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Prof. Dr. Selçuk Basa, bu yil hem yurt içinden hem de yurt disindan önemli bir katilim saglandigini ve çok degerli konusmacilarin yer aldigini belirtti.



Kongrede çene cerrahisinin bütün dallarina iliskin sunumlar yapiliyor

Agiz ve yüz cerrahisinin genis bir alan oldugundan bahseden Prof. Dr. Basa, “Kongrede çene cerrahisinin bütün dallari ile ilgili olarak örnegin gömülü dis operasyonlarindan, çok önemli ve ciddi çene ve yüz yaralanmalarina, deformetilerden, dogustan olan hastaliklarin tedavilerine iliskin pratik sunumlar yapiliyor. Çünkü kongremize deneyimli cerrahlar ile genç meslektas ve asistan arkadaslarimiz katiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak programlar hazirliyoruz. Genç cerrahlarimizin burada sunum yapmalarini ve yaptiklarini diger meslektaslarina aktarmalarini sagliyoruz. Bu onlari motive ediyor. Nasil bütün meslek dallari gelisiyorsa dis hekimliginin önemli bir bransi olan agiz, çene ve yüz cerrahisi bransi da hem teknolojinin getirdigi kolayliklarla hem de pratik alanda çok önemli sekilde degisiyor. Bizde bunlari bu kongremizde paylasiyoruz. Herkes kendi deneyimini aktariyor” dedi.



"Vücut sagligi için dis sagligi çok önemli"

Kongrede en güncel bilgilerin paylasildigina isaret eden Basa, “Genç meslektaslarimiz yerli ve yabanci çok deneyimli ögretim üyeleri ile bir araya gelme sansi buluyorlar. Sorularini sorabiliyorlar. Bütün tip branslarinda oldugu gibi çene cerrahisinde de çok önemli gelismeler oluyor. Özellikle ülkemizdeki çene cerrahi meslektaslarimda buna çok katki koyuyorlar. Teknolojinin gelismesi bize de çok yariyor. Bizim ögretim üyelerimiz ve akademisyenlerimiz önemli buluslara imza atiyorlar. Bu gelismelere katkilarda bulunuyorlar” ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Basa ayni zamanda çene cerrahisinde dis hekimliginin çok önemli bir brans oldugunun altini çizerek, vücut sagligi için dis sagliginin önemine degindi. Basa, “Dis ve çevresindeki dokularin hastaliklari vücutta baska sistemik hastaliklara yol açabiliyor. Tam tersine vücuttaki sistemik hastaliklarda bizim yapacagimiz tedavileri de etkileyebiliyor. Özellikle cerrahi uygulamalar yapilacagi zaman tetkiklerinin tam olarak yapmak gerekiyor. Diyabetli hastalar ile kardiyak problemleri olan hastalarda mutlaka önlemler alarak uygulamalar yapiliyor. Mesela seker hastasi ise kontroller yapilmasi ve ondan sonra yapilmasi gerekiyor” diye konustu.



"Yapay zeka bizim bransimizda çok uzun süredir kullaniliyor"

Prof. Dr. Basa, sunlarin altini çizdi: “Son 10 yildir gittikçe artan bir sekilde yeni yeni rahatsizliklarla karsilasabiliyoruz. Ilaç kullanimina bagli komplikasyonlardan bahsediyorum. En önemlilerinden bir tanesi de özellikle vurgulamak istiyorum artik bilinmeye basladi ama yine de bir kez daha vurgulamak lazim. Özellikle kemik erimesinde kullanilan bazi ilaçlar veya kanser ilaçlarinin bir kismi çene kemiklerinde problemlere yol açabiliyor. Bu ilaci alan bir hastada cerrahi müdahale yapilacagi zaman bunu mutlaka kontrol etmek istiyoruz. Çünkü kemikte çok ciddi kemik iligi iltihaplarina yol açiyor ve daha sikintili duruma geliyor. Bu konu bizim kongremizde ele aldigimiz önemli konulardan bir tanesi. Biz yüzde çalistigimiz için estetik çok önemli. Aslinda biz estetik cerrahi yapmiyoruz ama yaptigimiz uygulamalarin estetik sonuçlari oluyor. Bunlarda da çok önemli gelismeler var. Özellikle çene deformatilerinde yüzde dogustan veya sonradan yaralanmalarla olan deformatilerdeki cerrahi uygulamalarda büyük gelismeler var. Biz planladigimiz ameliyatlarda yüzde, iskelette degisiklikler yapmak istiyoruz. Bunu bilgisayarda sanal ortamda deneyip, görüp simule ediyoruz. Bu da basari sansini artiriyor. Daha iyi sonuçlar almamizi sagliyor. Yapay zeka su siralarda çok konusulan bir konu. Bu yapay zeka bizim bransimizda çok uzun süredir kullanilan bir sey. Tedavi edilen hastalarin datalari birikiyor. Onlarla bizde sonuçlari bilgisayar programlarinda daha iyi tahmin edebiliyoruz.”
Kaynak: İHA