Hindistan'daki Siddet Olaylarinda Ölü Sayisi 71'E Yükseldi

Hindistan’in Manipur eyaletinde yasanan siddet olaylarinda hayatini kaybedenlerin sayisi 71’e çikti.

Hindistan’in kuzeydogusundaki Manipur eyaletinde nüfusun çogunlugunu olusturan Meitei toplulugunun “Planlanmis Kabile” kategorisine dahil edilme talebiyle geçtigimiz hafta düzenledigi gösteriler sonucu bölgedeki karisiklik sürüyor. 3 Mayis’ta Meitei toplulugunun talebine karsi bazi kabilelerin gösteri gerçeklestirmesiyle yasanan siddet olaylarinda bilanço agirlasiyor. Eyalet yetkililerinden yapilan açiklamalara göre 3 Mayis’tan bu yana yasanan siddet olaylarinda hayatini kaybedenlerin sayisi 71’e yükselirken, 230’dan fazla kisinin yaralandi. Ayrica bin 700 ev atese verildi, yaklasik 45 bin kisi ise eyaletten tahliye edilerek güvenli bölgelere götürüldü.

Askere “vur” emri verilmisti

Eyalette 3 Mayis’tan bu yana evlerin yani sira araçlar, kilise, tapinak ve kamu mülkleri atese verilmisti. Sükuneti saglamak için sokaklara yaklasik 10 bin asker ve milis güç konuslandirilirken, 4 Mayis Persembe günü askere olaganüstü durumlarda “vur” emri verilmisti. Bazi bölgelerde sokaga çikma yasagi ilan edilmis, internet hizmeti de askiya alinmisti.

Eyaletteki anlasmazlik

Manipur’daki en büyük etnik grup olan Meitei, Planlanmis Kabile statüsü almak için yillardir faaliyet yürütürken, Planli Kabile statüsünde bulunan gruplar ise söz konusu talebe karsi çikiyor. Ülkede Planlanmis Kabile kategorisine dahil edilen topluluklar, sosyo-ekonomik açidan resmi olarak dezavantajli gruplar olarak nitelendiriliyor ve bu kabilelere siyasi temsil hakki taninirken, yasam sartlarini iyilestirmek amaciyla is imkanlari saglaniyor.
Kaynak: İHA