2053 Net Sifir Emisyon Hedefi Dogrultusunda Bir Adim Daha Atildi

Ulusal Karbon Kredilendirme Programi ile 2053 Net Sifir Emisyon hedefi dogrultusunda, Türkiye’de kurulmasi planlanan emisyon ticaret sistemi çerçevesinde yer alacak sektörlerin sera gazi emisyonlarinin bir kisminin denklestirilmesine ve gönüllü emisyon azaltim hedeflerinin gerçeklestirilmesine katkida bulunulacak.

2053 Net Sifir Emisyon Hedefi Dogrultusunda Bir Adim Daha Atildi
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Iklim Degisikligi Baskanligi ile Türk Standardlari Enstitüsü arasinda emisyon azaltimi ile ilgili ulusal standart ve metodolojilerin belirlenmesi, karbon kredilendirme projelerinin kayit altina alinmasi ve karbon kredilerinin sertifikalandirilmasina yönelik “Ulusal Karbon Kredilendirme Programi Protokolü”, Iklim Degisikligi Baskani Orhan Solak ve Türk Standardlari Enstitüsü (TSE) Baskani Mahmut Sami Sahin’in imzalariyla kabul edildi.

“Bugün çok önemli bir adimi atiyoruz”

Protokol imza töreninde konusan Solak, “Ülkemiz, Paris Anlasmasina taraf oldu ve 2053 Sifir Emisyon hedefi açiklandi. Avrupa Yesil Mutabakati süreci, Sinirda Karbon düzenleme mekanizmasi ve karbon piyasasina yönelik çalismalar da bu baglamda ülkemizde devam ediyor. Denklestirme mekanizmasi kapsaminda gönüllü karbon piyasasi projelerine hem sertifikasyon hem de piyasada alim-satim süreci devam ediyor. Bu anlamda sektörün ciddi bir talebi vardi. Dolayisiyla bugün çok önemli bir adimi atiyoruz. Türkiye’de ulusal bir sistemin kurulmasi burada hedeflenecek gelirin ülkemizde kalmasi çok önemli. Hatta sadece ülkemizde degil hem Türki Cumhuriyetler hem Balkan ülkeleri hem de Islam cografyasini kapsayan bölgesel bir piyasayi da yönetecek çalismanin ilk adimi olarak görüyoruz.” ifadelerinde bulundu.

“Güzel bir çalismayla ülkemiz için güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz”

Protokol töreninde konusan Türk Standardlari Enstitüsü Baskani Mahmut Sami Sahin iki kurumun bilgi birikimlerinin birlesmesinin çok kiymetli oldugunu söyledi.

Sahin, TSE’nin teknik kapasitesi ile Iklim Degisikligi Baskanliginin birikimlerinin birlesmesiyle olusturulan programin çok kiymetli oldugunu ifade etti.

Ilk hedeflerinin Ulusal Karbon Kredilendirme Programini uluslararasi hale getirmek oldugunu belirten Sahin, “Gerek Emisyon Ticaret Sistemi uygulayan ülkelerin programlarini gerekse de diger firmalarin karbon kredi ihtiyacini karsilayacak potansiyeli gerçeklestirmek istiyoruz. Standart ve metodoloji gelistirirken ülkemizdeki karbon kredilerin yüzde 99’unun üzerinde yenilenebilir enerjiden kaynaklanan sertifikasyondan ziyade daha prestijli daha katma degerli oldugunu düsündügümüz arazi ve toprak temelli metodolojileri gelistirmek istiyoruz. Dünyada da bunun üzerinde çalismalar yeni basladi.

Bizler de projemiz kapsamindaki Karbon Kredilerini bu minvalde üretilmesine agirlik verecegiz. Güzel bir çalismayla ülkemiz için güzel bir projeyi hayata geçiriyoruz" diye konustu.



Ulusal Karbon Kredilendirme Programi ile yasanilabilir bir dünya için 2053 Net Sifir Emisyon hedefi dogrultusunda ilk adim atildi

Ulusal Karbon Kredilendirme Programi ile yasanilabilir bir dünya için, 2053 Net Sifir Emisyon hedefi dogrultusunda, Türkiye’de kurulmasi planlanan emisyon ticaret sistemi kapsaminda yer alacak sektörlerin sera gazi emisyonlarinin bir kisminin denklestirilmesine ve gönüllü emisyon azaltim hedeflerinin gerçeklestirilmesine katkida bulunulacak. Emisyon azaltimi projeleri ile ulusal standart ve metodolojiler belirlenecek. Karbon kredilendirme projelerinin kayit altina alinmasi ve karbon kredilerinin sertifikalandirilmasina yönelik “Ulusal Karbon Kredilendirme Programi” olusturulacak, yürütülmesi ile ilgili çalismalar gerçeklestirilecek.

Ulusal Karbon Kredilendirme Programi ile azaltim, uzaklastirma, giderim metodolojilerinin hesaplanmasi, projelerin geçerli kilinmasi ve dogrulanmasi faaliyetlerine yönelik sartlar belirlenecek. Bu alanda çalisacak kisilere egitim verilecek.
Kaynak: İHA