Eski Besiktas Belediye Baskani Murat Hazinedar'a Tahliye Karari

Besiktas Belediyesine yönelik ‘rüsvet’ ve ‘irtikap’ suçlarina iliskin 17 sanigin yargilandigi davada mahkeme eski Besiktas Belediye Baskani Murat Hazinedar’a tahliye karari verdi.



Besiktas Belediyesi çalisanlarinin ‘irtikap’ ve ‘rüsvet’ suçlarini isledigi iddiasiyla aralarinda eski Besiktas Belediye Baskani Murat Hazinedar’in da bulundugu 17 sanigin yargilanmasina devam edildi. Istanbul 31. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusma 4 gün sürdü. Tutuklu sanik Murat Hazinedar, Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla durusmalara baglandi. Bazi tutuksuz saniklar ile aralarinda Hüseyin Avni Sipahi’ni de bulundugu bazi tutuklu saniklar ise taraf avukatlariyla birlikte durusma salonunda hazir bulundu.

"Bu nasil bir suçlama? Ortada bir suç yok, suçlama var"

Durusmada 2 gün boyunca savunma yapan sanik Hazinedar, "Rüsvet meselesini size anlatmakta güçlük çekiyorum bir hukukçu olarak. Rüsvet demek, kanun ne diyor, ‘alan olacak, veren olacak.’ Besiktas’ta çok müteahhit vardir. Büyük müteahhitler vardir. Kaçaklari da vardir belki. Oturup 110 bin binaya mi bakacagim. Bana bu sorulari sormaniz hakarettir. Diyorlar ki, ‘yesil alani kullandirtmisiz.’ Suanda Besiktas’taki 300 siteye kullandiriliyor. 300 sitenin 298’i benden önce yapilmis. Bu nasil bir suçlama? Ortada bir suç yok, suçlama var. Besiktas’taki bütün siteler terk ettikleri yesil alani kullaniyorlar. Bana rüsvetin bir tane belgesini bulun. Delil var mi? 2 sabikali kisinin bakin ‘gördüm de’ demiyor, ‘duydum’ diyor. Duyumla olur mu? Hiç kimseye bir talimat vermedigim gibi, almayi da bir zul sayarim. Isgaliyelere müdahale ettigim gibi buna da müdahale ettim’’ dedi.



"Vakif çok degerli bir vakif, her kurusu helalinden harcanmistir"

Sanik Hazinedar savunmasinin devaminda, "1991’de kurulmus bir vakif. Belediye baskani olunca tüzük geregi mecburen vakfin baskani oldum. 1 lira geliri yoktu. Kapatmiyorlardi da. Dedim ki ‘arkadaslar bunu yasatalim.’ Bagis yoluyla Besiktas Belediyesi Vakfi haline geldi ve yönetimini olusturduk. Talimat verdim ‘1 lira bile elden alinmayacak.’ Böyle tertemiz denetlenebilir bir vakif ortaya çikardik. Hüseyin Avni Sipahi’nin vakifla hiçbir ilgisi yok. Öyle bir algi ki sanki irtikapla para toplaniyor. Vakif çok degerli bir vakif, her kurusu helalinden harcanmistir. Onun sorumlusu da benim. Hesabini da veririm. Bu harcamalarin her biri yönetim kurulu üyelerine belgeleriyle onaylatildi. Onaylanmadik hiçbir seyi de yapmadim. Belediye baskanlari temsili görev yapar. Ortada bir suç yok" seklinde konustu.



Tahliyeleri istendi

Durusmada görüsü sorulan Cumhuriyet Savcisi, aralarinda Murat Hazinedar ile Hüseyin Avni Sipahi’nin de bulundugu tutuklu saniklarin tutuklu kaldiklari süre, mevcut delil durumu ve suçun vasif ile mahiyeti de dikkate alinarak tahliye edilmelerini talep etti.

Murat Hazinedar ve 2 saniga tahliye

Ara kararini açiklayan mahkeme, saniklar Murat Hazinedar, Çetin Kirisgil ve Hüseyin Avni Sipahi’nin yurt disina çikis yasagi seklindeki adli kontrol sartiyla tahliyelerine karar vererek durusmayi erteledi.

"Bugün hukuk konustu"

Durusmanin ardindan sanik Hazinedar’in esi Özlem Hazinedar ve oglu Yasatan Hazinedar, birbirlerine sarildi. Daha sonra Özlem Hazinedar basin mensuplarina, "Bugün gerçekten uzun zamandir büyük bir magduriyet yasarken aldigimiz tahliye karariyla büyük bir sevince ulasmis durumdayiz. Aslinda söyleyebilecek çok sey var ama bugün hukuk konustu.

Herkese ve her seye ragmen iyi ki adalet var, iyi ki bu kürsülerde degerli hakimler var. Hala var bu, çok sükür’’ ifadelerini kullandi.

Iddianameden,

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, süpheli Murat Hazinedar’in "irtikap suçuna tesebbüs etmek", "irtikap", "rüsvet" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarindan toplamda 70 yil 6 aydan 154 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi. Süpheli Hüseyin Avni Sipahi’nin ayni suçlardan 43,5 yildan 96 yila kadar, süpheli Rifat Örnek’in 29 yildan 62 yila kadar, Çetin Kirisgil’in 10 yildan 20 yila kadar, diger saniklarin ise 4 yil ile 37 yil arasinda degisen oranlarda hapis cezasina çarptirilmasi talep edildi.
Kaynak: İHA