Süer Açiklamasi 'Ortak Serbest Ticaret Bölgesi Van'in Hakkidir'

Van Ticaret Borsasi (VANTB) Baskani Nayif Süer, Iran Serbest ve Özel Ekonomik Bölgeler Yüksek Konseyinin, Türkiye ile ortak serbest ticaret bölgesi kurulacagini duyurmasini memnuniyetle karsiladiklarini belirterek, “Türkiye-Iran Ortak Serbest Ticaret Bölgesi, mutlaka Van’a kurulmalidir” dedi.

Süer Açiklamasi 'Ortak Serbest Ticaret Bölgesi Van'in Hakkidir'
Karardan duydugu mutlulugunu dile getiren Süer, bu gelismenin Van ve bölge için son derece sevindirici oldugunu belirtti.

Türkiye-Iran Ortak Serbest Ticaret Bölgesi ile birlikte basta tarim ve hayvancilik dis ticareti ve sinir ticaretinin yani sira turizm ve tüm sektörlerde Van’da ve bölgede canlanma olacaginin altini çizen Baskan Süer, “Ortak serbest ticaret bölgesinin faydalari memnuniyet vericidir. Yatirim, üretim tesvikleri ve avantajlari ile dogrudan yabanci yatirimlarin gelmesi ve uluslararasi ticaret alaninda gelisme saglayabilir. Ortak serbest ticaret bölgeleri, ülkemizde geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara iliskin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadigi, özel ekonomi bölgeleridir. Gümrük sinirlari disinda konumlandirilan, vergi, tarife, kota gibi olagan ticaret engellerinin ortadan kaldirilmasi piyasalari canlandiracaktir. Özellikle birçok alanda yüzde 100 vergi muafiyeti uygulaniyor. Ürünler, süre siniri olmadan serbest bölgede tutulabiliyor. Bu sartlarda memnuniyet vericidir” dedi.

Kurulacak ortak ticaret serbest bölgesinin direkt ve dolayli olarak Van ve bölge istihdamina önemli katkilar sunacagini anlatan VANTB Baskani Süer, “Bir milyon 128 bin 749 kisi ile Van’in yaklasik yüzde 40’i genç ve bu da yaklasik 450 bin genç anlamina geliyor. Serbest bölge, Van’daki genç issizlige bir nebze de olsa çare olacaktir. Öte yandan bölge illeri için de yeni bir is kapisi olacaktir. Komsu iller ve komsu ülkeler baz alindiginda Van, yaklasik 125 milyonluk bir nüfusa hitap ediyor. Türkiye-Iran Ortak Serbest Ticaret Bölgesi’nin Van’a kurulmasi ile Van’in ve bölgenin Iran ile olan ithalat ve ihracat degerleri yükselecektir” diye konustu.

“Tarim ve hayvancilik ürünlerinin yani sira özellikle turizm ve diger tüm sektörlerde hareketlilik bas gösterecektir” diyen Süer, “Van’a gelen yaklasik yarim milyon Iranli misafirlerimizin sehrimize yillik katkisi yaklasik 1,5 milyar TL’yi buluyor. Türkiye-Iran Ortak Serbest Ticaret Bölgesi’nin Van’a kurulmasi çok çok önemlidir. Sehrimizin ve bölgemizin kalkinmasinda büyük rol oynayacaktir. Van, ayrica bölge ekonomisinde de lokomotif rol oynayacaktir” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de 19 serbest ticaret bölgesi oldugunu, 20.’sinin Van’da olabilecegini belirten VANTB Baskani Süer, “Iranli uzmanlar ülkemizdeki serbest bölgeleri incelediler. Heyetlerin özellikle teknolojik boyuta çok önem verdiklerini görüyoruz. Sehrimize yakisir, son teknoloji donanimli ortak serbest bölge, sehrimizi tam anlamiyla cazibe merkezi haline getirecektir” seklinde konustu.

Türkiye ile Ortak Serbest Ticaret Bölgesi kurulmasina iliskin mutabakat metninin hazirlandigini ve mutabakatin bir iki ay içinde imzalanacagini vurgulayan Baskan Süer, “Hiç süphesiz ki ortak serbest ticaret bölgesi, sinir ili olan Van’in hakkidir. Van her yil yaklasik 1 milyon Iranli turisti agirlamaktadir. Turizm sehri Van’a, yerli ve yabanci turistlerin yaninda Kuzey Irak’tan da turistler gelmektedir. Türkiye-Iran ticaret hacminin 7,5 milyar dolar ve 30 milyar dolar hedefleniyor. Bu potansiyel göz ardi edilememelidir. Serbest bölge mutlaka Van’a kurulmalidir” açiklamasinda bulundu.

Mutabakatin imzalanmasi sonrasinda hukuki, teknik ve cografi konular ele alinacagini kaydeden Süer, “Yetkililere çagrida bulunuyoruz ve çagrimiza sivil toplum kuruluslarinin, meslek odalarinin ve tüm kamuoyunun destek vermesini istiyoruz. Basta lojistik, lokasyon olmak üzere cografi açidan en uygun sehir Van’dir ve bu bir gerçektir. Serbest bölge ile birlikte Van ve bölge insanimiz için yeni bir ekonomik hamle gelisecektir. Van’a kurulacak ortak serbest ticaret bölgesi, havayoluna da hareketlilik getirecektir. Van, bölgeye hizmet verecek serbest bölgenin, Van-Tebriz, Van-Tahran seferlerinin baslamasina da vesile olmasini diliyoruz. Diger taraftan, Van-Sirnak karayolunun tamamlanmasi ise sehrimize ulasimi kolaylasacaktir. Van-Iran siniri 295 kilometreyi buluyor. Yani basimizdaki Razi, Hoy ve Tebriz’de de canlilik söz konusu olacaktir” diye konustu.

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep ve Mardin’de serbest bölge oldugunu açiklayan Süer, “Dogu Anadolu Bölgesi’nde serbest bölge bulunmuyor. Dogunun incisi Van, dogunun ilk serbest bölgesi olabilir. Ülkemizin Ortadogu’ya, Asya’ya ve Avrupa’ya açilan kapisi olan, böylece gerçekten de inci degerini daha da kazanmis olur” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA