Meksikali Uyusturucu Baronu Hector Palma Salazar'in Tahliyesi Engellendi

Meksika’da temyiz mahkemesi tarafindan dün gece saatlerinde tahliyesine karar verilen “Güero” lakapli uyusturucu baronu Hector Palma Salazar’in tahliyesi farkli bir mahkeme tarafindan verilen tutuklama karari ile engellendi.



Dünyaca ünlü “Narcos: Mexico” adli diziye konu olan “Güero” lakapli Meksikali uyusturucu baronu Hector Palma Salazar’in Temyiz Mahkemesi Yargici Maria Dolores Olarte tarafindan dün gece saatlerinde verilen tahliye karari, farkli bir mahkeme tarafindan verilen tutuklama karariyla engellendi. El Chapo lakapli Joaquin Guzman ile birlikte Sinaloa Karteli’nin kuruculugunu ve liderligini yapan Salazar’in Meksika eyaletindeki yüksek güvenlikli Altitlan Hapishanesi’nde tutulmaya devam edecegi açiklandi. Salazar hakkinda verilen yeni tutuklama karari, Meksika Cumhuriyet Bassavciligi’nin (FGR) Salazar hakkinda nitelikli cinayet suçlamasinda bulunmasi üzerine, Hidalgo Eyaleti Adli Bölge Mahkemesi yetkilisi Cecilia Crockman tarafindan alindi.

Yargiç Olarte, 28 yildir tutuklu bulunan Salazar için verdigi tahliye birakilma kararinda, zanlinin organize suça karistigina dair iddialarda savcilar tarafindan sunulan delillerin asilsiz, eksik ve desteklenemez olmasini gerekçe göstermisti.

Meksika’da 80’li ve 90’li yillarda uyusturucu kaçakçiligi faaliyetinde bulunan Salazar, 1995 yilinda uçaginin düsmesi sonucu Meksikali güvenlik güçleri tarafindan tutuklanmisti. Daha sonra Meksikali yetkililer tarafindan 2007 yilinda ABD’ye iade edilen Salazar, 2016 yilinda ise Meksikali adli makamlara teslim edilmek üzere geri gönderildi. Mayis 2021’de mahkeme karariyla serbest birakilan Salazar, hakkinda organize suça karistigina dair ifade veren ancak kayip olan 2 tanik bulunana kadar gözaltinda tutulmak üzere 2 ay sonra yeniden yakalanarak hapse atilmisti.
Kaynak: İHA