Dogadan Toplanip Tüketilen Mantar Ölüme Yol Açabiliyor

Yozgat Sehir Hastanesi Bashekimi Uzman Dr. Mustafa Kozan, dogadan suursuzca toplanip tüketilen mantarlarin ciddi zehirlenmelere yol açabilecegini, ölüme dahi neden olabilecegini söyledi.

Dogadan Toplanip Tüketilen Mantar Ölüme Yol Açabiliyor
Yozgat’ta ilkbahar mevsimiyle artan yagmurlarin ardindan dogada kendini gösteren mantarlari suursuz bir sekilde tüketenlerin yasadigi zehirlenmelere dikkat çeken Yozgat Sehir Hastanesi Bashekimi Uzman Dr. Mustafa Kozan, uyarilarda bulundu. Kozan, suursuzca tüketilen mantarin ardindan suur bulanikligi, görme bulanikligi, bulanti, kusma, nabiz artisi veya nabiz düsüklügü gibi belirtilerin birkaçinin görülmesi durumunda vatandaslarin mutlaka zaman kaybetmeden en yakin saglik kurulusuna basvurmalari gerektigine degindi.

"Herhangi bir belirtide acil servise basvurun"

Mantar zehirlenmelerinin bu dönemde arttigini söyleyen Kozan, “Yagislarla birlikte dogada mantar toplamanin ve mantar tüketiminin artmasindan dolayi mantar zehirlenmeleri bu dönemde çok artmaktadir. Halkimizin mantar toplarken tipine ve çesitliligine bakmalari gerekiyor. Çünkü mantar zehirlenmeleri ölümcül olabilmektedir. Mümkünse kültür mantarlari haricinde mantar tüketilmemesini öneriyoruz. Dogadan toplanan mantarlarin çesitliligine ve uygunluguna maksimum dikkat etmeleri gerekiyor ve ayni zamanda mantar yedikten iki saat sonra suur bulanikligi, görme bulanikligi, bulanti, kusma, nabiz artisi veya nabiz düsüklügü gibi hissiyatlar olusabilir. Mantar yedikten sonra herhangi bir belirtide hemen acil servise basvurmalari gerekmektedir. Dogadaki mantarin her zaman ölümcül olabilecegini düsünüp ona göre hareket etmek gerekiyor. Hassas olunmasi gereken ve halkimizin dikkatli olmasi gereken bir durum” dedi.



"Mantar suursuzca tüketilmemeli"

Dogada yetisen mantarlari toplayan vatandaslardan Veysel Bulut, “Ben dogada yetisen yenilebilir mor cincile mantari topluyorum. Dogada çok çesit mantar bulunuyor. Yenmeyen mantarlari toplamiyorum. Mantari bilmeyenlerin mantar toplamamasi gerekiyor. Bu mantarlar çig tüketilmemeli, kronik hastaligi olanlar çig tükettigi zaman saglik sorunlarina neden oluyor. Mantarlar mayis ayinda çikiyor, toprakta beliriyor. Biz de bunlari topluyoruz” seklinde konustu.



"Hem spor hem de hobi maksatli mantar topluyorum"

Hafta sonlari hem hobi hem de spor maksatli dogada mantar toplayan Ibrahim Erayhan da, “Yozgat mantar çesitliligi bakimindan çok zengin bir potansiyele sahip. Mantar toplarken dikkat etmemiz gerekiyor. Mantarlarin çok faydasi var. Kansere, bagisiklik sistemine faydali ve antibakteriyel özelligi var. Ben hobi maksatli geliyorum topluyorum. Bu mantarlari çig tüketmemek gerekiyor. Pisirerek ya da haslayarak topladiktan sonra çok zaman geçirmeden tüketmek gerekiyor. Yagmur zamani, nisan, mayis aylarinda özellikle mantar artis gösteriyor. Nemli topraklarda, agaç diplerinde genellikle görünüyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA