'Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi' Etiketini Kullanan Imamoglu Ve Yavas Için YSK'ya Basvuru Yapildi

Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in sosyal medya ve seçim çalismalarinda "Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi" etiketini kullanmalari tartismalari da beraberinde getirdi. Seçimle degil atamayla elde edilebilen bu unvanin kullanilamamasi için bir vatandas YSK’ya basvururken, AK Parti Denizli Il Baskani Yücel Güngör, "Bunun hem hukuken hem de milletimiz nezdinde yeri yok" dedi.

Altili masanin cumhurbaskani adayi belirleme sürecinde yasadigi gerilimin asilmasi için "Cumhurbaskani Yardimcisi" olabilecekleri noktasinda mutabakat saglanan Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas, kendilerini "Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi" olarak lanse etmeye basladi.

Seçimle degil atama ile görevlendirilen bu makama aday gösterilen Imamoglu ve Yavas, bu unvani sosyal medya, afis ve TV programlarinin yani sira seçim çalismalarinda da kullanmaya basladi.



"Türkiye Cumhuriyeti’nde seçimle belirlenen böyle bir kadro yoktur"

Imamoglu ve Yavas’in medya paylasimlarinda isimlerinin altina "Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi" yazilmasindan rahatsiz olan Bayram Coskun isimli vatandas, iki ismin bu unvani kullanamamasi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) müracaat etti. YSK’ya iletilmek üzere Merkezefendi 1. Seçim Kurulu Baskanligina teslim edilen dilekçede, "Yaklasan genel seçimler öncesinde Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu ve Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in ‘Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi’ unvanini kullandiklari görülmektedir. Bu makam ve mevki, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilecek kadrolarinda yoktur. Seçimlerde aday adayligi, adayligi müracaati ya da süresi olmayan ‘Cumhurbaskanligi Yardimciligi Adayligi’ diye bir makam bulunmamaktadir. Bu iki isim bu etiketi kullanmamalidir ve bu etiketin medyada kullanilmasi yasaklanmalidir” ifadeleri yer aldi.

"Bunun hem hukuken hem de milletimiz nezdinde yeri yok"

Imamoglu ve Yavas’in ‘Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi’ etiketini kullanmasinin hem komik hem de hukuki gerçeklikten uzak oldugunu belirten AK Parti Denizli Il Baskani Yücel Güngör ise, "Cumhur Ittifaki’ni memleketimizin mesellerini çözmek için kurduk ama karsi ittifakta masalarin etrafinda makam ve mevkilerin paylasildigi bir durum meydana getirdi. Tabii bunu da milletimizin gördügüne inaniyoruz. Bunlarin en önemlilerinden birisi de ’Cumhurbaskani Yardimciligi’ makami diye ortada dolasan isimler var. Düsündügümüz zaman aday olan cumhurbaskani ama hiçbir sekilde gerek Yüksek Seçim Kurulu’nda gerekse pusulada Cumhurbaskani Yardimciligi Adayi diye bir sey söz konusu degildir. Baktigimiz zaman ise Ankara ve Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanlari, ’Cumhurbaskani Yardimciligi Adayi’ diye bir söylem gelistiriyor. Bunun hem hukuken hem de milletimiz nezdinde yeri yok. Milletin vermedigi bir yetkiyi kullanmak çok komik bir durum. Bizim seçime girdigimiz nokta Cumhurbaskanligi seçimidir ve cumhurbaskani adayimiz da var. Hiç süphem yok ki Recep Tayyip Erdogan’i 13. cumhurbaskani olarak seçecegiz. Bu kisiler makam ve mevki paylasimi yaptiklari için isimlerinin önüne böyle bir unvan yazma gafleti içerisinde bulunmus. 5 yildan beri Cumhurbaskanimizin bir tane yardimcisi var, o kisi ise Fuat Oktay Bey’dir. Demek ki Fuat Bey’in 10 kisinin yaptigi isi tek basina yaptigini anliyoruz ve kendisini yaptigi basarili çalismalar için de tebrik ediyoruz. Bu iki büyüksehir belediye baskani olan kisilerin ziyaret ettikleri yerlerde kendilerini Cumhurbaskani Yardimcisi Adayi degil, hatta cumhurbaskani adayi olarak yazdiklarina sahit olduk. Insallah bu noktada milletimizin bunlara verecegi dersi 14 Mayis’ta görecegiz" diye konustu.

Kaynak: İHA