13 Yildir Kaligrafi Sanatini Icra Ediyor

Kütahya’da kaligrafi sanatçisi Bünyemin Dogan, çini üzerine icra ettigi sanatinin özellikle gençler tarafindan ilgi gördügünü söyledi. Kaligrafi sanatini 13 yildir sürdürdügünü kaydeden Dogan, "Latin harfleri kullanilarak güzel yazi yazma sanatidir. Hat sanatina göre ögrenmesi daha kolaydir." dedi.

13 Yildir Kaligrafi Sanatini Icra Ediyor


Kütahya’da her ayin son pazar günü kurulan Antika Pazari’nda stant açarak hizmet veren Bünyemin Dogan, kaligrafi sanatinin güzel yazi yazma sanati oldugunu söyledi.

Dogan, Kütahya’nin çininin baskenti oldugunu bu sebeple kaligrafi sanatini çini tabaklar üzerine de özenle isledigini belirtti.

Kaligrafi sanatini 13 yildir sürdürdügünü kaydeden Dogan, "Latin harfleri kullanilarak güzel yazi yazma sanatidir. Hat sanatina göre ögrenmesi daha kolaydir. Kaligrafi de amaç degisik motifler kullanarak yaziyi oldugundan farkli bir kimlige büründürerek kaligrafi kurallarina uygun olarak el ile güzel yazmaktir. Bu stil ve kabiliyet kisinin hüneri ve becerisine göre degismektedir. Kaligrafi çalismalari eski tarihlerden beri günümüze kadar insanlarin hep ilgisini çekmistir ve çekmeye devam etmektedir. Önceki zamanlarda Fransizlar kaligrafinin kisinin iç güzelliginin disari yansimasi seklinde tarif ettikleri gibi ruhunun ve kisiliginin de aynasi oldugunu ve kalbinin temizliginin disari yansimasi olarak inanmislar ve söylemislerdir. Günümüzde kaligrafi sanatiyla pek çok davetiyeden süslemeli esyalara kadar her bir detay kaligrafi ile sekillenmektedir. Dik ve yatay çizgiler estetiksel bir biçimde sekillenerek davetiye, sertifika, diploma, güvenlik kartlari ve porselen ürünlerin üzerine islenmektedir. Tamamen el yetenegi olan kaligrafiyi herkes kolay yapamamaktadir. Kaligrafi yapilirken harf boyutlarinin ayni olmasi ve yaziya simetrik görüntünün en iyi sekilde verilmesi gerekir. Tamamen hayal gücü ve asimetrik becerilere sahip olan kaligrafi güzel yazma sanati ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan konularin basinda gelmektedir. Kaligrafi sanati için belirlenen kural ve kaidelere dikkat edilmesi gerekmektedir" dedi.

Kaynak: İHA