Ölümcül Mantarla, Yapay Zeka Destegi Ile Mücadele Edilecek

Yakin Dogu Üniversitesi, Uluslararasi Kibris Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi arastirmacilarinin is birligi ile hayata geçirilecek projeyle son dönemde özellikle yaygin hastane enfeksiyonlarina neden olan ve ilaçlara dirençli bir mantar türü “Candida auris”in antifungal ilaçlara karsi duyarliligi yapay zeka kullanarak belirleyecek.

Ölümcül Mantarla, Yapay Zeka Destegi Ile Mücadele Edilecek
Yakin Dogu Üniversitesi arastirmacilarinin, Kasim 2022’de Antalya’da düzenlenen Türk Mikrobiyoloji Kongresi’nde yaptigi sunumlarin ardindan, Türkiye ve KKTC’den üniversitelerin destegi ile ortak projeye dönüstürülen çalisma, Gazi Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) çerçevesinde desteklenecek. Projede, Gazi Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Anabilim Dali, gerekli olan DNA, RNA izolasyonu için güvenlik kabini, termal bloklar, DNA/RNA ölçüm cihazi ve spektrofotometre gibi altyapi olanaklarini saglayacak. Karar agaci olusturulmasi ve yapay zeka destekli makine ögrenme basamagi ise Yakin Dogu Üniversitesi Saglikta Yöneylem Merkezi ve Uluslararasi Kibris Üniversitesi arastirmacilari tarafindan gerçeklestirilecek.

Candida auris mantari ilaçlara karsi dirençli

Insanlarda ölümcül enfeksiyonlara neden olan Candida auris mantari ilk kez 2009’da ABD’de kesfedildi. Ilaçlara karsi dirençli olan bu mantar türü son yillarda özellikle en korkulu hastane enfeksiyon kaynaklarindan birine dönüstü. Maya olarak büyüyen bir tür mantar türü olan Candida auris, bir kez vücuda girdikten sonra kan dolasimini, sinir sistemini ve birçok iç organi etkileyebiliyor. Ilaçlara karsi dirençli olan Candida auris’in neden oldugu enfeksiyonlarda ölüm orani ise Dünya Saglik Örgütü (WHO) tarafindan yüzde 30 ila yüzde 60 olarak tahmin ediliyor.

Yakin Dogu Üniversitesi arastirmacilarinin de yer aldigi ortak proje ile teshisi ve tedavisi oldukça zor olan Candida auris’in antifungal ilaçlara karsi duyarliligini yapay zeka kullanilarak belirlenecek ve tedavi plani olusturulmasi kolaylastirilacak. Proje ile enfeksiyonlarin kontrolü, dogru dezenfektan kullaniminin saglanmasi ve antimikrobiyal direncin önlenmesi ile ilgili önemli sonuçlar hedefleniyor.

2022-2023 döneminde üçüncü ortak proje

Yakin Dogu Üniversitesi’nin Uluslararasi Kibris Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile yürüttügü Candida auris projesi 2022-2023 döneminde basladigi üçüncü ortak proje olma özelligi tasiyor. Yakin Dogu Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi ile PCR Kit Üretim Laboratuvari kurulumu için çalisma baslatmisti. Istanbul Üniversitesi ile baslatilan proje ile de çocuklarda görülen, nadir metabolik hastaliklarin genetik nedenlerinin saptanmasinda tani kitleri üretilecek.

Son dönemde bütün dünyada önemli bir sorun haline gelen Candida auris mantarlarinin neden oldugu enfeksiyonlarla etkili bir sekilde mücadele edilmesi için yürütülecek projenin önemine deginen Yakin Dogu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Sanlidag, “Yakin Dogu Üniversitesi olarak, olusturdugumuz uluslararasi is birlikleri ile insanlik adina fayda saglayacak projelerde yer almayi vizyonumuzun önemli bir parçasi olarak görüyoruz” ifadesini kullandi.

Daha önce Celal Bayar Üniversitesi ve Istanbul Üniversitesi ile çok önemli iki projeyi hayata geçirmek için is birligi yaptiklarini hatirlatan Prof. Dr. Sanlidag, “Ürettilen bilimsel bilgiyi insanlik yararina projelere dönüstürmeyi üniversite vasfinin en önemli bilesenlerinden biri olarak görüyoruz. Bu nedenle gerek Türkiye’den gerekse dünyanin pek çok ülkesinden farkli üniversiteler ile is birligi yaparak farkli alanlarda projeler gelistirmeye devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA