Milli Savunma Bakani Akar'dan 'Dörtlü Toplanti' Açiklamasi

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Türkiye-Rusya-Suriye ve Iran arasindaki dörtlü toplantinin yarin Moskova’da gerçeklestirilmesinin planlandigini açikladi.

Akar, gazetecilerin Türkiye-Suriye iliskilerine yönelik sorusunu cevapladi.

Moskova’da 28 Aralik’ta Türkiye-Rusya ve Suriye savunma bakanlari ve istihbarat baskanlarinin katilimiyla üçlü toplanti yapildigini hatirlatan Akar, karsilikli görüs alisverisinde bulunulan toplantida, bunlarin sürdürülmesine yönelik mutabakata varildigini dile getirdi. Bakan Akar, sunlari söyledi:

“Daha sonra gerçeklestirilen çalismalarda bu toplantilara Iran’in da katilmasi konusunda karsilikli görüs alisverisinde bulunuldu. Ilgili makamlar tarafindan bu uygun görüldü.

Bu toplantinin devami niteliginde, bu sefer dörtlü olarak, savunma bakanlari ve istihbarat baskanlarinin katilacagi bir toplanti konusunda hazirliklarimiz devam ediyor. 25 Nisan’da bu toplanti Moskova’da icra edilmesi planlaniyor. Amacimiz buradaki sorunlarin görüsmeler yoluyla çözülmesi ve bir an önce bölgeye baris ve huzurun hakim olmasi.”

Iliskilerin, temaslarin karsilikli saygi çerçevesinde devam ettigini belirten Akar, “Toplantinin yapilmasina müteakip bazi olumlu gelismelerin gerçeklesmesini de bekliyoruz. Bölge barisina katki saglamak için Türkiye, Bakanlik olarak elimizden gelen ne varsa gerekli gayreti gösteriyoruz” diye konustu.

“Suriyeli kardeslerimizi zora sokacak durumda bulunmayiz”

Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararliligini, ilave göçü arzu etmedigini, Türkiye’deki Suriyelilerin gerekli sartlar olustuktan sonra topraklarina, evlerine gönüllü, güvenli ve saygin sekilde dönmelerini saglamayi amaçladiklarini da dile getiren Akar, "Bunlarin yani sira ister Türkiye’de ister Suriye’de olsun bizim birlikte oldugumuz Suriyeli kardeslerimiz var. Onlari zora sokacak herhangi bir durum veya böyle bir karar almamiz asla söz konusu degil. Rahat, müsterih olsunlar. Bu tutumumuz herkes tarafindan bilinmeli ve buna göre davranilmali. Bu konuda son derece net bir politika izliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA