Rusya Disisleri Bakani Lavrov Açiklamasi 'ABD, Rusya'ya Karsi Haçli Seferi Ilan Etti'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, ABD ile gerekli temaslarin disinda neredeyse hiçbir iliskinin bulunmadigini belirterek, "ABD, Rusya’ya karsi haçli seferi ilan etti" dedi.

Rusya Disisleri Bakani Lavrov Açiklamasi 'ABD, Rusya'ya Karsi Haçli Seferi Ilan Etti'
Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Latin Amerika turu kapsaminda Küba’nin baskenti Havana’ya geldi. Küba Devlet Baskani Miguel Diaz-Canel ve Küba’nin eski Devlet Baskani Baskani Raul Castro ile görüsen Lavrov daha sonra Kübali mevkidasi Bruno Rodriguez ile bir araya geldi.

Görüsmenin ardindan Rodriguez ve Lavrov, ortak basin toplantisi düzenledi.

Lavrov, ABD ile gerekli temaslarin disinda neredeyse hiçbir iliskinin bulunmadigini belirterek, "Eger Rus - Amerikan iliskilerini merak ediyorsaniz suan özel bir iliskimiz yok. Biz sadece büyükelçilik üzerinden ortaya çikan sorunlari karsilikli olarak ele aliyoruz" dedi.



"ABD, Rusya’ya karsi haçli seferi ilan etti"

ABD’nin kendilerine karsi aldigi tutumu, "Haçli seferi" olarak nitelendiren Lavrov, "Amerikalilarin Rusya Federasyonu’na, Rusya’nin mesru çikarlarina, Rus kültürüne ve geleneklerine karsi haçli seferi ilan ettigini herkes biliyor. Bu savasin bir ucu da Kiev Nazi rejimi tercih edilerek ve yeni silahlar gönderilmesiydi" ifadelerini kullandi.

Küba’nin Rusya’ya olan borcuna yapilandirma

Küba ile Rusya arasindaki iliskilere deginen Lavrov, Rusya’nin Latin Amerika’daki müttefiklerinden olan Küba’nin kendilerine olan borcunun yapilandirilmasi konusunda ilerleme kaydedildigini ve anlasmanin saglandigini belirterek, "Suanda elde edilen ilerleme ile Küba’nin borcunun yapilandirilmasi konusunda mutabakat saglanmistir" dedi.



"Tahil anlasmasinin Rusya ayaginin uygulanmasi için hiçbir sey yapilmadi"

Istanbul’da imzalanan tahil anlasmasina da deginen Lavrov, bu anlasmada Rus tahil ve gübrelerinin de dünyaya sevkiyatina dair maddelerinin bulundugunu ancak bu kisimlarin henüz uygulanmadigini söyleyerek, "BM Genel Sekreteri Sayin Antonio Guterres’in girisimiyle anlasmanin bir parçasi olan Rus tahil ve gübre ihracatinin önündeki engellerin kaldirilmasiyla ilgili neredeyse hiçbir çaba gösterilmedi" dedi.

Rus gübresinin dünyaya sevkiyati konusunda BM’nin inisiyatifi disinda yöntemler de bulduklarini aktaran Lavrov, "Gida ve ürünlerimizi küresel pazara yönlendirmede aktif olarak yollar buluyoruz. Ancak hatirlatmak isterim bunlar BM’nin inisiyatifi disinda gerçeklesiyor" ifadelerini kullandi.

Lavrov ayrica, Avrupa Birligi’ne Ukrayna tahilini ucuz bir sekilde yoksul ülkelere aktarilmasini da tavsiye etti.
Kaynak: İHA