Gümüshane'nin Yeralti Sarayi Kapilarini Yeni Salonuyla Ramazan Bayrami'nda Açacak

Gümüshane’nin yer alti sarayi olarak kabul edilen 150 milyon yil yasindaki Karaca Magarasi, turizm sezonuna yeni salonunu ilk kez ziyaretçilerine açarak Ramazan Bayramiyla baslayacak.

Gümüshane'nin Yeralti Sarayi Kapilarini Yeni Salonuyla Ramazan Bayrami'nda Açacak
Yogun sarkit, dikit ve damlatasi sekilleriyle dünyanin sayili damlatasi magaralarindan birisi olarak kabul edilen ve “Gümüshane’nin yer alti sarayi” olarak nitelendirilen 150 milyon yil yasindaki Karaca Magarasi yeni turizm sezonunda kapilarini Ramazan Bayraminin ilk gününde açacak.

Torul ilçesine bagli Cebeli köyü sinirlari içerisinde yer alan, sarkit, dikit ve damlatasi sekillerinin en yogun, en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip olan Karaca Magarasi olusumlarin yogunlugu bakimindan Türkiye ve dünyanin en zengin magaralarindan birisi olarak kabul ediliyor.

Gümüshane’nin yer altindaki gizemli mekanlarindan birisi olan Karaca Magarasinda 2,5 aydir sürdürülen çalismayla ahsap yürüyüs platformu Gümüshane Valisi Kamuran Tasbilek’in talimatiyla sökülerek yerine Il Özel Idaresi tarafindan paslanmaz çelikten yürüyüs platformu yapildi.

2,5 aylik imalat çalismasinin ardindan aydinlatma ve elektrik altyapisi yenilenen magarada ayrica bugüne kadar hiç açilmayan yeni bir salon da açilarak essiz damlatasi olusumlari ziyaretçilerle bulusturulacak.

Il Özel Idaresi bütçesinden karsilanan çalismaya Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Tabiat Varliklari Genel Müdürlügü de maddi destek saglarken çalismanin proje ve kontrollük hizmetleri yine Il Özel Idaresi teknik personeli tarafindan saglandi.

Gümüshane’nin en önemli turizm degerlerinden birisi olan Karaca Magarasindaki çalismanin çok titiz ve detayli bir sekilde gerçeklestigini ve magaranin sürdürülebilir bir sekilde turizme hizmet etmesi için planlamalarin ona göre yapildigini kaydeden Vali Kamuran Tasbilek, “Karaca Magaramiz ilimizdeki çok sayidaki damlatasi magaralardan birisi. Geçmisten gelen mirasimiz olan Karaca Magarasini gelecek nesillerimize ulasabilmesi için gerekli tüm tedbirleri alarak çalismalarimizi tamamladik. Yürüyüs platformunu yenilemenin yaninda alandaki isiklandirmayi da kisarak olusumlarin zarar görmesini minimize ettik. Magara içerisinde daha önce varligi bilinen fakat ziyarete açilmayan alani da hassas bir çalismayla ziyarete açacagiz. Ramazan Bayraminin ilk gününde bu essiz güzelligi vatandaslarimizin begenisine sunacagiz” dedi.



“Magarada 2 yeni bölüm açildi”

Gümüshane Il Özel Idaresi’nin sirketi tarafindan isletilen magarada yapilan çalismalari inceleyen Torul Kaymakami Orhan Ayaz, “Il Özel Idaremiz tarafindan yaklasik 2,5 ay önce baslatilan imalat çalismasiyla eski ahsap yürüyüs yollari degistirildi. 120 metrelik ahsap yürüyüs yolu çelik platforma dönüstürülerek güvenli hale getirildi.

Hem olusumlara zarar vermeyecek bir çalisma yapildi hem de buraya gelen ziyaretçilerin daha güvenli ve konforlu bir ziyaret gerçeklestirmesi için bu çalisma yapildi. Çalisma sirasinda magarada 2 ayri yeni bölüm açildi. Toplamda yürüyüs platformunun uzunlugu 160 metreye ulasti. Tüm çalismalar tamamlandi ve Karaca Magarasi Ramazan Bayraminin birinci gününden itibaren ziyaretçilerini bütün görkemiyle agirlayacak” ifadelerini kullandi.

“Karaca Magarasi 18 metre yüksekligiyle dünyanin birinci siradaki sütununa sahip”

Karaca Magarasinin içindeki sicakligin hem yaz hem de kis mevsiminde 15 derece sicakliga sahip oldugunu kaydeden Kaymakam Ayaz, “Yazin insanlar sicaktan, günesten bunaldiklari zaman burada güzel ferah bir serinletici ortamda çok güzel yürüyüsünü yapabiliyorlar, ziyaretini gerçeklestirebiliyorlar. Ben Türkiye’nin birçok yerinde bu tür olusumlara sahip magaralara girdim ama burasi çok ayri bir güzellige sahip. 18 metre yüksekligiyle dünyanin birinci siradaki sütununa sahip. O yüzden görmeyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Muazzam bir göz alici keyif veriyor. Haliyle bütün ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Mevcutta 120 metrelik yürüyüs platformunu 160 metreye çikardik”

Magaradaki platform çalismasini yapan yüklenici firma sahibi Insaat Mühendisi Arif Türk ise “120 metre ahsap yürüme yolu vardi. Biz burayi çelik konstrüksiyon sistemiyle karkas sistemini olusturduktan sonra üzerine galvaniz izgaralarla yürüyüs yolu olusturduk burada. Mevcutta 120 metreydi 40 metre ilave yapilarak 160 metre uzunlugunda projemizi tamamlamis bulunmaktayiz. Korkuluklarimiz paslanmaz krom çelikten imalati yapildi. Aydinlatmalari olusumlara zarar vermeyecek bir sekilde imalatlarimizi tamamlamis bulunmaktayiz. 3 aylik bir süre zarfinda projemizi tamamladik” diye konustu.

Cebeli köyünün ayni isimli mahallesinin sinirlarinda yer alan ve “Yer altindaki gizemli dünya” olarak da nitelendirilen Karaca Magarasi Gümüshane-Trabzon karayoluna 4 kilometre mesafede, denizden bin 550 metre yükseklikte, ortalama tavan yüksekligi 18 metre ve toplam iç alani yaklasik bin 500 metrekare. Magaraya gelen yerli ve yabanci ziyaretçiler tavandan asagiya dogru ve tem tersi istikametteki devasa sütunlar ve diger olusumlari hayranlik ve saskinlikla karsiliyor.

Yaklasik 150 milyon yillik dolomitik kireç taslarinin zengin yeralti sulari tarafindan asindirilmasiyla olusan ve pasif karakterli bir magara olan Karaca Magarasindaki sarkit ve dikitlerin 15 milyon yil yasinda oldugu tahmin edilirken, yatay yönde gelisim gösteren 6 ayri salonun birlesmesinden bir araya gelen magaranin ilik ve nemli havasinin astim hastalarina da iyi geldigi rivayet ediliyor.

Bugüne kadar yaklasik 1,5 milyon kisinin ziyaret ettigi magaranin içerisinde sarkit, dikit, sütun, org desenli duvarlar, bayrak sekilleri, perde damlataslari, magara çiçekleri, magara incileri, fil kulaklari, traverten havuzlari, traverten basamaklari ve magara gülleri yer aliyor.

Alanda geçtigimiz yil DOKA tarafindan desteklenen “Turizm Rotamiz Karaca Magarasi” projesi kapsaminda ek seyir terasi ve kamelya yapimi isleri de tamamlanmisti.
Kaynak: İHA