Cumhurbaskani Erdogan'dan Sudan Için Telefon Diplomasisi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Sudan Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ve Sudan Egemenlik Konseyi Baskan Yardimcisi, Hizli Destek Kuvvetleri Komutani Muhammed Hamdan Dagalo ile ayri ayri telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligindan yapilan açiklamaya göre, görüsmelerde, Sudan’daki gelismeler ele alindi. Cumhurbaskani Erdogan, görüsmelerde, Sudan’da yasanan olaylari kardeslik hissiyati içinde endiseyle takip ettiklerini dile getirdi.

Türkiye olarak Sudan’da geçis sürecini basindan bu yana samimiyetle desteklediklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, son günlerde yasananlarin ise 2018’den beri süren mücadeleye zarar verdigini ve geçis döneminin kazanimlarini riske attigini ifade etti.

Taraflari çatismalari bitirmeye, kardeskaninin dökülmesine son vermeye ve diyaloga geri dönmeye davet eden Cumhurbaskani Erdogan, Sudan’da toplumun birligini saglayacak gerekli adimlari atma, temaslara kapiyi kapatmama ve sorunlari akliselimle çözüme kavusturma çagrisinda bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye olarak bu süreçte de kardes Sudan devleti ve halkinin yaninda yer almayi sürdüreceklerini, olasi arabuluculuk girisimlerine ev sahipligi yapmak dahil ellerinden gelen her türlü destegi saglamaya hazir olduklarini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, Sudan’daki Türk vatandaslarinin ve kurumlarinin can ve mal güvenliginin korunmasina dikkat ve özen gösterilmesi gerektigini belirterek, Türk vatandaslarinin Türkiye’ye nakillerinin saglanmasi ve acil insani yardim koridoru açilmasi için Hartum Havalimaninin güvenli sekilde kullaniminin temini noktasinda uygun tedbirlerin alinmasi gerektigini de ifade etti.

Kaynak: İHA