Kusadasi'nda Erken Taninin Önemine Dikkat Çekildi

Dünya Otizm Farkindalik Günü’ dolayisiyla Kusadasi Belediyesi ve Kusadasi Otizm Dernegi tarafindan gerçeklestirilen söyleside otizmde erken taninin önemine dikkat çekildi.

Kusadasi'nda Erken Taninin Önemine Dikkat Çekildi


Otizme dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla Istasyon Kusadasi’nda düzenlenen söylesiye Kusadasi Otizm Dernegi Baskani Ibrahim Durak, psikolog Aylin Yildizer, dil ve konusma terapisti Isil Özdemir ile otizmli çocuklar ve aileleri katildi.

Söyleside, Kusadasi Belediyesi tarafindan hayirsever bir is insaninin katkilariyla Yavansu Mahallesi’nde yapimina baslanan ’Nazik Bekmezci Otizm Merkezi’ hakkinda bilgi verildi.

Psikolog Aylin Yildizer ve dil ve konusma terapisti Isil Özdemir ise bir sunum yaparak ailelere otizmde erken teshisin önemi, tanimi, belirtileri, seviyeleri, tedavisi ve otizmli bireylerde görülen davranis ve iletisim bozukluklarini anlatti. Söylesinin açilis konusmasini yapan Kusadasi Otizm Dernegi Baskani Ibrahim Durak; "Otizm merkezimizin yapimina baslandi. Su an birinci kati bitmis durumda. Otizm merkezimizde 12 derslik, 1 müzik atölyesi, 2 spor salonu ve oyun alanlari olacak. Bina insaatimiz bittikten sonra kurulacak olan rehabilitasyon merkezinde gelir düzeyi düsük ailelerimizin otizmli çocuklari ücretsiz olarak egitim görebilecek. Projeyi hayata geçiren Kusadasi Belediye Baskani Ömer Günel ve is insani Ali Bekmezci’ye çok tesekkür ederim" dedi.



Dil ve konusma terapisti Isil Özdemir ise yaptigi sunumda otizmli bireylerde görülen iletisim bozukluklarina dikkat çekti. Otizmli çocuklarda dil ögrenme sürecinin geciktigini belirten Özdemir; "Otizmli çocuklarda dil ve konusma terapisi salt dil ve konusmanin ötesine geçer. Iletisim kurmak için motivasyon olusturma, jest ve mimikler, göz temasi, sohbet baslatma ve sürdürme, sira alma gibi becerileri içerir. Otizmli bir çocugun dil gelisiminde ’arkadasina nasilsin demesi’, ’gününün nasil geçtigi’ soruldugunda cevap vermesi, ’okulda yedigi güzel bir yemegi annesiyle paylasmasi’, ’arkadasina yazin tatile nereye gidecegini anlatmasi’ gibi iletisimsel beceriler hedeflenir. Dil terapisinin amaci çocugun anlama ve ifade etme becerisini gelistirmektir" diye konustu.



Bebeklik döneminden itibaren çocugun davranislarinin yakindan gözlenmesi ve gelisiminin takip edilmesinin büyük önem tasidigini ifade eden psikolog Aylin Yildizer de “Otizmde erken tani tedavide çok önemli rol oynuyor. Bebegin gülümsememesi, sesleri isitmiyor gibi davranmasi, uyaricilara asiri tepki vermesi ya da hiç tepki vermemesi gibi durumlar otizm ile ilgili önemli ipuçlari olabilir. Bu durumda mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatristi tarafindan degerlendirme yapilmasi gerekmektedir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA