Israil Bakanlar Kurulu'ndan Asiri Sagci Bakan Ben Gvir'in Istedigi 'Ulusal Muhafiz Teskilati'Na Onay

Israil’de Bakanlar Kurulu, asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir’in tartismali yargi reformunun ertelenmesine destek vermesi halinde söz verilen "Ulusal Muhafiz Teskilati”na onay verdi.

Israil Bakanlar Kurulu'ndan Asiri Sagci Bakan Ben Gvir'in Istedigi 'Ulusal Muhafiz Teskilati'Na Onay


Israil’de asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir’in istedigi "Ulusal Muhafiz Teskilati”na Bakanlar Kurulu tarafindan onay verildi.

Basbakanlik Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, yeni kurulacak olan Ulusal Muhafiz Teskilati’nin kesin yetkilerinin, Israil güvenlik teskilatlarindan olusan bir komite tarafindan 90 gün içinde belirlenecegi ifade edildi. Ulusal muhafizlar üzerinde kimin dogrudan yetkiye sahip olacagi henüz bilinmiyor. Muhalefet, kurulacak olan Ulusal Muhafiz Teskilati ile ilgili Ben-Gvir’i mezhepçi bir "milis gücü" kurmakla suçladi.

Arap milletvekili Ayman Odeh sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, "Ordusu, polisi, askeri istihbarati, Shin Bet, Mossad, Ulusal Güvenlik Konseyi, Hapishaneler Servisi, çevik kuvvet polisi, SWAT ekibi olan Israil neden baska bir ulusal muhafiz teskilatina ihtiyaç duysun?" dedi.



Israil Emniyet Müdürü’nden Ben-Gvir’e mektup

Israil Emniyet Müdürü Yaacov Shabtai, Ben-Gvir’e yazdigi bir mektupla ulusal muhafizlar ile ilgili endiselerini dile getirdi. Ulusal muhafizlara olan ihtiyaci sorgulayan Shabtai, söz konusu teskilatin polis hiyerarsisinden ayrilmasinin "çok maliyetli olabilecegi ve hatta vatandaslarin güvenligine zarar verebilecegi" konusunda uyardi. Mektubun varligini dogrulayan Ben-Gvir, Shabtai ile yarin görüsecegini ve ulusal muhafizlari "ciddiyse ve gerçekten istiyorlarsa" polisin komuta yetkisi altina verilebilecegini aktardi. Ben-Gvir, hükümet finansmaninin yeni kuvvet için ilk olarak bin 850 personel alimini saglayacagini belirterek, bunlarin geçici olarak görevlendirilen polis memurlari ve gönüllüler olabilecegini sözlerine ekledi.

Shin Bet’in ulusal muhafizlara karsi oldugu iddia edildi

Israil basininda adi açiklanmayan güvenlik yetkililerine dayandirilan haberlerde, Israil iç istihbarat teskilati Shin Bet Baskani Ronen Bar’in da toplantilarda ulusal muhafiz teskilatinin kurulmasina karsi oldugunu dile getirdigi öne sürüldü.

Haberlerde ayrica, ulusal muhafiz teskilatinin basina geçecek adaylardan birinin Gazze Seridi yakinlarindaki bir operasyondan önce emrindeki askerlere “Çogu zaman onlarin kaçtigini göreceksiniz. Kaçarken onlari öldürün” ifadelerini kullanan Israil Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) Albay Avinoam Emunah oldugu iddia edildi.

Yargi reformunun ertelenmesine destek vermesi karsiliginda Ben-Gvir’e söz verilmisti

Israil’de 27 Mart’ta protestolara neden olan tartismali yargi reformunun meclisin bir sonraki yasama dönemine kadar ertelenmesi öncesi Israil basininda çikan haberlerde, Ben-Gvir’in yargi reformu ile ilgili görüsmelerin askiya alinmasini desteklemesi karsiliginda Ulusal Güvenlik Bakanligi’nin kontrolünde bir "ulusal muhafiz teskilati" kurulacagi belirtilmisti.
Kaynak: İHA