Iran Disisleri Bakani Abdullahiyan Ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Ferhan Yüz Yüze Görüsecek

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan arasinda yapilan telefon görüsmesinde önümüzdeki günlerde yüz yüze görüsme gerçeklestirilmesi yönünde karar alindi.



Iran ile Suudi Arabistan, 7 yil aradan sonra aldigi normallesme kararinin ardindan adimlar atmaya devam ediyor. Iran Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan’in Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan ile telefon görüsmesi gerçeklestirdigi belirtilerek, görüsmede Iran ile Suudi Arabistan arasinda varilan normallesme anlasmasindaki son durumun ele alindigi aktarildi.

Açiklamada, Bakan Abdullahiyan ile Bakan Ferhan’in önümüzdeki günlerde yüz yüze görüsme karari aldiklari belirtildi.

Iran ile Suudi Arabistan arasinda varilan normallesme anlasmasinin güçlendirilerek sürdürülmesine vurgu yapan Abdullahiyan, iki ülke liderleri ve yetkilileri arasinda diyalog ve diplomasinin önemli oldugunu ifade etti.



Iran ile Suudi Arabistan diplomatik iliskileri baslatma karari almisti

Suudi Arabistan’da 2 Ocak 2016 tarihinde terör suçuyla yargilanan ve aralarinda Sii din adami Ayetullah Nimr Bakir el-Nimr’in de bulundugu 47 kisi idam edilmisti. Idamin ardindan Iran’da protestolar gerçeklestirilmis, Suudi Arabistan’in Tahran Büyükelçiligi ile Meshed kentindeki konsoloslugu atese verilmisti. Mart 2015’te Yemen’de baslayan savas nedeniyle kötülesen iki ülke arasindaki iliskiler yasanan olaylarin ardindan tamamen kesilmisti.

Iran ile Suudi Arabistan, 10 Mart tarihinde Çin’in baskenti Pekin’de gerçeklesen toplanti sonrasi iki ülke arasindaki diplomatik iliskilerin 7 yil sonra yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmislardi. Varilan anlasma kapsaminda Iran ile Suudi Arabistan’in iki ay içerisinde diplomatik iliskilerinin yeniden baslatilacagi ve iki ülkenin karsilikli olarak büyükelçilikleri ve temsilcilikleri yeniden açacaklari belirtilmisti.
Kaynak: İHA