Bulgaristan'da Sandik Çikis Anketlerine Göre Bati Yanlisi Koalisyon Seçimi Önde Götürüyor

Bulgaristan’da düzenlenen erken seçimde sandik çikis anketlerine göre, Degisime Devam Ediyoruz ve Demokratik Bulgaristan partilerinden olusan Bati yanlisi koalisyon oylarin yüzde 25’den fazlasinin alarak seçimi önde götürüyor.

Bulgaristan'da Sandik Çikis Anketlerine Göre Bati Yanlisi Koalisyon Seçimi Önde Götürüyor


Bulgaristan’da son 2 yilda 5’inci kez düzenlenen erken genel seçimlerde oy verme islemi yerel saatle 20.00’da sona ermesinin ardindan oy sayim islemi basladi.

Oy sayim isleminin baslamasi ile yayinlanan sandik çikis anketlerine göre, Degisime Devam Ediyoruz ve Demokratik Bulgaristan partilerinden olusan Bati yanlisi koalisyon oylarin yüzde 25’den fazlasinin alarak seçimi önde götürüyor.

GALLUP International tarafindan yapilan sandik çikis anketine göre, Degisime Devam Ediyoruz ve Demokratik Bulgaristan’in olusturdugu ittifak oylarin yüzde 25,3’ünü, Bulgaristan’in Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi ve Demokratik Güçler Birligi ittifaki oylarin yüzde 24,08’ini, Vazrajdane oylarin yüzde 14,02’sini, Hak ve Özgürlükler Hareketi oylarin yüzde 13’ünü, Bulgaristan Sosyalist Partisi oylarin yüzde 10’unu, Böyle Bir Halk Var oylarin yüzde 4’ünü, Balgarski Vazhod oylarin yüzde 2,8’si ve Levitsata ise oylarin yüzde 2,2’sini aldi.

TREND tarafindan yapilan sandik çikis anketine göre ise, Degisime Devam Ediyoruz ve Demokratik Bulgaristan’in olusturdugu ittifakin oylarin yüzde 26,9’unu, Bulgaristan’in Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi ve Demokratik Güçler Birligi ittifakinin ise oylarin yüzde 26,7’sini almasi bekleniyor. Market Links ise, Bulgaristan’in Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi ve Demokratik Güçler Birligi ittifakinin oylarin 25,5’ini alacagini açikladi.



Seçime katilim orani ise yüzde 37,04 olurken, seçmenlerin yüzde 3,8’i “Hiç kimseyi desteklemiyorum” seçenegini isaretledigi tahmin ediliyor. Bulgaristan’da sandik çikis anketlerine meclise 5 partinin girmesi ve koalisyon hükümeti kurulmasi bekleniyor. Bulgaristan’da 49, Halk Meclisi’nin 240 milletvekilini belirleyecek seçimde 15 parti ile 7 koalisyondan 4 bin 566 aday yarisiyor.

Türkiye’de 162 sandik kuruldu

Bulgaristan’daki genel seçimler için 61 ülkede 737 seçim sandigi açildi. Türkiye’de ise 24 ilde 162 sandik kuruldu. Böylece çifte vatandaslar oy kullaniyor. Türkiye’de 350 bin Bulgaristan vatandasinin oy kullanma hakki var.

Bulgaristan’daki siyasi kriz

Bulgaristan’da 22 Haziran 2022’de Basbakan Kiril Petkov liderligindeki koalisyon hükümeti mecliste yapilan güven oylamasini kaybetmisti. Hükümetin düsmesinin ardindan baslayan siyasi kriz, meclisteki diger partilerin de hükümet kuramamasiyla derinlesmis, geçtigimiz sene 2 Ekim’de sandiga gidilmisti. Cumhurbaskani Rumen Radev, seçimi ilk sirada tamamlayan Bulgaristan’in Avrupali Gelecegi için Vatandaslar Girisimi Partisi’ne hükümeti kurma görevi vermis, GERB basarisiz olmustu. Radev’in daha sonra görevi verdigi Degisime Devam Ediyoruz Ittifaki da hükümeti kuramazken, son olarak Bulgaristan Sosyalist Partisi de verilen görevi gerçeklestirememisti. Radev, meclise giren 7 siyasi partiden 3’ü koalisyon hükümeti kurma girisiminde basarisiz olunca yeniden seçime gidilmesine karar vermisti.

Öte yandan, ülkede 4 Nisan 2021, 11 Temmuz 2021 ve 14 Kasim 2021’de yapilan genel seçimlerin ardindan da hükümeti kurma çalismalari basarisizlikla sonuçlanmisti.
Kaynak: İHA