Meksika'da Kurakligin Vurdugu Gölde Binlerce Balik Telef Oldu

Meksika’nin Hidalgo eyaletindeki kuraklik sonucu su seviyesi ciddi sekilde azalan Metztitlan Gölü’nde binlerce balik telef oldu.

Meksika’da son yillarda etkisini arttiran kuraklik nedeniyle Hidalgo eyaletindeki Metztitlan Gölü’nde su seviyesinde ciddi sekilde azalma oldu. Kuruma noktasina gelen gölde bulunan binlerce balik telef oldu. Meksika Ulusal Su Komisyonu’nun (Conagua) Hidalgo temsilcileri, Metztitlan Gölü’nün eyalette son yillarda etkisini artiran kuraklik nedeniyle tehlike altinda oldugunu ifade etti.

Metztitlan Gölü çevresinde yasayanlar, göldeki su seviyesini ve telef olan baliklarin görüntülerini sosyal medyada paylasarak seslerini duyurmaya çalisti. Bölge sakinleri, yasanan kurakligin çevre felaketine neden oldugunu ve göldeki baliklarin telef olmasi nedeniyle geçim kaynaklari olan balikçiligin olumsuz etkilendigini ifade ederek, yetkililerden duruma müdahale etmesine istedi.

Uzunlugu 10 kilometre genisligi ise 2,9 kilometre olan Metztitlan Gölü’nde iklim krizine bagli olarak son 3 yilda ikinci kez su seviyesinde düsüs oldugu belirtildi. Gölde son olarak 2020 yilinin baslarinda yasanan kuraklik nedeniyle ayni yilin agustos ve eylül aylarinda su seviyesinde ciddi düsüs olmus, yagislarin etkisi ile su seviyesi eski haline dönmüstü.
Kaynak: İHA