Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi '14 Mayis Türkiye Için Sahlanis Dönemi Olacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “14 Mayis Türkiye için sahlanis dönemi olacak. Masanin etrafindakiler gidecek, Cumhur Ittifaki çok farkli bir heyecanla is basina gelecek. Milletim Türkiye’yi güvenilir ellere teslim edecekse her seyiyle hazir bir kadro var” dedi.



Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "TRT-1, TRT Haber, TRT Avaz, TRT Türk, TRT Kürdi, TRT World, TRT Arabi, TRT Radyo-1 ve TRT Radyo Haber ortak yayinina konuk oldu.



Erdogan, deprem konutlarina iliskin, "Biz burada bir yili daha önceki deneyimlerimizden hareketle söyledik. Ortalama olarak bu zamanlamayi yaptik. Bununla birlikte su anda birçok firma çalisiyor. Bütün firmalari seferber ettik. Bu noktada Murat Bey ekipleriyle çalismasini sürdürüyor. Bir taraftan enkaz kaldirma bir taraftan zemin etüt çalismalari sürüyor. Zeminlerin etüt raporlari çok önemli. Bu raporlar gelecek ki ona göre adim atalim. Biz hafif, az hasarli olanlarda dahi tereddüt göstermeyelim, bunlari da sifirdan yikalim zemin saglikli olan yerlerde bunlari yapalim. Bunlari hafif elemanlarla yapmak önemli. Bu hassasiyetler içinde tünel kalip sistemleriyle adimlari atiyoruz Insallah bunlari yetistirmenin gayreti içinde olacagiz" dedi.



"Gayrimenkullerde hak kaybi olmamasi için titiz bir çalisma yürütüyor ekiplerimiz"

Gayrimenkullerde hak kaybi olmamasi için titiz bir çalisma yürütüldügünün altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, "Daha önceki afetlerde bunlari yasadik. Vatandaslarimizin kaybettigi ne varsa devletimiz vatandasimiz için yeniden yapti. Bu depremde de ayni hassasiyet içindeyiz. Depremzedelerimiz iki dairesi vardi, ikisi yikildi, biri AFAD‘dan hak sahibi olarak yenisi yapiliyor. Digerleri için ya rezerv alani ya da kentsel dönüsüm onlara teklif ediliyor. Konutlarin dagilimi kura ile belirleniyor" diye konustu.



(Fahis kira artislari ) "Buna yasal düzenlemelerle asla izin vermeyecegiz"

Fahis kira artislarina yasal düzenleme ile izin verilmeyecegine vurgu yapan Cumhurbaskani Erdogan, "Biz de üzülüyoruz, insallah seçimden sonra isin üzerine gidecegiz. Kiralari büyük sehirlerde ciddi manada yükseltildigini görüyoruz. Bu vicdani degil, ahlaki degil. Bu firsatçiliktir. Buna yasal düzenlemelerle asla izin vermeyecegiz" dedi.



Kentsel dönüsüm çalismalari

Istanbul’un 39 ilçesini kapsayan bir risk haritasinin çikarildigini kaydeden Erdogan, buna göre Istanbul’da 220 bin bina ve yaklasik 1 buçuk milyon bagimsiz bölümün risk altinda oldugunu kaydetti.



Acil dönüsmesi gereken 695 bin konutun dönüsümünü sagladiklarini bildiren Erdogan, 412 milyon metrekare büyüklüge sahip 188 ayri alanda kentsel dönüsümü sürdürdüklerini belirterek, "93 bin konut insasi devam ediyor. Yeni bir hazirligin içindeyiz. Istanbul’da 1 milyon nüfuslu ayri sehir kuralim. Kanal Istanbul’un bir tarafinda 500 bin, diger tarafinda 500 bin olmak üzere rezerv alan olusturalim. Avrupa ve Asya yakasinda 500, 500 bir milyonluk rezerv alan. Sehrin iki yakasinda yapacagimiz yerlesimler uydu kent modeli olacak. Bunun için Anadolu ve Avrupa kitasinda 130 milyon metrekare yere ihtiyacimiz var. Bakanligimiz yerleri büyük ölçüde belirledi. Bu alanlarda yapilacak konutlar riskli binasini dönüstürmek isteyen vatandaslarimiz için kullanilacak. Istanbul’a ilave nüfus gelmeyecek, yeni bir nüfusun gelmesine müsaade etmeyecegiz. Istanbul’un riskli bölgelerinde yogunlasan nüfusu deprem riski az olan çeperlere dagitacagiz" açiklamasini yapti.



"7 cografi bölgede 7 rezerv sehir için çalismalara basladik"

500 bin konutun da bir kismini yerinde dönüstüreceklerini açiklayan Erdogan, 7 cografi bölgede rezerv sehir çalismasi baslatilacagini belirterek sunlari kaydetti, "Bir kismini da zemin etütleri uygun olan yerlerde yapacagiz. Sagliksiz konutlari dönüstürürken bosalan alanlari sosyal donati ve yesil alanlarla dönüstürecegiz. Istanbul’un trafigini de rahatlatacagiz. Biz 5 yillik bir takvim çikardik. Projemiz tek basina Istanbul’u degil tüm Marmara, Trakya’yi içeriyor. Bölgenin tamamini gelistirecegiz. Gelecekteki depremlere karsi hazirli hale getirecegiz. Bu kapsamda depremlere karsi Istanbul, mekânsal strateji planini hayata geçiriyoruz. Ege Bölgesi için benzer bir çalisma hazirligimiz var. Rezerv sehir projemizi deprem tehlikesinin yüksek oldugu tüm bölgelerde yayginlastiracagiz. Depremi yasayan yerlerden baslayarak 7 cografi bölgede 7 rezerv sehir için çalismalara basladik."



Asrin felaketine karsi asrin dayanismasinin sergilendigini söyleyen Erdogan, "Ayni dayanismayi depreme ve diger afetlere karsi da sergilememiz gerekiyor. Vatandaslarimiza sesleniyorum. Kentsel dönüsümle ilgili lütfen bize yardim edin. Insanlarimizin can ve mal güvenliginden baska bir sey düsünemeyiz. Bu milletin tek bir ferdi bile yikintilar altina can vermesin istiyoruz" dedi.



"40 yillik siyasi hayatim her zaman bu yogunlukta geçmistir"

Seçim süreci yol haritasina yönelik açiklamalarda bulunan Erdogan, "Bizim için siyasette bugüne kadar hiç durmak, duraksamak zaten olmadi. 40 yillik siyasi hayatim her zaman bu yogunlukta geçmistir. Esim, çocuklarim hep bu yogunlugu benimle yasamislardir. Bazi programlarda da açiklamisimdir. Bir gece geç saatte eve geldim, baktim ki odamin kapisina bir pusula yapistirilmis. ’Babacigim bir geceni de bize ayir.’ Duygulandim, sabah onu yolcu ederken de tabii dertleniyorsunuz. Gözleriniz yasli hale geliyorsunuz. Bütün bu duygular içinde bir siyasi hayat. Onlar da bunun disinda hayatlari boyunca bunu hissettirmediler. Anneleri de hissettirmedi. Böyle bir hayat yasadik. Burada zaman zaman esim de deprem bölgelerine ya kendisi ya benimle gidiyor" diye konustu.



Bayramin ikinci, üçüncü gününe deprem bölgesine konut teslimine gidecegini ifade eden Erdogan, "Köy evlerinin teslimine gidecegiz. 17 tane köy evi var. Projeler çok güzel. Mesele siyasetin yalan üzerine degil dogrular üzerine bina edilmesidir. O güveni halka verirseniz bu halk sizinle ölüme gider. Herkes balina geçtigi kurumun basarisi kitaplastirir. Bay Bay Kemal ise SSK’yi nasil batirdiginin, basarisizligin kitabini yazmis Bay bay, kemal kendisinin yönetimindeki SSK hastanelerinin rezil haline uydurma bahanelerini içeren ’Vur ama dinle’ baslikli kitabi imzalamis. Burada Bay Bay Kemal’in kendi agzindan basarisizliginin itirafi var. Öyle piskin ki basarisizligin sorumlulugunu kabul edemiyor.

Bir tarafta bu hastaneleri hayata geçiren Tayyip Erdogan ve ekibi, Cumhur Ittifaki var. Bir tarafta SSK basinda oldugu dönemde yapilan hastaneler var. Bir tarafta terör örgütünün parlamento uzantisi ile isbirligi yapan dagdan kandilden biz Bay Bay Kemal’in yanindayiz diyen teröristlerin savundugu bir maalesef 7’li masa var. Bir tarafta hamdolsun milletinin her seyine sahip çikmanin ahdi içinde olan bir Cumhur Ittifaki var. Biz bir taraftan Togg’u sürüyoruz piyasaya. Bütün millet iftihar içinde. Bir taraftan TCG Anadolu’yu Sarayburnu’nda milletimize tanitiyoruz. Bunlar da diyor ki bu maket. Togg için maket, TCG Anadolu için maket. Ya bir de tesekkür edin be, yok. Bizim artik savunma sanayimizde bu kadar hijyene dikkat edilen bir gemi olamaz. 1300 üzerinde personeli var. Mavi denize açilacak oradan Türk’ün gücünü tüm dünyaya haykiracak. Insallah görüsmelerim var. Ispanya ile. Bunu biliyorsunuz Ispanya ile beraber yaptik. Bu görüsmelerle bunun iki misli büyüklügündekini yapacagiz" dedi.



Uçak gemisinin daha da büyütülecegini açiklayan Erdogan, denizlerdeki gücün çok daha artirilmasi gerektigine dikkat çekti. Erdogan, "Barbaros’un torunlari Barbaros’a layik oldugunu gösterecek. 14 Mayis’ta ben de vatandasimdan gerekli destekleri bekliyorum" açiklamasini yapti.



AK Parti Seçim vaatleri ile ilgili degerlendirmede bulunan Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti, "Bugüne kadar muhalefette Bay Bay Kemal disinda digerlerinin ismini pek anmadim. Son zamanlarda onlar da sirazesinden çiktigi için onlari da masaya yatirmak gerekiyor. 14 Mayis tarihi bir seçim. Türkiye Yüzyili için dogru adimlar dedigimiz bizim strateji belgemiz. Bu ekibin içerisinde çok yakin çalistigim kisiler var malum. Basbakanlik makamina getirip, böyle bir yanlis yaptigim kisi. Bir digerini genç yasta bakanliklara getirdigim kisi. Bunlarin ekonomi ile uzaktan yakindan ilgisi yok. Ekonomiden zerre kadar alakasi olmayan kisilerle bir tanesi bunlari bebecandir. Davos’ta bir görüsme yaptim. Sene 2013 filan o siralar 2013’te biz IMF’nin ipini kestik. Onlarla bu görüsmeyi yaptiktan sonra 2013’e kadar devam ettik. Ödemeler bitti ondan sonra IMF ile iliskilerimiz tamamen bitti. O zaman döviz rezervimiz 27 buçuk milyar dolardi. Basbakanligimda MB döviz rezervi 135 milyar dolara kadar çikti. Simdi hava atiyor zaman zaman o getirmis oraya. Her seyden önce haddini bileceksin. Son imzayi koyan basbakan olmadiktan sonra senin yapacagin ne olabilir. Ben 6 sifir atacagim dedigimde olmaz diyenler. Ayni sekilde basbakanlik görevine gelenin de malum durumu. Daha sonra CHP’nin çok övdügü bir zat var. IMF ile görüsmeler yaptiklari zaman dediler ki AK Parti IMF ‘den mali destek almali. Biz ne dedik hayir. Biz kendimize yetiyoruz. Borçlanmadik ne oldu. Battik mi? Ana muhalefet, yavru muhalefet batirdilar mi bizi? Faizi yükseltin, hayir yükseltmeyecegiz, düsürdük. Battik mi? Dünyada hala faizi yükseltiyorlar. Biz üsürdük. Enflasyon da yavas yavas düsüyor. Enflasyonun durumu su anda iyi degil yüksek ama daha da inecek. Bizim için düsük faiz yüksek enflasyon degil. Düsük faizle yüksek yatirim. Biz de Türkiye modeli diyoruz. Türkiye modeli ile dünyada örnek olacagiz."



Türkiye Gençlik ve Aile Bankasi

Geçtigimiz 20 yilda arilara bedel hizmet ve eser kazandirildigini söyleyen Erdogan, bu sayede Türkiye Yüzyili vizyonunun konusuldugunu ifade etti.

Son dönemde dünyada oldugu gibi Türkiye’de de gençleri ve aileyi hedef alan sinsi oyunlar oldugunu belirten Erdogan, önümüzdeki dönemde gündemlerine gençleri ve aileyi aldiklarini bildirdi.

Bu dönemde ailenin güçlenmesine ve gençlerin desteklenmesine büyük önem vereceklerini söyleyen Erdogan, kaynagini dogal gaz ve petrol gelirlerinden saglayacaklari Aile ve Gençlik Bankasi ile aile ve gençleri destekleyeceklerini kaydetti.



Sistemin Norveç’te halihazirda uygulandigini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, bu sistemin benzerini Karadeniz dogal gazindan aile ve gençlere tahsis yapilacagini söyledi.

Erdogan, "Kaynagi Karadeniz dogal gazi. Buna dokunulmayacak, orada rezerv edilecek. Bununla verdigimiz destek aile ve gençlerimizi belli bir oranda buraya verdigimiz destekle gençler evlenecegi zaman belli bir süre ödeme yapmadan ödemesiz, faizsiz benim gencim buradan kredi kullanabilecek. Uzun süre bununla ilgili kendilerine herhangi bir ödeme sikintisi yasatmayacagiz. Ev hanimlarinin emekliligine sigorta primlerinin bir kismini ödeyerek destek verecegiz. Her ailede gençler basta olmak üzere en az bir çalisan olmalarini saglayacagiz. Gençlerimizin kendi yuvalarini kurmalarina destek olacagiz 2 yil geri ödemesiz, 48 ay vadeli kredi verecegiz. LGBT gibi sapkin akimlara karsi etkin mücadele edecegiz. Hiç birisi kalkip biz LGBT’ye karsiyiz diyemediler. Ben bunlara LGBT masasi. Biz kadin haklari ile ailenin korunmasini bir bütün olarak ele aliyoruz. Kadinlarimizi siddet, ayrimcilik ve magduriyetten korumayi sürdürecegiz. Kadina siddette Cumhur Ittifaki, AK Parti çok kararli. 21 yilda gençlerimizin, kadinlarimizin destegini hissettik. Kadinlarimizin bu kadar destegine karsi kadina siddete taviz veremeyiz. Bunlarin karsisinda yasal mevzuatlarimizi çok daha kararli isletecegiz. Türkiye Yüzyili ailenin, kadinin, gençlerin Yüzyili olacak" açiklamasini yapti.



"Bu 7’li masa bizim Kürt vatandaslarimizi istismar ediyor"

HDP’nin Kiliçdaroglu’na destegi ile ilgili konusan Erdogan, "Bu 7’li masa bizim Kürt vatandaslarimizi istismar ediyor. Yaptigi zulümlerle bir CHP ittifaki var. CHP benim Kürt vatandaslarimi sevmek diye bir derdi yok. Bunlarin hepsi yalan. Dogu’da Güneydogu’da CHP’nin esamesi okunmuyor. Terör örgütünün Güneydogu, Dogu’daki uzantilariyla parlamentoya girisinden bir seyler elde etmeye çalisiyor. Son yaptigimiz Diyarbakir, Malatya, Erzurum olsun buralarda Kürt vatandaslarimizla dayanismamiz çok çok iyi bir konumda. CHP ve HDP bir araya gelip kapali kapilar ardinda pazarlik yapip anlasmislar. Bunlarin din düsmanligi yeni degil. CHP’nin tarihinde, geçmisinde zaten din düsmanligi var. CHP, HDP ile bir araya gelip kapali kapilar arinda yaptiklari pazarliklarla mesaj veriyor. Bizim iktidara gelisimize kadar Güneydogu, Dogu’da buralara yapilan yatirim var miydi? Teröristlerle öyle bir pazarlik yapmis ki HDP’lilerin CHP’ye hakaretlerine bile agzini açip tek kelime edemiyor. Degmez Bay Bay Kemal, gidicisin gidici.

Bay Bay Kemal onlarin destegi ile makam kapma derdinde degil mi? Selo ile ilgili olumsuz bir yaklasimi var mi?

Selo degil mi, Imrali’daki niye yatiyor? Bunlar Selo’yu çikarma sözü veriyor, evlat katilini Imrali’dan çikarma sözü veriyorlar. Bu ülke terör devleti degildir. Bu ülkeden teröristlere ekmek çikmaz. PKK’nin Imrali’daki elebasini birakmak istiyor. Ayni sekilde Selo’yu birakmak istiyor" dedi.



FETÖ ve PKK’nin seçim manipülasyonu

Erdogan konusmasini söyle sürdürdü, "Bati bunlara su anda ciddi gaz veriyor. Bati’da özellikle Biden’in yaptigi açiklama ilk gazi veren oldu. Avrupa’da Almanya bu isin basini çekiyor. Fransa ayni sekilde bu isin basini çekiyor. Bizim gözümüzde PKK ayridir, Kürt kardeslerim ayridir. Kürt düsmani ariyorlar HDP’ye CHP’ye bakacaksin. Kürtlere yillarca zulmeden CHP ve HDP zihniyetidir. AK Parti, Kürtlere özgürlügü verendir. Kürt kardeslerim en çok oyu AK Parti’ye vermistir. Su anda tam manasiyla yalan üzerine bina edilmis bir konusma serisi devam ettiriliyor. Degmez ’Bay Bay Kemal’ gidicisin. Benim milletim teröristlerle kol kola olanlara firsat vermez" diye konustu



"Milletim Türkiye’yi güvenilir ellere teslim edecekse her seyiyle haziriz"

14 Mayis’in Türkiye için sahlanis dönemi olacagini vurgulayan Erdogan, "Masanin etrafindakiler gidecek, Cumhur Ittifaki çok farkli bir heyecanla is basina gelecek. Edinilen tecrübeler var. Bunlarda tecrübe yok, Cumhur Ittifaki’nda tecrübe var. Biz bu tecrübeyle gelecege yürüyecegiz. Milletim Türkiye’yi güvenilir ellere teslim edecekse her seyiyle hazir bir kadro var. Biz bu iktidarimizla emin adimlarla yola devam edecegiz. Yürüyeceksin ki millet arkadan yürüyecek. Biz güçlü, basarili yönetim için iki sart olduguna inaniyoruz. Güçlü lider ve basarili bir kadro. Bu kadro dünyada örnek bir konumuna yerlesti. Egitimde, saglikta, altyapida, tarima attigimiz adimlar... 15 Mayis sabahi birçok muhalefet lideri siyasi mevta olacak" dedi.





Istanbul Finans Merkezi

"Istanbul’u bir finans merkezi haline getirecegiz demistik." diyen Erdogan, "Osmanli’da bu isin merkezi Galata’ydi. Anadolu Yakasi’nda etütleri yaptik ve ideal yer olarak burayi belirledik. Istanbul’u dünyadaki finansi buraya çekecek bir merkez haline getirmemiz gerekirdi. Talipler çogaliyor ’bize de yer’ diye. Merkez Bankasi ve kamu bankalarini buraya alalim diye konustugum zaman o masanin etrafindakiler ’olmaz’ dediler. Mimari olarak bunu gören Batili dostlari projeyi begendiler. Burada kamu bankalari, Merkez Bankasi ve diger kurumlar yerini alacak. Türkiye’nin gurur duyacagi bir merkez ortaya çikti. Londra piyasasi çöktü, New York çöktü. Istanbul simdi bunu firsata çevirecek. Uluslararasi finans sektörü buraya gözünü dikecek. Bölgesel ve küresel finans merkezleri arasinda Istanbul yerini alacak. 10 yilda Istanbul Finans Merkezini dünyada ilk 10 finans merkezi haline getirmeyi planliyoruz. Türkiye Yüzyili finans ayagi sembolü insallah burasi olacak" ifadelerini kullandi.



Karadeniz Gazi ile ilgili konusan Erdogan, "Müjdemizi 20 Nisan’da açiklayacagiz. Karadeniz Gazi’nin ilk fazini Filyos’ta devreye alacagiz. Iftari da Filyos’ta açacagiz. Sakarya gaz sahasi, kesiften ilk üretime kadar dünyanin en hizli yapilan deniz saha gelistirme projesidir. 16 Nisan itibari ile kuyulardaki vanalar açilarak deniz altindaki ana iletim hattina gaz verilmeye baslandi. Sahadaki üretimi 3 yil içinde 40 milyon metreküpe kadar çikaracagiz. 3. faz bitince tüm konutlarin gaz ihtiyacini karsilayacak seviyeye ulasacagiz. Yeni kesifler için hazirliklar yapiyoruz. Orta Karadeniz’de sismik arastirmalar tamamlandi, degerlendirme asamasina geçildi. Dogu Karadeniz’de sismik çalismalar sürüyor. Sismik çalismalarin ardindan sondaj çalismalari baslayacak. Bati Karadeniz’deki kesif bölgenin potansiyelinin yüksek oldugunu gösteriyor. Insallah hem kendi gazini üretecek hem de diger ülkelere gaz satacak duruma gelecegiz" açiklamasini yapti.



Akkuyu Nükleer Santrali’nde son durum

Birer yil arayla üç ünitenin devreye alinacagini kaydeden Erdogan, "Törene sayin Putin video konferansla katilacak. Ilk ünite elektrik üretimine baslayacak. Ülkemizin elektriginin yüzde 10’u bu santralden karsilanacak. Ekonomiye 6 buçuk milyar dolar katki saglayacak. Akkuyu ayrica 7 milyar metreküp dogal gaz ithalatini da önleyecek. Yeni dönemde ülkemizin ikinci nükleer güç santrali ile ilgili hazirliklari hizlandiracagiz” dedi.



Trakya’dan da Bati’ya dogal gaz dagitimi yapacaklarini açiklayan Erdogan, ”Türkiye dünyanin en önemli nükleer güçlerinden biri olacak. Burada 4 ünite var biz ilkini açacagiz. Birer yil arayla üç ünite devreye alinacak. Ülke ekonomisine 6,5 milyar dolarlik katki saglayacak. Türkiye Yüzyili ayni zamanda enerjinin yüzyili olacak" diye konustu.



"Sudan’da yasanan gelismeleri endiseyle takip ediyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan Sudan’da yasanan gelismeleri endise ile takip ettiklerini belirterek, "Anlasmazliklari bir kenara birakarak Sudanlilarin, ülkenin gelecegini birlikte insa etmeyi sürdürmelerini temenni ediyoruz. Sudan’da yasanan gelismeleri endiseyle takip ediyoruz. Bugün Cezayir Cumhurbaskani Tebbun kardesimizle görüstüm. Sudan’daki iki tarafla da görüsecegim" diye konustu
Kaynak: İHA