Bu Gelenek Sayesinde Pide Girmeyen Ev Kalmiyor

Yozgat’in Çekerek ilçesine bagli Yukari Karahacili köyünde yasayan vatandaslarin Ramazan pidesi ihtiyaçlari, 1 ay boyunca hayirsever köylüler tarafindan karsilaniyor. 3 yildir sürdürülen gelenekte köyde Ramazan pidesi girmeyen ev kalmiyor.

Bu Gelenek Sayesinde Pide Girmeyen Ev Kalmiyor
Çekerek ilçesine bagli 130 haneli Yukari Karahacili köyünde yasayan vatandaslar, Ramazan ayi boyunca pide ihtiyaçlarini kendi imkanlariyla sagliyor. Ekmek firini olmayan köyde hayir sahibi bir vatandas, ilçe merkezinde bir firin ile anlasarak her gün köyün Ramazan pidesi ihtiyacini karsiliyor. Ilçeden araçla köye getirilen ekmeklerin, firin isletmecisi Hayati Kandemir tarafindan köy halkina dagitimi yapiliyor. 3 yildir devam eden bu gelenekle hem köydeki ihtiyaç sahiplerinin ekmek ihtiyaçlari karsilaniyor hem de ilçe esnafina katki sunuluyor.

Yukari Karahacili köyünde 3 yildir devam eden birlik ve beraberligin saglandigi uygulamanin önümüzdeki yillarda da sürdürülmesi planlaniyor.

"Esnaf olarak bu uygulamadan memnunuz"

Firin isletmecisi Hayati Kandemir, 3 yildir Karahacili köyüne Ramazan pidesi ürettiklerini söyleyerek, “Köyde her gün farkli bir vatandas ekmeklerin masrafini karsiliyor. Biz de pidemizi üretip köye birakiyoruz. Köylüler kendi ekmek ihtiyacini karsiliyor. Esnaf olarak her köyün böyle bir uygulamaya geçmesine memnun oluruz. Biz de köye ekmekleri karsiliksiz götürüp yardimci oluyoruz” dedi.



3 yildir devam ediyor

Yukari Karahacili köyü muhtari Cemal Aktas ise, “Köyümüzde geleneksel olarak 3 yildir imkani olan köy halkimiz Ramazan ayinda köyün pide ihtiyacini karsiliyor. Kimse para verip pide almiyor. Ramazan boyunca kendi aramizda 2-3 kisi ya da imkani olan vatandaslar kendileri bir ay boyunca köy halkinin pide ihtiyacini karsiliyor” seklinde konustu.



130 haneye pide dagitiliyor

Köylerinde Ramazan pidesi girmeyen ev kalmadigini söyleyen Dursun Çetin de, “Daha önce köyümüzde iftar yemegi verilirdi, simdi de 3 yildir her eve pide girsin diye Ramazan ayi boyunca köyümüzün ekmek ihtiyacini karsiliyoruz. Imkani olan vatandaslarimiz bunu üstleniyor. Ramazan boyunca ekmek dagitimi yapiliyor. Ihtiyaç sahiplerinin ekmek ihtiyaçlari karsilaniyor. Köyümüz örnek köy seçildi. Insallah diger köylerimiz de bu uygulamayi yapar. 130 hanenin hepsine nüfusuna göre pide dagitiliyor. Herkes yararlaniyor, köy halkimiz bu sistemden çok memnun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA