Bakan Soylu Açiklamasi 'Hatay'da 21 Bin 391 Enkazin 14 Bini Kaldirildi'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Hatay’da 21 bin 391 enkazin su ana kadar 14 bininin kaldirildigini söyledi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Hatay'da 21 Bin 391 Enkazin 14 Bini Kaldirildi'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Hatay Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde katildigi degerlendirme toplantisinin ardindan basin açiklamasinda bulundu. "Hem geçici barinma merkezlerindeki standartlar yükseltilmeye çalisiliyor hem de geçici barinma alanindaki vatandaslarimizin taleplerini en üst seviyede karsilamak için büyük bir gayret gösteriyoruz" diyen Bakan Soylu, “Bir taraftan çadir kentler, diger taraftan da konteyner alanlar var. Hatay’da su ana kadar konteyner alanlarina indirilen 14 binin yaklasik 6 bin tanesinde vatandaslarimiz yasiyorlar. Önümüzdeki hafta sonuna dogru, yani bayram olmadan 10 bin aileyi konteyner alanlarina geçirmis olacagiz” dedi.



“21 bin 391 enkazin 14 bini kaldirildi”

Hatay genelinde 21 bin 391 enkaz bulundugunu ifade eden Bakan Soylu, “Bu 21 bin 391 enkazin su ana kadar 14 bini kaldirildi. Hem acil yikilacak hem de ayni zamanda enkaz halinde olanlari kaldirdik ve döküm sahalarina getirildi.

Hatay’da günde ortalama 14 bin kamyon sefer yapiyor. Bölgenin hemen hemen yüzde 40’inda çalismalar devam ediyor. Basta söyledigim gibi diger illerin bayrama kadar bitecegini degerlendiriyoruz. Ancak, Hatay’da 10 günlük daha sürecimizin oldugu konusunda tespitimiz, öngörümüz var. Bayramdan sonra 10 günlük sürecimiz var” ifadelerini kullandi.

“Hatay’a yönelik bilgi kirliligi ve kafa karisikligi olusturulmaya çalisiliyor”

Kentte bulunan ve depremden etkilenen tarihi yapilara dair de açiklamalarda bulunan Bakan Soylu, “Yine bunun yani sira özellikle hem enkaz alanini ilgilendiren, hem de yikim alanini ilgilendiren tarihi miraslarimiz var. Özellikle Habib-i Neccar Camii’nin etrafinda olusan bir durum var. Buraya Kültür Turizm Bakanimiz da geldiler ve gerekli degerlendirme ile tespitlerini yaptilar. 5 Nisan’da burasi Turizm Bakanligi tarafindan riskli alan ilan edildi. Maalesef Hatay’a yönelik bir takim bilgi kirliligi ve kafa karisikligi bilerek olusturulmaya çalisiliyor. Çünkü olusturmaya çalisanlarin bu meseleyi bizden de daha iyi bildigini ve takip ettigini biz de biliyoruz. Birincisi; o bölgede öncelikle tespitler yapildi ve o bölge risk alani ilan edildi. Orada yollar da dahil olmak üzere ciddi derecede bir yikinti var. Bu yikintiya su ana kadar çok az müdahale edildi. Hatay’daki Kültür Bakanligimizla birlikte kazi baskani, Valilik, AFAD, Çevre Sehircilik hep beraber bir çalisma içerisindeler. Kazi baskaninin baskanliginda yürütülen o tarihi mirasa ait bir süreç söz konusu. O da su; ilk önce o Habib-i Neccar Camii etrafindaki alanla ilgili yollari kapatan taslar numaralandirilacak ve ardindan onlar bir alana tasinacak. Orada tarihi mirasimiz olan ve tarihi mirasimiz olmayan yapilar var. Elbette ki bütün bu yapildiktan sonra tarihi mirasi olan yapilar duracak ama tarihi mirasi olmayan yapilar oradan kaldirilacak enkaz olarak. Birinci süreç böyle isleyecek” diye konustu.



“Riskli alan ilan edilmesinin sebebi tarihi mirasimizi korumak”

Isleyecek olan ikinci süreçle ilgili de bilgi veren Bakan Soylu, “Burasi bir risk alani oldugu için herhangi bir yerine de dahil olmak üzere bir sey yapilma imkani varsa da yapilamayacak diye bir tezvirat olusturuyor. Bu da dogru bir bilgi degil. Bu da yanlis bir bilgi. Maalesef üretilen bir bilgi olarak degerlendirmek zorundayiz. Tam anlamiyla riskli alan ilan edilmesinin sebebi tarihi mirasimizi korumak. Yani oradaki diger meseleleri veya diger yapilanlari korumak tarihi mirasimizi korumak ve o hassasiyetle çalismak. O is plani içerisinde çalismak. Burada gerekli bilgilendirmeler yapildi. Önümüzdeki günlerde yine valimizin baskanliginda, vali vekilimizin baskanliginda gerekli bilgilendirmeler yapilacak. Buradaki süreçte bu sekilde yürümüs olacak. Insallah bayram hazirliklari yapiliyor. Kadir Gecesi hazirliklari yapiliyor. Bütün bunlarla birlikte burada depremzede hemserilerimizin sonuna kadar yaninda olacagiz. Onlari yalniz birakmayacagiz. Kalici konutlarin yapimi devam ediyor. Burada Saglik Bakanligimiz tarafindan yapilan hastanelerin de yapimi devam ediyor. Temelleri atilmaya devam ediyor” diyerek konusmasini tamamladi.
Kaynak: İHA