Kadin Kooperatifleri Izmir Ticaret Odasi'nda Bulustu

Izmir’deki kadin kooperatifleri, Izmir Ticaret Odasinin (IZTO) kooperatiflerle ilgili çalismalari hakkinda bilgi sahibi olmak, oda bünyesinde verilen tesvikleri ögrenmek için IZTO’da bir araya geldi. 200’ü askin kadin temsilci, firma tesvikleri ve destekler, KOSGEB tesvikleri, fuar destekleri, Ihracat Destek Ofisi, IZTO Vakfi egitim çalismalari, cografi isaretli ürünler ve kredi fonu destekleri hakkinda uzmanlarin yaptigi sunumlari dinledi.

Kadin Kooperatifleri Izmir Ticaret Odasi'nda Bulustu
Izmir’deki kadin kooperatifleri, Izmir Ticaret Odasi’nda (IZTO) bulustu. IZTO’nun kooperatiflerle ilgili çalismalari hakkinda bilgi sahibi olmak, oda bünyesinde verilen tesvikleri ögrenmek için bir araya gelen 200’ü askin kadin temsilci, uzmanlarin yaptigi sunumlari dinledi. Firma tesvikleri ve destekler, KOSGEB tesvikleri, fuar destekleri, Ihracat Destek Ofisi, IZTO Vakfi egitim çalismalari, cografi isaretli ürünler ve kredi fonu destekleri hakkinda bilgiler aktarildigi toplantida kadin temsilciler, kooperatiflerinin çalismalarini gelistirmek için yol haritasini belirledi.

Izmir Kadin Kooperatifleri Tesvik ve Destekler Bilgilendirme Toplantisina; Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Izmir Il Kadin Girisimciler Kurulu Icra Komitesi Üyesi ve Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, Kredi Garanti Fonu Bati Anadolu Bölge Müdürü Ersen Damçayiri, Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi Temsilcisi Ayse Temiztas, Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi ve Simurg Kadin Kooperatifleri Birligi Temsilcisi Sibel Uyar, Izmir Ticaret Odasi Yüksek Istisare Kurulu Üyesi Nevin Bagdatli ve 200’ün üzerinde kadin kooperatif temsilcisi katildi.



"Bu mayanin tuttugunu bize yillar önce gösteren en güzel örneklersiniz"

Izmir Ticaret Odasi (IZTO) Çok Amaçli Salonunda gerçeklestirilen toplantida konusan IZTO Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, “Ülkemizin tarihinde yasanan en büyük felaketlerden biri olan Kahramanmaras depremlerinin üzerinden bir ay geçti; ancak acimiz dün gibi taze. Ruhlarimiz hala enkaz altinda. Yaralarimizi sarmak için hepimiz seferber olduk, is birligi yapiyoruz, dayanisiyoruz, yardima kosarak iyilesmeye, iyilestirmeye çalisiyoruz; çünkü bu maya bizim hamurumuzda var. Sizler ‘birlikten kuvvet dogar’ anlayisini benimseyerek yola çikip kurdugunuz kooperatiflerle, bu mayanin tuttugunu bize yillar önce gösteren en güzel örneklersiniz” dedi.

Kadinlarin is hayatinda daha çok yer almasinin önemine deginen Tutan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sirket sahibi olmayan bireylerin is yasantisina katilmalarina aracilik eden kooperatiflerin, kadin emeginin ekonomiye kazandirilmasinda önemli bir islevi olduguna inaniyorum. Bu çerçevede, ülkemizde kadin kooperatifi çatisi altindaki on binlerce kadinin, hem kendileri hem de çevreleri için yasami yeniden üreterek, toplum ve kalkinma yararina çalismalar yürütme firsatini yakalamalarindan büyük memnuniyet duyuyoruz. Eger kooperatifleri de bir sirket mantigiyla kurar ve yönetirsek, örnegin; kurmadan önce fizibilite çalismasi yapar, pazardaki riskleri, tehditleri, firsatlari analiz edersek kooperatiflerimizi gelir anlaminda da üst siralara tasiyacagimiz ve istihdama daha çok katki saglayacagimiz inancindayim.”

Bu sene 8 Mart’i depremde hayatini kaybeden kadinlarin acisini yüreklerinde hissederek karsiladiklarini belirten Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi (KEDV)Temsilcisi Ayse Temiztas, “KEDV olarak 1986’dan bu yana, yoksulluga karsi dar gelirli kadinlarin yerel kalkinmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalismalar yürütüyoruz. Kadinlarimizin liderliklerini güçlendirerek, mahallelerinde dayanisma ve sosyal uyumu güçlendirecek eylem planlari hazirlamalari için destek veriyoruz. KEDV bugün on binlerce kadin ve çocuga ulasiyor” dedi.



"Geçim kaynaklarinin saglanmasi için çalismalar yürütecegiz"

Türkiye’yi yasa bogan deprem felaketinin ardindan KEDV olarak orta ve uzun vadeli planlamalar için çalismalara basladiklarini belirten Temiztas sözlerini söyle sürdürdü:

“800’den fazla köy muhtari, 78 kadin kooperatifiyle iletisime geçtik. Simurg Kadin Kooperatifleri Birligi dayanismasiyla deprem bölgesinde ‘mahalle mutfaklari’ kurarak hem kadinlar arasindaki dayanismayi sagliyor hem de sicak yemek yapiyoruz. Depremin ardindan bir otobüs yardim malzemesini bölgeye ulastiran Izmir Kadin Kooperatifleri çalismalarini sürdürmeye devam ediyor. Kadinlarimiz evlerinin kooperatiflerinin kapilarini depremzedelere açiyor. Bundan sonraki süreçte depremden etkilenen illerde halk sagliginin iyilestirilmesi, geçici barinma alanlarinin olusturulmasi, geçim kaynaklarinin saglanmasi için çalismalar yürütecegiz.”

Toplantida deprem bölgesindeki kadinlarla Izmirli kadinlar arasinda köprü kurmak amaciyla bir dayanisma bildirisi okuyan Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi ve Simurg Kadin Kooperatifleri Birligi Temsilcisi Sibel Uyar, “14 milyon kisiyi 11 ili etkileyen, 46 bini askin kayba yol açan deprem bizlere daha fazla sorumluluk yükledi. Yanyana olmamiz gerektigini hatirlatti. Yikim çok büyük, aci çok fazla. Biliyoruz ki afetlerden öncelikle kadinlar etkileniyor. Birlikte ürettigimiz kiz kardeslerimizi de yitirdik. Bu felaketten sonra seferber olduk, dayanisma köprüsü kurduk. Elimizden geldigince, gücümüz yettigince sesleri olduk” dedi.

Yaralari sarmanin ancak dayanismayla mümkün oldugunu ifade eden Uyar sözlerini söyle sürdürdü:

“Kapilarimiz, üretim alanlarimiz, tarlalarimiz depremden etkilenen tüm kiz kardeslerimize açik. Bu felaket sonrasi her kadin her çocuk güvenli yasama alanlarina kavusana kadar mücadelemize devam edecegiz. Bu yil 8 Mart’i bu duygularla karsiliyoruz. Birbirimize daha çok kenetleniyoruz. Ülkemizin bir depremin bölgesi oldugunu biliyoruz. Bu enkazi dayanismayla kaldiracagiz. Daha çok üretecegiz daha çok güçlenecegiz hayati birlikte dönüstürecegiz. Kadinlarin liderliginde hayati yeniden yesertecegiz.”
Kaynak: İHA