Baskan Bülent Erdogan Açiklamasi Bunlari Insanlik Disi Görüyoruz

Biga Belediyesi’nin Mart ayindaki Olagan Meclis Toplantisi Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan baskanliginda gerçeklesti.

Baskan Bülent Erdogan Açiklamasi Bunlari Insanlik Disi Görüyoruz
Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Mart ayi meclis toplantisinda Biga’daki deprem süreci hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Biga’mizda 160 bin 842 metrekare toplanma alanini olusturduk.

Biga Belediyesi’nin afet sürecinde öncesinde ve sonrasinda yapilacak çalismalar hakkinda da bilgiler veren Baskan Erdogan sunlari söyledi: “Bilindigi üzere 6 Subat sabahi büyük bir deprem yasadik. O günden bu güne tam 1 ay geçti. Acilarimiz ilk gün ki gibi taze. Örnegine çok az rastladigimiz bu ölçekteki olaylardan çikarmamiz gereken önemli dersler olmali. Bugüne kadar neler yapmisiz, bundan sonra neler yapmamiz gerekli, bunlari degerlendirip aldigimiz kararlari yapmamiz gerekiyor. Göreve basladigimiz günden bu güne bu konuda tüm hassasiyetimizle gerekli çalismalarimizi yaptik. Ilk olarak 2019 yili Eylül ayinda Çanakkale Il Afet ve Acil Durum Müdürlügüne yazdigimiz yazi ile Ilçemizin 27 ayri noktasinda afet toplanma alanlarini belirledik. Toplam 160 bin 842 m2 alani, 80 bin 421 kisi kapasitesiyle; elektrik, su ve Telekom altyapi donatilarina da sahip olacak sekilde olusturduk. Vatandaslarimiz bu konuda belediyemiz web sitesinden afet toplanma alanlarina rahatlikla ulasip, detayli bilgiye sahip olabilir.”

Bizim dönemimizde kurulan yapi kontrol birimimiz, denetimlerini yapiyor

Belediye ekiplerinin de bu konuda çalismalarini büyük bir hassasiyet ile sürdürdüklerini belirten Belediye Baskani Bülent Erdogan, “Biga Belediyesi olarak Ilçemiz sinirlari dahilinde kentsel dönüsüm alanlarimizin belirlenmesine yönelik “Kentsel Dönüsüm Strateji Belgesi” hazirlanmasi yönünde çalismalarimiza basladik. Kentsel Dönüsüm Konusunda uzman kisilerden olusan, Kentsel Dönüsüm ve Sehircilik Vakfi (Kentsev) isbirligi ile “Kentsel Dönüsüm Strateji Belgesi” hazirliyoruz. Ayrica belediyemiz bünyesinde görev alan 3 personelimiz; Istanbul Üniversitesi isbirligi ile hazirlanan “Kentsel Dönüsüm Uzmanlik Sertifika Programi” çerçevesinde egitim almaya devam ediyorlar. Yine bizim dönemimizde Imar ve Sehircilik Müdürlügümüz bünyesinde 2021 yilinda Yapi Kontrol Birimini kurduk. Bu birimimizde görev alan teknik personellerimiz tarafindan, Ilçemizde yapimi devam eden 552 adet yapi insaati düzenli olarak kontrol edilmektedir, ayrica Imar ve Sehircilik Müdürlügü ile Zabita Müdürlügü ekiplerimiz Biga genelinde zemin kat is yerlerinde mimari proje uygunlugu denetimlerine devam ediyor. Yine göreve geldikten sonra, ÇOMÜ ve Kandilli Rasathanesi ile üniversitemizin bahçesine yer alti hareketlerini izleyen istasyonun açilisini, belediyemiz öncülügünde yaptik. Sonrasinda bu yil Ocak ayi meclis toplantimizda; Doga Hareketleri Arastirma Dernegi ile ilçemiz sinirlari içerisinde bulunan faylarin jeolojik hareketlerinin yakindan izlenmesi, muhtemel depremlerin tahmin edilebilmesi ve deprem zararlarinin en aza indirilebilmesi amaciyla deprem öncü isaretleri izleme istasyonlari kurulmasi için gerekli anlasmanin yapilmasi kararini aldik. Bölge’de ilk olarak Biga’mizda çalismalarina basladigimiz Gönüllü Arama ve Kurtarma Ekibi Itfaiye Müdürlügümüz bünyesinde 3 Mart Cuma günü ilk toplantisini yapti. 3 grup halinde 75 kisiden olusan Gönüllü Arama ve Kurtarma Ekibimiz, Ilçemizde Kamu kurumlari, STK’lar, Özel Sektör ve vatandaslarimizin katilimiyla Gönüllü Itfaiyecilik Yönetmeligi egitim plani ve AFAD Egitim planina göre egitimlerini tamamlayacak ve egitimler sonunda sertifikalarini alacaklardir” dedi.



Bir ve beraber olarak asacagiz

Biga Belediyesi olarak göreve geldikleri ilk günden bugüne muhtemel bir afete karsi hazirlikli olmayi öncesinde ve sonrasinda neler yapabilir noktasinda çalismalari yürüttüklerini ifade eden Baskan Bülent Erdogan, “6 Subat günü sabaha karsi bir deprem yasadik. Ilk depremin sokunu atlatamadan bir deprem daha meydana geldi. Tarihte esine az rastlanan bir durum ile karsi karsiyayiz. Ilk günden bu yana Biga’mizda çalismalarimizi baslattik. Yardim kampanyasi istikametinde Biga’dan 22 yardim tiri yola çikti. Is makinelerimiz, belediye personellerimiz ilk günden itibaren orada. Bizlerde geçtigimiz hafta ilçe baskanlarimiz ile birlikte deprem bölgesine gittik. Vatandaslarimizin yasadigi zor süreçte bir nebze de olsa yanlarinda olarak Biga’mizdan yola çikan yardimlari yerinde görme imkani bulduk. Bu zor durumlar bir ve beraber olmakla asilir. Biz bize yeteriz demeyi her zaman bilen; çok Necip bir milletiz. Ben, Bu süreçte yanimizda olan desteklerini esirgemeyen, tüm belediye meclis üyelerimize tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.



Biga’miz da 237 depremzede ailemizi misafir ediyoruz

Baskan Erdogan, “Deprem Bölgesinde yaptigimiz çalismalarimizin yani sira deprem bölgesinden Biga’miza gelen vatandaslarimiz için çalismalarimizi sürdürüyoruz. Belediyemiz Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügümüz Biga’miza gelen 237 depremzede ailemize ihtiyaçlari istikametinde imkanlarimiz dahilinde gerekli destegi sagliyor. Ikinci bir açiklamaya kadar gerçeklestirecegimiz konser, söylesi, panel ve tiyatro etkinliklerimizi iptal ettik. Bu etkinliklerimiz de kullanilacak bütçeyi de Cumhurbaskanligi’mizin çikarmis oldugu kararname istikametinde deprem bölgesi ve depremzede kardeslerimizin ihtiyaçlarinda kullanilmasi için gönderecegiz” seklinde konustu.



Bunlari insanlik disi görüyoruz

Erdogan, “Suan ifadesi bile çok zor olan bir durum ile karsi karsiyayiz. Bu süreçte maalesef görüyoruz ki siyasetin ismi geçmesi bile bizleri tiksindiriyor. Hepimizin ailesi, çocugu ve vicdani var. Böyle herkesin tek yumruk olmasi gereken konularda farkli is ve konularin pesinde olup; kurumumuzu itibarsizlastirmaya çalisan, olmayan seyleri insanlara varmis gibi anlatan kamuoyunu yanlis yönlendiren durumlar ile karsi karsiya kaliyoruz. Bunlari insanlik disi görüyoruz. Dert belli, yapilacak is belli, Biga Belediyesi resmi bir kamu kurumudur. Imar ile ilgili Biga’da yasayan bir vatandasimiz dilekçesini Biga Belediyesine getirdiginde onun kaydi alinip, meclise getirilmek zorunda. Belediye Baskaninin imar konusunda dedikleri oluyor mu, önceki dönemde birlikte görev yaptigimiz meclis üyelerimiz burada. Biga Belediyesi 153 yillik resmî bir kurum, Biga Belediyesinin de imar çalismalari bu sekilde ilerliyor. Ama biz bunu söyleyebiliriz 4 yildir bizim dönemimizde yatay mimari yapildi. Illa ki eskileri mi karistiralim zaman bunun zamani degil. Zaman arama ve kurtarma ekiplerimiz, zaman deprem hakkinda almamiz gereken önlemleri konusma zamani önceliklerimiz bunlar olmali. Biga Belediyesi ile alakali bir konuda bizim birim müdürlüklerimizden en dogru ve en gerçek bilgiyi alabilirsiniz. Bu dönemlerde insanlarin sinir uçlarina dokunup onlari hataya zorlayici, onlari yanlisa zorlayici tavirlari olanlara da açikçasi aciyoruz. Rabbim bu düsüncede olan kim varsa da hidayet versin, akil fikir versin baska diyecek bir seyimiz de yok."

Millet Ittifakindan Biga’ya bir kez daha red karari

GES Projesinin uzun zamandir üstünde çalistiklari bir konu oldugunu da kaydeden Erdogan, “Yarini düsünmek zorundayiz. Bizim suan yillik 40 Milyon TL civarinda elektrik tüketimimiz var. Bu proje birçok kisinin 1.5 yilda hazirlayamadigi bir projedir. Ancak biz bunu 5 ayda hazirladik. Proje; Üniversitemiz ve Teknopark tarafindan hazirlandi, tüm bakanlik görüsleri alindi. Ihaleye çikacak konumdayiz. Buradaki hedefimiz belediyemizin sirtindaki enerji yükünü hafifletmek. Bu projenin toplam maliyeti 52 milyon + KDV 5 yilda elektrik tüketiminden ettigimiz kar ile kendini amorti edecek. 5 yilin sonunda da tükettigimiz elektrigin yarisini biz kendimiz üretmis olacagiz. Tamamen kamu yarari olan bir proje oldugunu düsünüyoruz. Bu projeyi hayata geçirebilmek için meclisimizden salt çogunlugu almamiz gerekiyor” dedi.

Yapilan oylama sonucunda Gündem maddesi oy çoklugu ile kabul edilse de Millet Ittifaki Meclis Üyelerinin “RED” oyu sonuncuda proje yürürlüge giremedi.

Biga Belediyesi mart ayi meclis toplantisinda Imar ve Sehircilik Müdürü Sirin Turan, Itfaiye Müdürü Recep Tatlidilli ve Jeoloji Mühendisi Ilker Çevirgen konusma gerçeklestirerek deprem çalismalari çerçevesinde bilgiler verdiler.
Kaynak: İHA