MTB Baskani Özcan Açiklamasi 'Malatya Kayisi Ile Yeniden Ayaga Kalkacaktir'

Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, Malatya’nin yeniden ayaga kalkarak bölgenin cazibe merkezi haline dönüsmesi için yogun bir gayret içerisindesinde olduklarini söyledi. Özcan, kayisi üreticilerine de çagrida bulunarak, bahçe bakimlarinin mutlaka zamaninda yapilmasi gerektigini vurguladi.

MTB Baskani Özcan Açiklamasi 'Malatya Kayisi Ile Yeniden Ayaga Kalkacaktir'
Malatya’nin Kahramanmarasli depremler ile Yesilyurt merkezli 5,6’lik depremin ardindan ciddi bir göç verdigini aktaran Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, subat ayi içerisinde tüm olumsuzluklara ragmen 5 bin ton kuru kayisi ihracati gerçeklestirildigini söyledi.

Subat ayinda depreme ve tüm olumsuzluklara ragmen 5 bin ton ihracat gerçeklestirerek Malatya ve bölge ekonomisine 25 milyon dolar gelir sagladiklarini belirten Özcan, ”2023-2024 sezonu için yavas yavas zaman daraliyor, çiçek açma dönemi basladi.

Birkaç aya kadar insallah yeni mahsuller de sekillenecek“ dedi.

Kayisida ilaçlama döneminin basladigini hatirlatan Özcan, üreticilere de çagrida bulunarak, agaç bakimlarinin mutlaka yapilmasi gerektigini vurguladi. Malatya’nin kayisi ile yeniden ayaga kalkacagini belirten Özcan, ”Malatya yeniden kayisi ile ayaga kalkacak. Kayisiyi sehrin ayaga kaldirilmasi için en önemli aktör olarak kullanmak zorundayiz. Hem ekonomik açidan hem sosyolojik açindan kayisi bizim için çok önemli bir aktör. Artik umutsuzluga yer vermeyecegiz. Mutlaka Malatya da yeniden ayaga kalkacagi emareleri gösterip, küllerinden var olacak” ifadelerini kullandi.

Kayisi ile ilgili çalismalara hiz verdiklerini aktaran Özcan, ”Ticarette özellikle Malatya ve ülkemiz için önemli kayisi da çalismalara hiz verdik. Fabrikalarimizda yeniden çalismalar basladi.

Organize sanayi bölgelerindeki az hasarli olan ve hasar almayan fabrikalarimizda düsük kapasite ile de olsa çalismak zorundayiz ve çalismalarda basladik. Malatya’nin yeniden yasanabilir bir sehir olmasi için gayret göstermeliyiz. Mutlaka üreticilerimiz, yetistiricilerimiz hizmet verdigi alanlarda yeniden basarali bir sekilde çalismalarina devam etsinler. Bizler de onlara hizmet vermek için konteynerlerde tescillerimizi yapmaya basladik. Bu alanlarda hizli bir sekilde hem üreticilerimize, hem tüccar ve ihracatçilarimiza hizmet verecegiz” seklinde konustu.

Malatya’da çarklarin yeniden dönmeye basladigini kaydeden Özcan, “Kayisi Malatya ve Türkiye için çok önemli. Mutlaka bu konuda herkesin üzerine düseni yapmasi gerekiyor. Artik umutsuzluga kapilma zamani degil, sehri ayaga kaldirmak için de yogun bir sekilde çalisacagiz. Üreticilerimiz mutlaka bahçe bakimlarini yaparak, ilaç atimlarini zamaninda yapmali. Bu yil iyi bir mahsul nasip olursa Malatya’nin ekonomisini kayisi ile ayaga kaldirmayi planliyoruz. Herkes birbirine destek olsun, iyi bir koordinasyonla bölgeyi kayisi ile ayaga kaldiracagimizi düsünüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA