Vanlilar TOKI'nin Deprem Konutlarinda Güvenle Oturuyor

Van’da 12 yil önce meydana gelen iki yikici depremin ardindan evleri hasar alanlar için bir yil gibi kisa bir sürede insa edilen TOKI konutlarina güven artti.

Vanlilar TOKI'nin Deprem Konutlarinda Güvenle Oturuyor
Kahramanmaras merkezli 7.7 ile 7.6 büyüklügündeki iki deprem, ‘yüzyilin afeti’ olarak nitelendirildi. Kahramanmaras basta olmak üzere toplam 11 ili etkileyen depremler, büyük hasar ve can kayiplarina neden oldu. Bölgede yasanan siddetli depremleri hasarsiz atlatan TOKI konutlari ise saglam oluslariyla yeniden gündeme geldi.

TOKI’nin dogru projesi güven veriyor

Van’da 2011 yilinda meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklügündeki depremlerde evleri hasar görenler için Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligina bagli Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) tarafindan 17 bin 489 konut insa edildi. Dönemin Basbakani, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatlariyla Van’in merkez Ipekyolu, Edremit ve Tusba ilçeleri ile Ercis’te insa edilen konutlar, bir yil içinde hak sahiplerine teslim edildi. TOKI’nin yaptigi dogru projeler, zemin etütleri, insaatlardaki radye temel ve kalip sistemi Van’da 12 yil önce insa edilen konutlara olan güveni arttirdi.

“Hizli bir sekilde yaralarimiz sarildi”

IHA muhabirine konusan Erenkent Mahalle Muhtari Öznur Pazarbasi Bingöl, Kahramanmaras merkezli depremlerin yaralarini elbirligiyle sarmaya çalistiklarini ve bu çerçevede 250 daireyi depremzedelere açtiklarini belirtti.

TOKI konutlarin güvenlik açisinda çok saglam oldugunu ve kendisinin de burada ikamet ettigini ifade eden Muhtar Bingöl, “Bizler 2011 yilinda Van’da büyük bir deprem yasadik. Deprem sonrasi devletimiz tarafindan ilk etapta çadirlar verildi.

Daha sonra konteynerlere yerlestirildik. Ardindan TOKI konutlari insa edildi ve buralara geçis saglandi. Bir sene içerisinde hizli bir sekilde yaralarimiz sarildi. Tabi ki ister istemez insanlar maddi ve manevi bir çöküse giriyor. Deprem basli basina bir travma. 11 ilimizde meydana gelen depreme bir kiyamet diyorum. Geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz. Ancak elimizden geldigince maddi ve manevi mahalle sakinleri olarak kendilerinin yanindayiz. Allah devletimize zeval vermesin. Elbirligiyle seferber olmus durumdayiz. Depremzede ailelerin yaralarina merhem olmaya çalisiyoruz” dedi.



“TOKI konutlarina güveniyoruz”

TOKI sakinlerinden Çigdem Çakaroglu ise Van depreminin hemen ardindan çadir ve ardinda konteynerlere yerlestirildiklerini anlatarak, “8 aylik bir sürede konteynerde kaldiktan sonra bir yil içinde tamamlanan TOKI evlerimize tasindik. TOKI konutlari radye temel üzerinde oldugu için güveniyoruz. Meydana gelen deprem sonrasi kolun ve briketlere vurarak testimizi dahi yaptik. Sabit olmayan esyalarimizi ise sabitlemeye çalistik. Bizler TOKI konutlarina güveniyoruz ve çok sükür su ana kadar bir sikinti da yasamadik” diye konustu.

Kaynak: İHA