Evinin Kirasinin Yüzde 250 Arttigini Ihtarname Ile Ögrendi

Manisa’da 25 yillik Ingilizce ögretmeni olan Ali Özen 8 yildir oturdugu dairenin 2 bin lira olan kirasinin ev sahibi tarafindan 7 bin TL’ye yükseltildigini kendisine Noter araciligiyla çekilen ihtarname ile ögrendi. Aldigi ihtarname karsisinda neye ugradigini sasiran Özen, ev sahiplerinin simdi de depremi bahane ederek fiyat artislari yapmasina artik birilerinin dur demesi gerektigini söyledi.

Evinin Kirasinin Yüzde 250 Arttigini Ihtarname Ile Ögrendi
Önce yasanan fiyat artislari ve enflasyonu bahane ederek ev fiyatlarini fahis oranlarda artiran ev sahipleri simdi de son asrin en büyük deprem felaketini bahane ederek fiyatlari arttirmaya devam ediyor. Manisa’nin Yunusemre ilçesinde yasayan 25 yillik Ingilizce Ögretmen Ali Özen de 8 yildir oturdugu dairenin 2 bin TL olan kirasinin 7 bin TL’ye yükseltildigini Noterden kendisine çekilen ihtarname ile ögrendi.

Yaklasik 8 yildir Yunusemre ilçesi 75. Yil Mahallesindeki adreste oturdugunu kaydeden Özen, “Yaklasik 8 yildir bu adreste oturuyorum ve her sene kira artisini devletin gösterdigi oranlarin 100 TL üzerinde yapiyorum. Geçen yil yüzde 25 yapildi zam. Bin 450 TL’den 2 bin TL yaptik. Bu yil 2 bin TL’den 7 bin TL’ye yükseldigine dair hem bana hem de esime ihtarname gönderdi. Bu hiç de adil olmadi. Hepimiz depremi yasadik, herkesin eve ihtiyaci var ama ev sahipler bunu firsata çevirdi. Bizim mahallede yaklasik 50 kiraci arkadasla görüstüm 4 bin TL’nin üzerinde 2-3 tane ev kirasi var. Genelde ortalama 2 bin 500, 3 bin civarinda ev kiralari. Benim maasim 14 bin 100 TL. ben 7 bin TL’yi ev sahibine verirsem, ODTÜ’de oglum okuyor ayda 5 bin TL ona gönderiyorum. Kendime ne kalacak, diger masraflarima ne kalacak. Bu yil yüzde 300’e yakin zam yapan ev sahibi belki seneye 25 bin TL talep edecek. Kiracilar olarak buna da bir dur demeliyiz. Gerçekten isin içinden çikilamayacak boyutlara ulastik. Ülkemizde ev sahipleri kadar da kiracilar var. Basimizdaki yetkililer buna acilen bir çözüm bulmali” dedi.



“Yapilan hiç etik degil”

Ev sahibiyle sürekli telefonla irtibat halinde oldugunu ancak kira artisini kendisine ihtarname ile yollanilmasini etik bulmadigini kaydeden Özen, “Kira artisina iki ay olmasina ragmen ev sahibi hiçbir sekilde iletisim kurmadi. O anda okulda dersteydim. Postaci gelmis asagiya indim aldim evraklari sok oldum. Hem bana hem esime ihtarname göndermis. Bu etik degil. Kaçinci yüzyildayiz. Ahlaki degerlerimiz, vicdani degerlerimiz, dini degerlerimiz nerede? Bu mübarek Ramazan ayinda bunu kendime yediremiyorum, insanlik onuruna yediremiyorum. Su anda deprem bölgesinden gelen ögrencilerimiz var, ögretmenleri olarak onlara destek veriyoruz. Maasimiz zaten kendimize kalmiyor. Onlara destek veriyoruz, deprem bölgesine yardimlarda bulunuyoruz, hala yardimlarimiz devam ediyor. Iftar programlari için para topluyoruz. Yani tüm ülke bir yardim kampanyasi halindeyken ev sahiplerinin de biraz insafli olmali ve ellerini vicdanlarina koymali” diye konustu.



“Yüzde 25 artis yapip bekleyecegim”

Bu sekilde artislarin yasanmamasi için birlik olmak gerektiginin altini çizen Özen sunlari söyledi: “Bugün bana yapilan yarin diger kiraci arkadaslarima yapilacak. Yan komsum yaklasik 2 ay önce kira artisi yapti kirasini 4 bin TL yapti. Eger benimle de iletisime geçselerdi ben de 4 bin TL yapardim, seve seve yapardim. Ama 7 bin TL nedir? Hele bunu bir egitimcinin talep etmesi, bugünün sartlarinda yardim seferberligi içinde yasarken bizler çok büyük bir firsatçilik. Ben niye fazladan 3 bin TL vereyim. 3 bin TL’ye deprem bölgesinden gelen 3 tane çocugu okuturum ayda biner TL vererek. Öncelikle bir farkindalik olusturulmasini istiyorum. Avukatimla görüstüm ve avukatim yüzde 25 zam yapmami tavsiye etti ben de yüzde 25 zam yapacagim. Ondan sonraki süreçte de muhtemelen mahkemeye vereceklerdir diye tahmin ediyorum çünkü hala arayip sormadilar niyetleri de bu. Mahkeme sürecimiz nasil olur bilmiyorum. Bu yüzyilda yasadiklarimiza bakin gerçekten utaniyorum. Bu yil 7 bin TL istediyse inanin seneye 25 bin TL isteyecektir.”
Kaynak: İHA