Hamsi Ve Istavrit Olmayinca Balikçilar Sezonu Erken Kapatti

Ordu’da balikçilar sezon bitmeden avlanmayi birakti. Hava sartlari ve balik olmamasindan dolayi sezonu kapatan balikçilar, teknelerini limana çekti. Balikçilar yaklasik 41 yilin en verimsiz hamsi ve istavrit sezonunu geçirdiklerini belirtti.

Hamsi Ve Istavrit Olmayinca Balikçilar Sezonu Erken Kapatti
Denizlerde 1 Eylül tarihinde baslayan avlanma sezonu 15 Nisan tarihinde sona erecek. Balikçilar, sezon baslarinda palamut baligindan umduklarini bulsalar da hamsi ve istavrit yüzlerini güldürmedi. Istatistik verilere göre son 45 yilin en verimli palamut sezonu geçirilirken, hamsi ve istavrit ise son 41 yilin en verimsiz sezonunu geride birakti. Balikçilar, hamsi ve istavrit sezonundan umduklarini bulamadiklari için sezonu biraktiklarini söylediler.

“Sezon öncesi palamut numunelerinin fazla oldugunu biliyorduk, son 46 yilin en yogun sezonu”

Persembe Balikçilar Kooperatifi Baskani Ünal Karadeniz, “Sezon öncesi palamut numunelerinin fazla oldugunu biliyorduk. Palamut bu yil son 46 yilin en yogun sezonunu geçirdik, istatistik sonuçlari bu yönde. Tabii, 45 yil önceki teknoloji ile su anki teknoloji bir degil, su an imkanlar çok daha fazla. Palamut sezonu yaklasik 70 gün sürdü ve çok yogun ilerledi, havalar da bize müsaade etti” dedi.



“Hamsi ve istavrit çok verimsiz geçti”

“Geleneksel bir bilgi var, palamut oldugunda hamsi olmuyor. Bu sartlar tekrarlandi he hamsi olmadi gibi” diyen Karadeniz, “Son 41 yilin da en az ve kisir hamsi dönemini geçirdik. Bu piyasaya sürdügümüz, kurumlara vermedigimiz hamsi anlaminda çok kisir sezon oldu. Vatandaslarimiza balik arz edemedik, hep küçük oldugunu söylediler. Bu sezon bir de söyle bir durum oldu; sokaklarda ve tezgahlarda hamsi küçük görününce denetimler artti, tabi denetlenmesini destekliyoruz ancak yapilan denetimlerde balik boylarinin tuttugu ama etsiz ve ciliz, uzun ince bir hamsi olustugu gözlemlendi. Bunun sebebini de bilemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Sezonu erken kapatma zorunda kaldik”

Karadeniz, balikçilar olarak sezonu erken kapatmak zorunda kaldiklarini belirterek, “Son yillarda hamsi satilmayinca boyu kurtarmak sarti ile balik unu kurumlarina verdik. Istavrit de olmayinca sezonu kapattik. Istavrit ile hamsi son 40-45 yilin en bozuk sezonunu geçirdi. Insallah önümüzdeki sezon iyi olursa vatandaslarimiza daha ucuz ve bereketli balik arz etmeyi düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA