Meksika'daki Popocatepetl Yanardagi'nda 7 Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 7 patlama gerçeklesti. Yasanan patlamalar çevredeki bazi yerlesim birimlerinde kül yagisina neden oldu.

Meksika'daki Popocatepetl Yanardagi'nda 7 Patlama


Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (CENAPRED) tarafindan Popocatepetl Yanardagi’nin faaliyetleri hakkinda yayinladigi günlük rapora göre yanardagda son 24 saatte 7 yeni patlama ve 235 kez gaz ve kül çikisi kaydedildi. Raporda yanardag agzindan çikan küllerin rüzgarin etkisiyle kuzeydogu yönüne dogru yayildigi bildirilirken, bölgedeki bazi yerlesim yerlerinde belirgin kül yagisi görüldü.

Popocatepetl’in hemen dogusunda yer alan Puebla Eyaleti’nin Sivil Koruma Koordinasyonu yanardagdan gelen külün sagliga zararli oldugunu bildirerek vatandaslara önlem almalari tavsiyesinde bulundu.

Her gün patlamanin yasandigi Popocatepetl Yanardagi’nda dün meydana gelen 7 ve bugünkü 6 yeni patlama ile birlikte 2023 yilinda kaydedilen patlamalarin sayisi 242’ye yükselmis oldu. Yanardagda 2022 yili boyunca ise 113 patlama kaydedilmisti.

Bir yili askin bir süredir faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi, Manchester Üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor.
Kaynak: İHA