'Sigorta Masrafi Olmasin' Diye Aracini Trafikten Çekti, Bu Kararinin Cezasini Pahali Ödedi

Rize’de kullanmadigi aracina sigorta ödememek için aracini trafikten çeken vatandasa sonrasinda sigorta yaptirmadigi dönem için borç çikti. Rizeli vatandas duruma tepki gösterirken, sorununa çözüm bulunmasini istedi.

'Sigorta Masrafi Olmasin' Diye Aracini Trafikten Çekti, Bu Kararinin Cezasini Pahali Ödedi
Rize’nin Ardesen ilçesinde yasayan 44 yasindaki Sabit Yeniçirak, 30 Haziran 2022 tarihinde aracini kullanmayacagindan ötürü trafik sigortasindan ve motorlu tasitlar vergisinden muaf olmak istedi ve trafikten çekme belgesi aldi. Çekme belgesi aldigi tarihten 9 ay sonra aracini tekrardan trafige çikartmak istedi ancak sigorta sirketine gittiginde normalde ödemesi gereken fiyatin üzerinde bir fiyat istendi. Bunun nedenini sordugunda ise araci sigorta ödememek için trafikten çektigi dönemin sigorta borcunun ödenmedigi söylendi.

Kullanmadigi otomobiline araç sigortasi yapmamak için aracini trafikten çektigini ancak yeniden sigorta yapmak istediginde kendisine borç çikarildigini öne süren Sabit Yeniçirak, “Araçlarimiza çekme belgesini yaptirmamizin nedeni, trafik sigortasindan ve motorlu tasitlar vergisinden muaf olmak için. Devlet bize de bu hakki veriyor. Aracinizi trafige çikarmayacaksan, uzun süreli il veya yurtdisina çikacaksa aracini trafikten çek bu ödenekleri ödeme diyor. Il disinda oldugum için aracim 1 yillik trafik çekme belgesi almistim. Su an da ihtiyacim oldugundan dolayi kullanacagim aracimla trafige çikmak istedigimden ötürü zorunlu trafik sigortasi yapmam gerekti. Sigorta acentelerine gittigimde, benim noterden aldigim çekme belgemi görmüyorlar. Sistemde öyle gözüktü diyerek emsal araçlarda 4 bin lira olan sigorta ücretini bana 8 bin 600 lira ödemem gerektigini söylüyorlar. Nedenini sordugumda ise gecikme bedeli oldugunu söylüyorlar. Bence bu bir soygun” diye konustu.



“Bana yol gösterin, hakkimi savunayim diyorum ama bilmediklerini söylüyorlar”

Yasadigi olay karsisinda ne yapacagini bilmedigini ve hakkini nasil arayacagini bilmedigini belirten Yeniçirak, “Benim geriye dönük borcum olmamasi gerekiyor. Zaten bir borcum olsaydi çekme belgesi alamiyordum. Devlet bana böyle bir hak verdiyse su an sigorta acenteleri benim çekme belgemi neden görmüyor. Tamamen onlari da suçlamiyorum, devlet bankalari da beni görmedi. Bankaya gidip ’Çekme belgeli aracima sigorta yaptirmak istiyorum’ diyorum, ’sistem hata veriyor’ diyorlar. ’Sistem hata veriyor’ diye bunun bedelini ben mi ödeyecegim. ’Suçlu ben miyim’ burada. Bana gelen cevaplar bunun yasal olmadigini söylüyorlar. Aciz kaliyorlar. ’Bana yol gösterin, hakkimi savunayim’ diyorum ama bilmediklerini söylüyorlar. Ben hakkimi nasil savunacagim? Devlet yönetenlerden destek istiyorum, bunun bir yolu olmali” ifadelerini kullandi.

“Kimden sikâyetçi olacagimi bilemiyorum”

Hakkini savunmak için gittigi yerlerden aldigi cevaplara tepki gösteren Yeniçirak, 2 kati fiyatina aracina sigorta yaptirmak zorunda kaldigini ifade ederek, “Yasal bir girisim yapamiyorum çünkü kimden sikâyetçi olacagimi bilemiyorum. Destek aldigim yerler oldu, resmi yerler oldu. Nasil yapacagimi, bana yol gösterin diyorum. Yetkili kisilerden ‘Nasil yapabiliriz, hangi kurumlari sikâyet edebilirim’ diyorlar. Aracima sigortayi yaptirdim ama bunun da pesini birakmayacagim. Emsal araçlarda 4 bin lira iken ben 8 bin 600 TL civari ödedim. Aslinda gecikme bedeli diye bir sey yok. Aracim 9 aydir çekme belgeli. Kullanmadigim için garajda durdugu için ben buna bedel ödüyorum. Devlet buna el koymali. Yani özel sirketin beni görmemesi önemli degil ama devletin noterden aldigim çekme belgesini görmemesi düzeltilmeli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA