AB Liderlerinden Türkiye Çagrisi

Avrupa Birligi (AB) Devlet ve Hükümet baskanlari, Brüksel’de gerçeklestirilen AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye için toplanan yardimlarin acilen gönderilmesi çagrisinda bulundu.

AB Liderler Zirvesi bünyesinde bir araya gelen AB Devlet ve Hükümet Baskanlari yogun bir gündemle Belçika’nin Baskenti Brüksel’de toplandi. Iki gün sürmesi planlanan zirvenin ilk gününde Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüsen AB liderlerinin basta Ukrayna savasi ve gida krizi konulari olmak üzere iklim degisikligi ve AB’nin ilgili politikalarinin ele alindigi bildirildi.

Toplantilarin ilk günü sonunda düzenlenen basin toplantisinda ele alinan konulara iliskin bilgiler veren AB Konseyi Baskani Charles Michel AB’nin Ukrayna’ya desteginin birlik içinde devam edecegini ve AB’nin kendi imkanlariyla mühimmat üretip Ukrayna’ya verilmesi yönünde AB liderlerinin hemfikir oldugunu bildirdi.

AB’nin rekabet gücü ve göç konusu ele alindi

AB liderler zirvesinde ayrica AB’nin rekabet gücünü arttirici politikalarin ele alindigi ancak Isveç Dönem Baskanliginin bu alanda çalismalar yapmaya devam edecegi bildirildi.

Basin toplantisinda konusan AB Komisyonu baskani Ursula von der Leyen, AB’nin rekabetçi gücünün artmasi için kalifiye is gücüne ve yeni ticaret anlasmalarina ihtiyaci oldugunu bildirdi. Göç konusunda Liderler Zirvesinde ele alindigini bildiren von der Leyen, pilot bir projeyle Türkiye ve Bulgaristan arasindaki sinir bölgesinin daha iyi korunmasi konusunda AB’nin çaba harcayacagini söyledi.

Göç alaninda herhangi bir karar alinmazken konuya dair asil görüsmelerin Haziran ayi zirvesinde ele alinacagi bildirildi.

Türkiye yardimlari için çagri

Brüksel’de ilk günü tamamlanan AB liderler zirvesi sonuç bildirgesinde ise Türkiye’de yasanan deprem sonrasinda AB tarafindan düzenlenen "AB Bagisçilar Konferansi’’ girisiminden memnuniyet duyuldugu bildirildi.

Bildirgede toplanan yardimlarin hizli bir sekilde Türkiye’ye gönderilmesi çagrisi yapildi. Bildiride konuya iliskin olarak, "6 Subat 2023’teki trajik depremin ardindan, Avrupa Konseyi Türkiye ve Suriye halkina destek için Donörler Konferansi’ni memnuniyetle karsiliyor. Konferans sonucu taahhüt edilen yardimin hizli ve etkili bir sekilde ödenmesi çagrisinda bulunur’’ ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA