Bakan Yanik, Deprem Bölgesi Malatya'da Incelemelerde Bulundu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, depremden büyük ölçüde etkilenen illerin basinda yer alan Malatya’da incelemelerde bulundu. Bakan Yanik, 11 ilde 4 bin 808 psikososyal destek ekibi ile yaklasik 1 milyon 200 bin depremzede ile görüsüldügünü belirterek, “Depremzede ailelere gönderdigimiz ödenek 1 milyar 399 milyon 650 bin TL” dedi.

Kahramanmaras merkezli yasanan asrin felaketinde büyük ölçüde hasar alan Malatya’yi ziyaret eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, konteyner ve çadir kentleri ziyaret ederek depremzedeler ile görüstü.

Teknopark yanindaki geçici konteyner kentine ilk olarak giden Bakan Derya Yanik, daha sonra Malatya Büyüksehir Belediyesi Fuar Merkezi’ndeki Çadir Kentti ziyaret etti. Burada depremzede aileler ile yakindan ilgilenen Bakan Yanik, çocuklara da yakin ilgi gösterdi.

Son olarak Beydagi Geçici Barinma Merkezi’ne geçen Bakan Yanik, burada konteyner kentteki depremzedelerle bir araya geldi. 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü dolayisiyla da buradaki down sendromlu bireylerle bir araya gelen Bakan Yanik, “Bugün 21 Mart. Bir taraftan deprem bölgesindeyiz ama öbür taraftan baharin ilk müjdesi özellikle bizim Orta Asya cografyamizda, Anadolu cografyasinda 1000 yillardir kutlanan bir Nevruz günü, öbür taraftan 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkindalik Günü. Bugün güzel kardeslerim ile beraberiz" dedi.

Deprem bölgelerindeki çadir ve konteyner kentlerde bütün ihtiyaç guruplarina hitap edecek çalismalari sürdürdüklerini de belirten Bakan Yanik, “Bir taraftan çocuklarimizla alakali çocuk çadirlarimizi, kadinlarimiza is atölyelerini öbür taraftan engelli ve yasli vatandaslarimizin ihtiyaçlarini görecek bir anlamda hizmet birimlerini olusturmaya çalisiyoruz. Mola evlerimiz onlardan birisi. Ailesinde engelli birey olan aile fertlerimiz, özellikle anne babalar için veya engelli bireye bakim veren yakini için günün belli saatlerinde bir ihtiyaci olabilir, bir molaya ihtiyaci olabilir, bir nefes almaya ihtiyaci olabilir. Iste o engelli kardeslerimiz özellikle down, otizm gibi zihinsel engelli kardeslerimizin buralarda mola evlerimizde vakit geçirecekleri uzman arkadaslarimizla birlikte bir anlamda egitsel faaliyetler sosyal faaliyetler yapabilecekleri mola evlerimizi bütün çadir ve konteyner kentlerimizde insallah önümüzdeki süreçte de yayginlastirmaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

"Ülkemizin geri kalaniyla beraber 85 milyon insan, yaralari sarmaya çalistigimiz bir dönemdeyiz"

Çok agir bir deprem sürecinin içerisinden geçtiklerinin de altini çizen Bakan Yanik, "Depremlerde 50 bine yakin vatandasimiz hayatini kaybetti. 11 sehrimizde yaklasik 13 buçuk milyon vatandasimiz dogrudan depremden etkilendi ama ülkemizin geri kalaniyla beraber 85 milyon insan, yaralari sarmaya çalistigimiz bir dönemdeyiz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak Türkiye Afet Müdahale Plani kapsaminda biliyorsunuz afet ve acil durum hallerinde iki önemli sorumlulugumuz var. Bunlardan birisi psikososyal destek çalismalari, digeri ise ayni yardim depo yönetimini saglamak” dedi.

Bugün itibariyla bütün deprem bölgelerinde 4 bin 808 personel ile yaklasik 1 milyon 200 bin vatandasla görüsme gerçeklestirildigini de belirten Yanik, sunlari kaydetti:

“Deprem bölgesi disindaki yerlerde de 5 bin 213 psikososyal destek personelimizle 550 bine yakin görüsme yapmisiz. Toplamda 10 bin 21 personelle yaklasik 1 milyon 800 bin civarinda vatandasimiza psikososyal destek çalismasi yapmisiz. Bu kapsamda 3 bin 790 ASYA Afet Acil Durum Sosyal Yardim personelimizle, 641 aracimizla hizmetlerimizi vatandaslarimizin temel ihtiyaç malzemelerinin temin ve kendilerine ulastirilma sürecini devam ettiriyoruz. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak bizim yönettigimiz depolara 19 bin 99 tir malzeme indirmisiz. Su an itibariyle 203 sosyal marketimiz var. 10 tane de gezici sosyal marketimiz var ki bunlardan su anda 4 tanesi Malatya’da hizmet veriyor. Muhtelif sarf malzemeleri isinma, battaniye, isitici, yatak, yorgan, gida kolisi gibi her türlü sarf malzemesini, kuru gidayi vatandaslarimiza iletiyoruz. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak deprem bölgesinde 10 ilimize ve 2 ilçemize dahil olmak üzere 760 milyon, deprem bölgesi disindaki 71 ilimize de 639 milyon 605 bin olmak üzere toplam afet kapsaminda gönderdigimiz ödenek miktari 1 milyar 399 milyon 650 bin TL.”

Deprem sürecinde kendilerini teselli eden tek unsurun ise bakanliklarina bagli kuruluslarda kalan çocuk, engelliler ve yaslilarindan herhangi bir can kaybi olmamasi oldugunu söyleyen Yanik, “Ama tedbiren ilk günlerde onlari hemen güvenli bölgelere tahliye ettik ve daha sonra binalarin saglamlik durumlarina göre onlari tekrar bulunduklari yerlere aldik” ifadelerine yer verdi.

"Bizim sistemimize bin 915 refakatsiz çocugumuz kaydedildi, Bunlardan bin 718’ini ailelerine teslim ettik"

Depremde kurtarilan refakatsiz çocuklar ile ilgili de son bilgileri paylasan Bakan Yanik, “Bugüne kadar Bakanlik olarak bizim sistemimize bin 915 refakatsiz çocugumuz kaydedildi. Bunlardan bin 718’ini ailelerine teslim ettik. Halihazirda hastanede takibi yapilan çocuk sayisi 110. Hastanede tedavisi devam ederken vefat eden çocugumuz, iki çocugumuz maalesef hayatini kaybetti. Kurulus bakimina aldigimiz 85 çocugumuz, halihazirda mevcut kurulus bakiminda olup da hala daha kimligi belirlenememis çocuk sayisi 42. Oldukça yüksek sayilardan 42’ye kadar getirdik. Insallah o çocuklarimizin da kimliklerini tespit edip eger aileleri varsa onlara ulasmak degilse kuruluslarimizda bakimlarini devam ettirecegiz. Maalesef bunlarin disinda 411 çocugumuzun da depremde vefat ettigini tespit ettik. Bunlardan bir kismi ailelerine bilgisini bir kismini teslimini yaparak süreci devam ettiriyoruz” diye konustu.

Bakan Derya Yanik, çadir, konteynerkent, yurt ve otellerden ihtiyaç sahibi oldugunu belirledikleri 253 yasli ve 904 engelli bireyi de farkli illerdeki kuruluslara kabul edip burada bakimlarini sagladiklarini da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA