Yargitay'dan Emsal Izin Ücreti Karari

Milyonlarca özel sektör çalisanini yakindan ilgilendiren bir karara imza atan Yargitay, isçinin kullanilmayan yillik iznine iliskin ücretinden indirim yapilmasinin mümkün olmadigina hükmetti. Yüksek Mahkeme; yillik ücretli izin hakkinin özde dinlenme hakkina iliskin bir hak olduguna dikkat çekti.

Bir özel güvenlik sirketinde çalisan genç, is sözlesmesinin haksiz olarak feshedildigini öne sürerek Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davaci isçi, kidem ve ihbar tazminati ile yillik izin ücreti alacaklarinin hüküm altina alinmasini talep etti. Davali sirket avukati, davacinin taleplerinin hukuki dayanaktan yoksun ve mesnetsiz oldugunu, zamanasimi itirazinda bulunduklarini, ayrica davacinin davali kurumun isçisi olmadigini, hizmet alinan sirketlerin bünyesinde çalistigini, bu sebeple de davaninin husumet yönünden reddi gerektigini ileri sürdü.

Diger davali özel güvenlik sirketi ise 6552 sayili Kanun uyarinca asil isverenin isçilik alacaklarindan sorumlu oldugunu, davacinin taleplerinin zamanasimina ugradigini ileri sürerek davanin reddini talep etti. Mahkeme, davanin kabulüne karar verdi. Davali sirket karari temyiz edince devreye giren Yargitay 22. Hukuk Dairesi, davacinin 8 yillik çalisma süresi boyunca hiç yillik izin kullanmadigi hayatin olagan akisina ters oldugundan karari bozdu.

Yeniden yapilan yargilamada Is Mahkemesi, yillik izin ücreti alacagindan yüzde 30 oraninda indirim yapilmasina hükmetti. Karari her iki taraf avukati da temyiz edince bu kez devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Kararda; yillik izin hakkinin Anayasal temeli olan bir dinlenme hakki oldugu, isçinin is sözlesmesinin devami sirasinda ücrete dönüsmeyecegi ve bu haktan vazgeçilemeyecegi hatirlatildi. Isçinin is sözlesmesinin devami süresinde kullanmadigi yillik izinlere ait ücreti istemesi mümkün olmadigi vurgulandi. Isçinin is sözlesmesinin devami sirasinda izin hakkinin bulundugunun tespitini istemesinde hukuki menfaati oldugu dile getirildi.

Oy birligi ile alinan Yargitay kararinda söyle denildi: "Sözlesmenin feshi üzerine ödenmesi gereken izin ücretinden takdiri indirim yapilmasi dogru degildir. Uyusmazlikta; davacinin izin ücretinden yüzde otuz oraninda indirim yapilarak alacagin hüküm altina alindigi anlasilmaktadir. Is Kanununda sözlesmenin feshi üzerine ödenmesi gereken izin ücretinden taktiri indirimi öngören bir yasal düzenleme bulunmamaktadir. Yillik ücretli izin hakki, özde dinlenme hakkina iliskin bir haktir. Isçinin kullanilmayan yillik iznine iliskin ücretinden indirim yapilmasi mümkün degildir. Mahkemece bilirkisi raporunda belirlenen izin ücretinden indirim yapilarak karar verilmesi hatali olup, kararin bu sebeple de bozulmasi gerekmistir."
Kaynak: İHA