Enkazdan Onlarca Kisiyi Sag Çikaran AFAD Ve JAK Ekiplerine Tesekkür Ziyareti

Kahramanmaras merkez üslü depremlerin ardindan bölgedeki çalismalarini tamamlayarak Kastamonu’ya dönüs yapan Kastamonu Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü ile Kastamonu Il Jandarma Komutanligi ekiplerine tesekkür ziyaretinde bulunuldu.

Enkazdan Onlarca Kisiyi Sag Çikaran AFAD Ve JAK Ekiplerine Tesekkür Ziyareti
Kahramanmaras merkez üslü meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardindan Kastamonu Il Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlügü ile Kastamonu Il Jandarma Komutanligina bagli Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi, deprem bölgesinde seferber oldu. AFAD ve JAK ekipleri, depremin ardindan hemen harekete geçerek bölgede arama kurtarma çalismalarinda görev aldi. Hem Kastamonu AFAD hem de Kastamonu JAK ekipleri, Khramanmaras’ta sürdürdükleri arama kurtarma çalismalarinda enkaz altindaki çok sayida vatandasi kurtardi.

Deprem bölgesindeki çalismalarini tamamlayarak Kastamonu’ya dönüs yapan AFAD ve JAK ekiplerini Kastamonu Vali Avni Çakir, Vali Yardimcisi Ahmet Atilkan, Kastamonu Il Jandarma Komutani Zafer Özden, Kastamonu Il Emniyet Müdürü Kayhan Ay ve Kastamonu AFAD Il Müdürü Ugur Minder ziyaret etti.

Kahramanmaras’ta meydana gelen ve tüm Türkiye’yi derinden yaralayan asrin felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardindan bölgede görev alan ekipleri dinleyen Vali Çakir, ekiplere özverili çalismalarindan ötürü tesekkür etti.

“Canlar kurtardiniz, insanlarin dualarinin gerçeklesmelerine sizler vesile oldunuz”

Arama kurtarma çalismalarina katilan ekiplerin yasadiklarini dinleyen Vali Avni Çakir, “Sartlar öyle üst üste geldi ki belki de kis mevsimi son derece rahatta geçen bir kis mevsimi tam o günlere en agi sartlar denk geldi. Biz yolculuklarinizi da takip ettik, buradan sevk etigimiz is makinalarimizin zorlukla ‘Hayatimizda bu kadar firtina görmedik’ diyorlar. Özelliklede Kahramanmaras bölgesine gidenler. Sonuç olarak bölgeye ulastiniz. Tabi AFAD ve Jandarma Arama Kurtarma fark etmiyor, neticede bizim isimiz bu. Zor durumda kalmis her türlü sartta bunun için AFAD olmasi gerekmiyor normal bir sartta insan veya belli bir bölge zor duruma düsebiliyor. Böyle bir durumlarda sizlerin zaten isiniz, doganiz ve egitiminiz geregi ilk önce kosanlar sizlersiniz. Bu çerçevede degerli arkadaslar bende bölgeyi gezdim, gördüm yani böyle bir insalara AFAD tahmin et dese gitmeden anlayamaz. Kahramanmaras’i görmedim ama Hatay’i gördüm oradaki durum çok daha vahim aslinda Kahramanmaras’ta kötü Adiyaman’da ve Osmaniye. Suanda hiçbir sey yok gibi görüyorsunuz ama çok ayri bir tablo var orada. Sonuç olarak çok hummali bir çalisma sergilendi. Evimizde televizyonlardan uzaktan dualarimizla izledik. Canlar kurtardiniz, insanlarin bu anlamda dualarinin gerçeklesmelerine sizlerde vesile oldunuz. Bunun yani sira canli çikarilmayan vatandaslarda oldu süphesiz. Burada psikolojik anlamda buna dayanmakta çok zorlu bir süreç. Tabii orada zamanla da yarisiyorsunuz ve öyle bir agir yikim var ki o yikimin altindan canli çikartmak çok zor, çünkü 10 katli bina çökmüs bunun içerisinden çikardiginiz bir insan bile inanilmaz bir olay gibi. Ama tabi siz bunun egitimini aldiniz, o yüzden imkansiz görülen yerlerden çok canlinin çikmasina vesile oldunuz televizyonlarda bizde gördük. Çok zorlu sartlarda insani olarak insanlarini hem bedenen hem ruhen çok güçlü insanlarin bile darmadagin olacagi sartlarda çalistiniz. Üzerinize emanet edilen görevi layikiyla yerine getirip, evinize tekrar döndünüz. Ben, devletimiz ve milletimiz adina sizlere tesekkürümü sunuyorum. Bugün tesekkür ziyaretini AFAD ve JAK çerçevesinde baslamis olduk. Bundan sonra sirasiyla bölgeye giden gruplarimiza bu sekilde devletimiz ve milletimiz adina tesekkür etmeye devam edecegiz. Yani su anda bu görev bitmis bir görev degil arama kurtarma anlaminda bitti ama su da bir gerçek sizlerde bölgeye gidince daha iyi anladiniz” dedi.



“Afetlerde çagri geldigi zaman herkesin kosmasi lazim”

Afetlerde çagri geldiginde herkesin düsünmeden kosmasi gerektigini söyleyen Vali Çakir, “Bu süreç en az 1 yili geçecek uzun bir süreç. Suan bölgede arkadaslariniz görevlerini farkli pozisyonlara göre yapiyor, sizler arama kurtarma ekibi olarak gittiniz ama AFAD’in sadece arama kurtarma ekibi yok. Beslenme, barinma ve lojistik gibi diger konulara da giriyorlar jandarma ekipleri de ayni sekilde. Bölgeye belki arama kurtarma için degil ama lojistik anlamda sizde gideceksiniz diger arkadaslarimizda gidecek, görev verilirse hepimizde gidecegiz. Dolayisiyla bu bir süreç. Bu anlamda ben sizlerin vasitasiyla sunlari da ifade etmek istiyorum, tüm kamu personelinin bu anlamda bir çagri geldigi zaman herkesin kosmasi lazim çünkü bölge gerçekten de bu anlamda her türlü birikimi, bilgisi ve kuvveti olan insanlarin yardimina ihtiyaci olan bir pozisyonda. Hiçbir sey yapmasak orada bir yemek dagitsak bile hizmettir yani. Arkadaslar bölgeyi gördünüz o kadar yaygin ki binlerce insan hatta emniyetten, jandarmadan, AFAD’tan, Türk Silahli Kuvvetlerinden gönüllülerden orada yüz binlerce insan var ama o sahaya girdiginizde hepsi kayboluyor gibi oluyor. Birde bu insanlarin yipranmalarini yorgunluklarini bölgenin sartlarini biliyorsunuz en azindan su akut döneminde, ora ya da gerekli, bekleyen degistirmek lazim bu çerçevede ara ara diger arkadaslarimizla da yapacagiz ve personellerimizi de bu konuda her bakimdan Kastamonu insani da zaten geçmisinden beri geldigi mayasinda da var. Zaten en çok görevliyi en çok kamu personelini bizim göndermemiz lazim. Bu konuda üzerimize düsen görevleri yaptik” diye konustu.

Kaynak: İHA