Ankara'da Firsatçilara Gün Dogdu Açiklamasi Depremin Ardindan Kiralar Yüzde 65 Artti

Merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen, "asrin felaketinin" hemen ardindan Ankara’da da firsatçilara gün dogdu. Depremin ardindan 11 ilden yogun sekilde göç alan Ankara’da kiralik daire bulunmasi zorlasirken, kiralik daire fiyatlari yüzde 65 kadar zamlandi.

Ankara'da Firsatçilara Gün Dogdu Açiklamasi Depremin Ardindan Kiralar Yüzde 65 Artti
Yüzyilin felaketi olarak adlandirilan 11 ili etkileyen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Ankara en yogun göç olan illerden birisi oldu. Yogun göçle beraber konut arzinda olusan durum ise kira fiyatlarina yansidi. Yüzde 65’e varan kira artislarinin ardindan Cumhuriyet Bassavciligi da harekete geçti. Fahis kira artislariyla ilgili sorusturma baslatan Cumhuriyet Bassavciligi konuyla ilgili arastirmalarini yaparken, emlakçilar ise fahis kira fiyatlarinin temel sebebinin firsatçi ev sahipleri oldugunu dile getirdi.

“Yüzde 35 ile yüzde 65’e varan kiralarda ve satis rakamlarinda artis var”

Pandemiden sonra konut stoklarindaki arz talep dengesinin bozuldugunu dile getiren Emlak Danismani Gürsel Serife Güzelgün bu durumun yasanan deprem felaketinin ardindan daha bozuldugunu açikladi.

Güzelgün, “Bölgeler arasinda farklilik göstermekle birlikte yüzde 35 ile yüzde 65’e varan bir kiralarda ve satis rakamlarinda artis var. Genelde Mamak, Pursaklar, Sincan, Etimesgut, Çankaya o anlamda talep neredeyse yüzde 45’li-65’li boyutunda kaldi. Diger bölgelerde yüzde 80-90’a varan talepler var.

“Hobi bahçelerine kadar insanlari yerlestirdik”

Güzelgün konusmasina söyle devam etti:

“Bölgemde kiralarda da, satis rakamlarinda Türkiye genelindeki gibi artislar oldu. Bozulan arz talep dengesini maalesef deprem tetikledi. Satislar su anda istenilen düzeyde degil, rakamlarin artmasi tabii ki temel faktör. Henüz konut kredileriyle ilgili uygulamalarin aktif hale gelmemesi etken. Depremzedelerin su anda hemen ihtiyaçlari baslarina koyacaklari barinabilecekleri kisa vadede konutlar kiralik ama kiralik Ankara genelinde maalesef zaten çok az sayidaydi. Bu talebi karsilayacak durumda degildik, Ankara çok göç aldi hatta sunu söyleyebilirim ki hobi bahçelerine kadar insanlari yerlestirdik. Genelde çocuklarinin okul durumuna gözeterek nakil ettikleri okullara, özel okullarda okuyor ise oralari tercih ediyorlar. Temel belirleyici sey barinmanin yani sira çocuklarin egitim ve ögretimleri.”

“Kiralik noktasinda çok ciddi sorunlar yasiyoruz”

Yasanan deprem felaketinin ardindan Ankara’ya 11 ilden 228 bin vatandasin geldigini dile getiren Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi Yönetim Kurulu Baskani Hakan Akçam ise, “Kiralik noktasinda çok ciddi sorunlar yasiyoruz. Ankara’da kiralik daire önceden beri hep eksiyle geliyordu, böyle bir nüfusla gelince ister istemez sikinti yasadik. Bu kiralik noktasinda da vatandasimiza yardimci olmak için elimizden gelen her seyi yapiyoruz; hizmet bedeli dahi almiyoruz, emlak danismani arkadaslarimiza da söylüyoruz ‘lütfen gelen depremzedeler vatandaslarimizdan hizmet bedeli almayin diye’ mesajlar gönderiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Firsatçi konut sahipleri basi çekiyor”

Ankara’da yasanan kira artislarinin sebebini dile getiren Akçam, durumun firsatçi ev sahipleri tarafindan suistimal edildigini belirterek, “Son zamanlarda emlak danismanlariyla ilgili çok söz ediliyor ‘emlak danismanlari bu isin içerisinde oluyorlar’. Maalesef çok farkli faktörler var yükselmesinde; bir kere fahis fiyatin içerisine giren firsatçi konut sahipleri basi çekiyor. Sonrasindaki asamalarda da Ticaret Bakanligi bu konutlardaki satisi ve kiraligi kesinlikle faiz fiyat mevzuatinin içerisine almali. Vatandas burada bir fahis fiyatin içerisine girdigi zaman ciddi bir cezayla karsilasmali. Maalesef çok üzücü dün bir haber aldik. Ankara Cumhuriyet Bassavciligi bu yönde bir sorusturma baslatti ve emlak danismanlarinin da sanki bu isin içerisinde olmus gibi basina düstü. Biz hiçbir zaman emlak danismanlari olarak bu fiyat artisinin içerisinde olmadik. 4 bine yakin nüfusa sahip bir sivil toplum kurulusuyuz. Burada da tabii ki ufak tefek suiistimal edenler olacak ama biz onlari mutlaka kendi aramizda bir ceza islem veya farkli modellerle ikaz ediyoruz” diye konustu.

Ankara Tüm Emlakçilar Meslek Odasi’nin bu isin içinde olmadigini ve bundan sonraki süreçte de olmasina müsaade etmeyeceklerini dile getiren Akçam, “Genel çerçevede asla ve asla emlak danismanlari bu fiyat artisinin içerisinde olmadilar” açiklamasina bulundu.

Kira artisina karsi lokasyon bazli fiyat tespiti önerisi

Kira artisi konusunda bakanliklara farkli önerilerde bulunduklarina dikkati çeken Akçam, lokasyon bazli fiyat tespiti uygulamasina geçilmesi gerektigini söyledi.

Akçam, "Vatandas kendi evini kiraya vermek istedigi vakit il, ilçe, mahalle, sokak, kat, konum, cephe buna göre bir fiyat olusturulmali” seklinde konustu.

Akçam ayrica, ilan portallarinda yayina verilen ilanlarin fiyatlarinin kullanicilar tarafindan degistirilebildigine dikkati çekti. Söz konusu durumun da Ticaret Bakanligi tarafindan kontrol edilmesi gerektigine vurgu yapan Akçam, konusmasina söyle devam etti:

“Ilan portallarinda benim mesela kendi konutum var, 5 bin lira kiralik diye ilan veriyorum, 10 dakika sonra onu 10 bin liraya çikarabiliyorum ama bu ilan portallarinda Ticaret Bakanligi tarafindan bu engellenmeli. Belli bir ay içerisinde maksimum seviyeye çikarilmali, o da yüzde 10-5 oraninda. Onun haricinde vatandas ilan verdigi zaman fiyat degisikligini bir ay içerisinde bu yüzde 10’luk rakam üzerinden asla yukari çikartmamali, buna izin verilmemeli.”
Kaynak: İHA