1999 Öncesi Yapilan Binalara Dikkat

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi (BSEÜ) Rektör Yardimcisi ve Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Cenk Karakurt, Kahramanmarasta yasanana depremin yüzeye yakin gerçeklesmesinin, yapilara etki eden ivme degerlerini artirmasina neden oldugunu, son depremlerin 1999 öncesi insa edilen yapilarda agir hasarlar verdigini söyledi.

1999 Öncesi Yapilan Binalara Dikkat
BSEÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü ögretim görevlileri Hatay’da hasar tespit çalismalarda bulundu. Insaat Mühendisligi Bölüm Baskan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Burak Görgün, Dr. Ögr. Üyesi Ali Erdem Çerçevik, Dr. Ögr. Üyesi Murat Aras, Ögr. Gör. Dr. Emrah Tasdemir, Ögr. Gör. Ahmet Ferdi Senol ve Ars. Gör. Nazim Çagatay Demiral’dan olusan ekip depremden hasar gören yapilarda AFAD ile Çevre ve Sehircilik Bakanligi koordinesinde incelemelerde bulundu.

Görevlerini ve tespitlerini yaparak dönen ekipten Dr. Ögr. Üyesi Burak Görgün, Dr. Ögr. Üyesi Ali Erdem Çerçevik ve Dr. Ögr. Üyesi Murat Aras ikinci bir görevle Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde bulunan sanayi yapilarindaki hasar tespit çalismalarina devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak BSEÜ Rektör Yardimcisi ve Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Cenk Karakurt, bölümün ögretim elemanlarinin gönüllü olarak deprem bölgesinde önemli tespitlerde bulunduklarini belirterek, bu tespitler isiginda yikima ya da agir hasara ugrayan yapilarda karsilasilan sorunlar üzerine yapilan ön degerlendirmeler hakkinda bilgi verdi. Karakurt yaptigi açiklamada, “Öncelikle milletimizin basi sag olsun. Son yillarda görülen en siddetli depremlerden ikisi ne yazik ki çok kisa aralikla 11 ilde etkili olmustur. Yapi stoku olarak agirlikla betonarme yapilarin bulundugu deprem bölgesinde yikima ya da agir hasara sebep olan bazi yapilarda tek bir sorun yerine çoklu eksikliklerin de var olmasinin neden oldugu durumlar hocalarimizca belirlenmistir. Depremin yüzeye yakin gerçeklesmesinin yapilara etki eden ivme degerlerini artirmasinin oldukça yikici bir etkiyle özellikle 1999 öncesi insa edilen yapilarda agir hasara yol açtigi görülmüstür. Ön degerlendirmelerde tasarim hatalari, beton kusurlari, yetersiz donatilandirma, zemin problemleri ve yumusak kat gibi yapisal sorunlarin tek basina ya da bir arada bulunmasinin yikimda etkili oldugu kanaatine varilmistir. Inceleme ekibinin görevlerini tamamlamasi sonrasi detayli degerlendirmeler yapilarak rapor haline getirilecektir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA